Aleksandr Evensohn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAleksandr Evensohn
Biografia
Naixement17 maig 1892 Modifica el valor a Wikidata
Kíiv Modifica el valor a Wikidata
Mort1919 Modifica el valor a Wikidata (26/27 anys)
Kíiv Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatRússia Rússia
Ucraïna
FormacióUniversitat de Kíiv Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójugador d'escacs Modifica el valor a Wikidata
Esportescacs Modifica el valor a Wikidata

Aleksandr Moissèievitx Evensohn (Evenson, Evensson) (Kíiv, 1892-1919) fou un escaquista rus, a qui es pot considerar ucraïnès per la localitat de naixement. Va ser reconegut amb el títol de Mestre el 1913.

Advocat de professió, va treballar en un tribunal militar. Així mateix, va ser editor de la publicació Ки́евская мысль (Pensament de Kíiv). Es va graduar a l'Escola Secundària de Jitòmir. Des de 1909 va viure a Kíiv, es va graduar a la Facultat de Dret de la Universitat d'aquesta ciutat. Durant la Primera Guerra Mundial, va servir en la cavalleria, va prendre part en els combats, on va ser ferit. Durant la Guerra Civil, també va treballar com a investigador del Tribunal Revolucionari a Kíev. Va morir d'un tret durant la Revolució Russa, a mans de l'exèrcit blanc d'Anton Denikin.

Trajectòria com a jugador d'escacs[modifica]

En 1909, va ser 7è al Torneig de Kíiv, amb victòria de Nikolaev. En 1911, va quedar 3r, per darrere de Iefim Bogoliúbov i Stefan Izbinsky, a Kíiv. El 1911, va ser 4t a Kíiv, amb triomf de Fedir Bohatyrchuk. El 1913 va guanyar per davant d'Andrey Smorodsky i Borís Verlinski, a Sant Petersburg.[1] El gener de 1914, va acabar 9è a Sant Petersburg en el Campionat Nacional de Rússia, amb triomf conjunt d'Aleksandr Alekhin i Aron Nimzowitsch. El 1914, va guanyar, per davant de Bogoliubov i Bohatyrchuk, a Kíiv.

Durant la Primera Guerra Mundial, el 1916, va jugar i perdre un matx contra Alekhine a Kíiv (+1 -2 =0). També el 1918, va perdre contra Alekhine a Kíiv.

Referències[modifica]

  1. Name Index to Jeremy Gaige's Chess Tournament Crosstables, An Electronic Edition, Anders Thulin, Malmö, 1/9/2004

Enllaços externs[modifica]