Era (terreny)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Era a Santorini Grecia

Una era, com a lloc de treball, és un espai de terreny net i ferm on es realitzen diverses funcions segons el tipus d'era: Es treballen els cereals, es conreen vegetals, es prepara l'argamassa, es treballen els minerals, etc.

L'era de batre[modifica | modifica el codi]

Era a São Jorge
Era del Corral de Pedra, a Cástaras, convertida en mirador.
Trillant sobre l'empedrat d'una era agrícola.

En agricultura, l'era de batre , és el terreny (normalment circular i empedrat) on es batien els cereals i posteriorment es ventaven per obtenir el gra. Quan apareixen agrupades en un espai col·lectiu, al conjunt se l'anomena empriu.

Estructura de les eres de batre[modifica | modifica el codi]

Normalment es troben situades prop d'un mas, hisenda o caseriu, o a llocs accessibles des de zones de cultiu, i solen estar empedrats amb materials de diversa naturalesa (còdols de la mida d'un puny aproximadament, lloses de pissarra o pedra o, fins i tot, la pròpia roca aflorant). Rarament no estan empedrats. Les eres es construïen amb un lleuger pendent, per evitar que s'embassessin amb les pluges i, un cop construïda la base circular, des del seu centre es traçaven els radis que facilitarien l'empedrat.

Per salvar els possibles desnivells i aïllar-la d'escorrenties que puguin formar-se amb la pluja -ajudant així a la seva conservació- de vegades estan envoltades de murs de més de 50 cm de gruix i de poca alçada. La seva construcció solia fer-se a llocs alts, per aprofitar vents suaus i constants, que facilitessin la tasca de ventar o separar el gra de la palla, un cop s'acabava la batuda.

Estructures complementàries[modifica | modifica el codi]

Era freqüent que es construïssin dues eres, una pel cereal i una altra per a la palla. Així, una era l'era neta, destinada al cereal per a l'alimentació humana i animal, i l'altra era l'era bruta. Les seves dimensions i formes són variables, encara que com a mínim havien de tenir l'amplada suficient perquè un trill tirat per una mula pogués girar, donant voltes sobre la seva superfície, durant hores, sense forçar massa les corbes perquè l'animal treballés còmodament.

Al costat de l'era, solia construir-se un cobert (a la Alpujarra, normalment en forma de tinao), per protegir el gra i els seus sacs i que, posteriorment, s'utilitzaria per a desar-hi la màquina de ventar, que apareix a partir de començaments del segle XX.

Altres tipus d'eres agrícoles[modifica | modifica el codi]

A l'agricultura, també es diu era a un quadre o rectangle petit de terra on es conreen flors i alguna hortalissa.

L'era minera i industrial[modifica | modifica el codi]

  • A les salines costaneres o de fonts salades, són els espais quadrats o rectangulars on es disposa l'aigua salada perquè la seva evaporació deixi disponible la sal.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Era (terreny) Modifica l'enllaç a Wikidata