Discussió:Jordi Cortés Morató

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Hola. He ampliat l'escrit sobre Jordi Cortés Morató. Em sembla que la rellevància d'aquesta entrada està relacionada especialment amb la seva tasca com a difusor de la filosofia en català. El web FiloXarxa (www.pensament.cat/filoxarxa) dins dels projecte encara en marxa de Pensament.cat i de Wikisofia i la publicació del Diccionario de filosofía en CD-ROM (que, a banda de les seves tres edicions comercials es distribuiex com a programari bàsic a tots els centres d'ensenyament secundari depenents de la Generalitat de Catalunya) que s'ha convertit, de fet, en una obra de referència per molts professors de filosofia (no solament per a estudiants). Apart d'això es pot considerar la rellevància d'alguns dels seus articles, com l'esmentat article sobre la teoria de "mems" (la mateixa entrada "mem" de la Viquipedia enllaça directament amb el web de Filoxarxa de Jordi Cortés...) També en la versió castellana (Veure http://es.wikipedia.org/wiki/Meme en la secció de referències). Així, doncs, em sembla que l'article és rellevant.

Per cert, quants diccionaris de filosofia (apart del de Josep Ferrater Mora que hi va dedicar tota la seva vida) han tingut tres edicions? Quants d'ells han estat editats en CD-ROM? --Jorcormor (discussió) 22:31, 13 juny 2008 (CEST)[respon]

Hola.
Nosaltres no som experts per avaluar-ho. Per això cal que hi posis els llibres, revistes especialitzades, diccionaris de filosofia, etc. que sí que estan fetes per experts sobre el tema, i que parlen sobre en Jordi Cortés Morató. Pots fer un cop d'ull a Viquipèdia:Notabilitat i Viquipèdia:Verificabilitat.--Pere prlpz (discussió) 22:36, 13 juny 2008 (CEST)[respon]
Les referències es posen com a notes al peu o dins d'un apartat de referències al final. Et pot fer servei Viquipèdia:citau les fonts.--Pere prlpz (discussió) 22:40, 13 juny 2008 (CEST)[respon]

No són suficients les referències? Cadascuna de les afirmacions sobre obres en les que ha participat Jordi Cortés Morató està documentada amb el seu ISBN, nom d'editorial i any de publicació. Si es cerca al Google "Jordi Cortés Morató" apareixen força referències. Les referències que s'han citat crec que segueixen les normes d'estil. Si no és així, em podeu indicar en què m'he equivocat?. Crec que no hi ha cap afirmació sense documentar. Si ho comparo amb articles publicats i acceptas per la Viquipèdia (com els d'alguns autors citats en la mateixa entrada que estem discutint), crec que està sufientment argumentat. --Jorcormor (discussió) 00:23, 14 juny 2008 (CEST)[respon]

Les referències que has posat serveixen per verificar el que ha fet en Jordi Cortés Morató, i les obres que ha produït, que tot plegat forma un currículum del que en pot estar legítimament orgullós. Ara bé, el que fa que sigui rellevant algú o alguna cosa és, principalment, que hagi estat tractat per d'altres autors, que aquests sí que són experts en el seu tema tenen un criteri rellevant sobre què incloure a les seves obres o no. Són els autors dels diccionaris de filosofia (per exemple) els que han de valorar si entre els filòsofs que hi tenen article hi posen o no en Jordi Cortés Morató, i nosaltres posem aquests diccionaris com a referència. El fet que un acadèmic faci publicacions i sigui citat, igual que el fet que un ceramista exposi en galeries, o un arquitecte faci edificis forma part del seu ofici, i segons com siguin les publicacions, les galeries, o els edificis poden ser (enciclopèdicament) notables o no, cosa que valoren els estudiosos del tema, que nosaltres no tenim i els consells editorials de les editorials i publicacions especialitzades sí que tenen.

Aleshores, estàs segur que no es parla d'en Jordi Cortés Morató en cap llibre de filosofia que no hagi escrit ell mateix? Ni a les revistes del tema? Ni ha estat objecte d'estudi de tesis doctorals? Ni surt als diccionaris de filosofia recents? Aquestes són les referències que cal posar.

Potser et pot ser útil fer un cop d'ull a Viquipèdia:Criteris_de_notabilitat i Viquipèdia:Criteris_de_notabilitat (biografies)#Científics_i_universitaris.

Si vols comparar amb d'altres articles, val més que comparis amb els que s'han proposat per esborrar, que s'han discutit. Els altres poden demostrar senzillament que no donem a l'abast a detectar, discutir, i esborrar tots els articles irrellevants, promocionals o fins i tot inventats que ens col·loquen. Si en trobes d'irrellevants o mancats de referències (amb algun dubte raonable del que s'hi diu o de la seva rellevància), pots ajudar la Viquipèdia plantejant els dubtes a la pàgina de discussió d'aquests articles.

Sobre els articles sense referències que se citen en aquest, Theodor Gomperz (que has fet tu mateix) ja té referències demanades, tot i que diria que és clarament rellevant veient les referències que té en d'altres viquipèdies, i Henri Bergson no només té referències sinó que ha guanyat un premi Nobel. El seu col·laborador Jordi Mas i Hernàndez sí que està en un cas semblant al d'aquest article; demano també les referències. Si per casualitat coneixes el que el va fer, potser li interessarà saber-ho abans que arribem a un procés d'esborrat.--Pere prlpz (discussió) 01:34, 14 juny 2008 (CEST)[respon]


Evidentment Theodor Gomperz és una referència mundial en la filologia i com a historiador de la filosofia grega. Henri Bergson, sobre el que Jordi Cortés ha escrit força articles a revistes com l'alemanya Erketnis o a Esprit o Le Nouvel Observateur en francès, és un dels filòsofs més importants de començaments de segle XX. De'n Jordi Mas Hernàndez cal destacar fonamentalment la seva tasca com a difusor de la informàtica en català a través de la promoció del programari lliure i com a un dels fundadors de Softcatalà, que és una associació de referència en el món del programari lliure en català. Sobre en Jordi Cortés cal dir sobretot que no és habitual que un diccionari de filosofia (amb més de 4.200 entrades i centenars de textos escollits i amb uns 40.000 enllaços hipertextuals) tingui la gran difusió (3 edicions en solament tres anys) que va tenir el que va publicar; també és rellevant el fet que sigui el primer diccionari enciclopèdic de filosofia editat en format digital (abans que cap edició en anglès, francès, alemany...), que s'hagi convertit en una eina molt important pels professors de filosofia i que el distribueixi com a eina de formació pel professorat i de consulta la Generalitat de Catalunya.

No és per casualitat que hagi estat conferenciat a la prestigiosa Residencia de Estudiantes de Madrid (on, per cert, hi havia fet un cicle de conferèmcies Henri Bergson, Albert Einstein, etc.)per presentar aquest diccionari i mostrar, juntament amb experts de diferents nacionalitats, els usos d'aquesta eina en el món digital. Per altra part els seus articles tenen una gran difusió a Internet. (Alguns exemples: http://www.wikilearning.com/monografia/que_son_los_memes/7909 http://biblioweb.sindominio.net/s/view.php?CATEGORY2=2&ID=118 http://www.archivovirtual.org/seminario/elhumanistadigital/ponencias/p6.htm ... etc.

Cal dir, també, que aquesta obra va ser presentada a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona en un acte presidit pel conegut filòsof Eugenio Trías Sagnieri l'escriptor i lingüista José Antonio Millán. Veure http://www.upf.edu/iuc/memo97.htm El mateix Eugenio Trías cita aquesta obra en la seva bibliografia. Veure http://www.cibernous.com/autores/trias/bibliografia/bibli.html i sovint en alguns dels seus escrits fa referència a aquesta obra que va presentar públicament amb entusiasme.

Però a més d'això, la creació un portal de filosofia en català que recull totes aquestes més de 4000 entrades d'autots, conceptes i textos actualitzats, adaptats i traduïts al català és motiu rellevant suficient. La difusió de la filosofia en català té en el lloc www.pensament.cat/filoxarxa un dels seus referents, que creixerà quan es converteixi en un wiki anomenat wikisofia en procés de creació. Difícilment en una enciclopèdia d'àmbit no català tingui més interès l'acceptació d'aquesta entrada sobre Jordi Cortés Morató (Per altra part existeix en la versió castellana de la Wikipedia. Suposo que en la versió castellana es va tenir en compte també la seva tasca com a editor de la inmensa obra que és el Diccionario de construcción y régimen de la lenga castellana en CD-ROM)

Està clar que, com vosté diu, la missió d'un arquitecte és fer edificis, o la d'un futbolista és marcar gols... Què els dóna rellevància? Evidentment la seva repercusió pública: unes obres de qualitat, o un joc extraordinari. Però en l'àmbit de la filosofia, que és un món tancat i gens "mediàtic", com ho són unes competicions esportives, solament es citen les primeríssimes figures. Està clar que Nietzsche, Heidegger o Wittgenstein són personatjes de primera fila mundial, però habitualment no es citen molts altres autors rellevants que ho són perquè la seva obra és continuament utilitzada encara que, sovint, poc citada. Així, per exemple, un gran filòsof com Heinz Heimsoeth no apareix a la Viquipèdia (encara no hi és, però el penso editar aviat), perquè ha estat citat poques vegades, però els seus estudis sobre la història de la filosofia alemanya són fonamentals. El mateix passa amb molts altres autors. Entre els filòsofs catalans actuals caldria escriure (ho penso fer) un article sobre Ramon Valls Plana, que ha estat un referents acadèmic durant molts anys i tot i la seva rellevància no en trobarà pràcticament referències externes. Potser se "salvarà" no pels seus importants estudis sobre Hegel, sinó perquè va tenir càrrecs com a vicerector de la universotat de Barcelona.... Seria una estranya raó que la "rellevància" d'un filòfos procedís de càrrecs administratius. Però tot i la seva importància reconeguda per la comunitat de filòsofs catalans no en trobarà referències fora de algunes cites d'altrres filòsofs catalans que es citen entre ells. També he d'escriure l'entrada referenta a Emilio Lledó (únic filòsof espanyol que té el premi Humboldt de filosofia), tot i que d'aquest autor sí que n'hi ha moltes de referències. --Jorcormor (discussió) 22:41, 14 juny 2008 (CEST)[respon]


En fi. Crec que he aportat dades suficients per mostrar la rellevància de l'article sobre Jordi Cortés Morató, així com de Jordi Mas i Hernàndez, fundador de Softcatalà Atentament: --Jorcormor (discussió) 19:49, 14 juny 2008 (CEST)[respon]

Veure també http://www.upf.edu/iuc/memo97.htm. (Veure també la ressenya al diarie "El País" sobre el Diccionario de filosofía en CD-ROM en: http://jamillan.com/filosofo.htm, i veure que també va guanyar premis informàtics http://www.pensament.com/premios.htm. --Jorcormor (discussió) 21:53, 14 juny 2008 (CEST)[respon]

Estem encallats. Si et sembla, començo un procés d'esborrat, on opinarà més gent i et contesto allà. Si vols exposar-hi els mateixos arguments, et suggereixo tallar i enganxar les parts que et convinguin del que has escrit aquí, per estalviar feina.--Pere prlpz (discussió) 20:13, 15 juny 2008 (CEST)[respon]

A veure, el redactat actual de l'entrada (amb tantes referències i notes)caldria millorar-se. El tema és si creieu que s'ha d'esborrar. Personalment, evidentment crec que no, per totes les raons que he exposat. Crec que hi ha moltes altres entrades de persones a la Viquipèdia que mereixerien menys ser-hi que aquesta. En l'àmbit de la filosofia les cites dels autors no són massa freqüents (excepte quan es citen els autors de primeríssima línia) i en aquest cas el que penso que s'ha de defensar és la tasca de difusió de la filosofia en català. En la història de la filosofia a Catalunya (hi ha pocs filòsofs catalans realment rellevants) una de les questions que s'han valorat ha estat la tasca de difusió. Personalment posaria aquest treball de posar a l'abast de la llengua catalana milers d'entrades referents a autors i conceptes filosòfics, així com la selecció i traducció de centenars de textos escollits com un element fonamental. No veig quina diferència hi pot haver entre aquesta tasca i la que, en d'altres àmbits, han fet altres entitats. Si veiem en l'article, he demanat poder posar enllaços a ladifusió del web... Em semblen unes dades força rellevants en un web estrictament de filosofia (lògica, estètica, ètica, metafísica, epistemologia...)i penso que això (juntament amb el fet que és un dels wbs més "piratejats"... tot s'ha de dir, com piratejat està el "Diccionario de filosofía en CD-ROM" editat per Herder que es pot trobar a l'Emule...)mostra la sev importància.--Jorcormor (discussió) 17:04, 16 juny 2008 (CEST)[respon]

Per cert, atès que soc nou en l'edició de Viquipèdia (solament he editat uns quants articles, i fa un any o una mica més en vaig editar, ampliar o corregir uns altres), no sé ben bé a quina pàgina (adreça) dius que he d'anar per discutir els arguments. Mai m'havia vist en la sitació d'haver de discutir si s'esborrava o no una pàgina.--Jorcormor (discussió) 17:15, 16 juny 2008 (CEST)[respon]
La pàgina de propostes és a Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Propostes#Jordi_Cortés_Morató, on ja has intervingut. El procediment, per si t'interessa, es descriu a VP:EP.--Pere prlpz (discussió) 17:21, 16 juny 2008 (CEST)[respon]

Resultat de la proposta d'esborrament[modifica]

La pàgina principal d'esta discussió es va proposar per a ser esborrada el 15 de juny de 2008

El resultat de les votacions ha estat el següent:

S'arxiva per 4 vots a favor de l'esborrament, i 3 en contra al cap de 18 dies No s'ha assolit cap consens

Resultat obtingut amb Viquiestris

V.Riullop (parlem-ne) 14:16, 3 jul 2008 (CEST)[respon]