Flàvia Maximiana Fausta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFlàvia Maximiana Fausta

Cap de l'emperadriu Fausta al Museu del Louvre
Biografia
Naixementc. 289 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort326 Modifica el valor a Wikidata (36/37 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata (Death by boiling (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata)
  emperadriu
En el càrrec des de Imperi Romà
PeríodeBaix Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolAugusta (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DinastiaDinastia constantiniana
CònjugeConstantí el Gran
FillsConstantí II
Constanci II
Constant
ParesMaximià
Eutròpia
GermansFlàvia Maximiana Teodora i Maxenci Modifica el valor a Wikidata

Flàvia Maximiana Fausta (en llatí Flavia Maximiana Fausta) (Roma, 289-326), era filla de Maximià Herculi i d'Eutròpia i es va casar l'any 307 amb Constantí el Gran amb el que va tenir Constantí II, Constanci II i Constant. Va exercir forta influència sobre el seu marit, ja que li havia salvat la vida al revelar un complot que preparava el seu pare, que va morir a Tars del disgust pel seu fracàs.

Va semblar llavors més una fidel esposa que una filla lleial. Però també va començar a guanyar fama de mala madrastra, ja que va ser acusada de convèncer a Constantí que ordenés matar el seu fill Crisp, que l'emperador havia tingut amb la seva primera dona. Quan la veritat es va saber mercès a Helena, l'àvia de Fausta, el seu marit va ordenar matar-la tancant-la en un bany i escalfant l'aigua molt per damunt de la temperatura normal, fins que va morir ofegada i cremada en aigua bullent, segurament l'any 326.

Zòsim s'inclina per acusar de la mort de Crisp i de Fausta a Constantí, però altres autors acusen a l'emperadriu de relacions incestuoses amb Crisp, i que la seva promiscuïtat va ser la causa de la seva mort. Però la veritat no se sap ni és probable que s'arribi a saber degut als contradictoris informes dels historiadors de l'època.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William. «Fausta». A: A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (en anglès). Vol. II. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 140. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Flàvia Maximiana Fausta