Vés al contingut

Alcaravia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Comí de prat)
Infotaula d'ésser viuAlcaravia
Carum carvi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dellavors d'alcaravia i oli d'alcaravia Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Segur
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaApiaceae
GènereCarum
EspècieCarum carvi Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

L'alcaravia, comí de prat, comineta, fenoll de prat o matafaluga borda (Carum carvi) (Ar. كراويه) és una planta biennal de la família de les apiàcies, originària d'Europa i l'oest d'Àsia.

La planta és semblant a una pastanaga, amb les fulles finament dividides. La tija fa de 20 a 30 cm. Quan s'espiga per florir arriba a fer de 40 a 60 cm. Les flors són menudes blanques o rosades disposades en umbel·la. Els fruits (que equivocadament s'anomenen llavors) són aquenis en forma de mitja lluna de 2 mm de llarg.

Cultiu i usos

[modifica]
Fruits de comí de prat.
Fruits vistos en augment.

Els fruits s'utilitzaven des de temps antics, també en la cuina medieval com a espècia. Tenen gust d'anís. En el pa de sègol els comins de prat el fan més dens. Se'n fan licors i es fan servir en la col fermentada (sauerkraut). També en el formatge havarti. És utilitzada com a ingredient de l'harissa tunisiana. Les tisanes fetes amb comí de prat van bé contra els còlics i problemes digestius. Altrament es fa servir en fragàncies per a sabons, locions i perfums.

L'arrel es pot cuinar.

En una de les històries curtes en l'obra Dublinesos de James Joyce, un personatge menja comí de prat per emmascarar la pudor d'alcohol del seu alè.

Enllaços externs

[modifica]