En-Xakanxa-Ana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Enshakushanna)
Infotaula de personaEn-Xakanxa-Ana
Nom original(und) 𒂗𒊮𒊨𒀭𒈾 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. segle XXIV aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XXIV aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsLugal-kinixe-dudu Modifica el valor a Wikidata
PareElulu Modifica el valor a Wikidata

En-Xakanxa-Ana o Enxakuixanna o Enšakušana, va ser el primer rei de la segona dinastia d'Uruk, a Sumer, esmentat per la llista de reis sumeris amb un període mític de govern de 60 anys. Va conquerir el territori d'Hamazi i va aconseguir dominar-lo, governant també Kix i Nippur. Eannatum I de Lagaix llavors hauria sotmès part de Sumer, amb Kish, i Mesopotàmia (en aquest context Accàdia). Kug-Bau de Kix s'hauria independitzat després de Lagaix, i Uruk hauria dominat el país.

Va adoptar el títol sumeri d'en ki-en-gi lugal kalam-ma,[1] que voldria dir senyor de Sumer i rei de la Terra" (o possiblement en de la regió d'Uruk i lugal de la regió d'Ur"),[2] i podria correspondre al títol posterior de lugal ki-en-gi ki-uri "senyor de Sumer i Accad" que de fet significava la reialesa sobre tot Babilònia.

A Uruk el va succeir Lugal-kinixe-dudu. L'hegemonia hauria passat a Eannatum de Lagaix per un temps. Lugal-kinishe-dudu va ser després aliat d'Entemena II, un successor d'Eannatum, en contra d'Umma, el principal rival de Lagaix.[3]

Referències[modifica]

  1. FAOS 05/2, Enshakushanna 1, A at CDLI
  2. vegeu per exemple Glassner, Jean-Jacques, 2000: Les petits etats Mésopotamiens à la fin du 4e et au cours du 3e millénaire. In: Hansen, Mogens Herman (ed.) A Comparative Study of Thirty City-State Cultures. The Royal Danish Academy of Sciences and Letters, Copenhagen., P.48
  3. Edwards, I.E.S (et al., eds.). The Cambridge ancient history: vol. I, part 2: Early History of the Middle East. Cambridge: Cambridge University Press, 2008, p. 113.