Fornells (Pinós)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Fornells
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud690 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPinós (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 52′ 26″ N, 1° 34′ 43″ E / 41.8738°N,1.57873°E / 41.8738; 1.57873
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC17592 Modifica el valor a Wikidata

Fornells[1] és una masia del municipi de Pinós (Solsonès) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

La masia es troba a l'extrem nord del municipi, al nord-oest de Matamargó, però molt més a prop de Su (Riner). Ocupa el cap d'una costa que s'aixeca al nord de la riera de Matamargó, situació que li confereix un aspecte encastellat. Sota seu, seixanta metres més avall i a tocar de la riera, hi ha el molí de la masia.

S'hi va des de la carretera de Cardona a Su, per un trencall que es troba poc més enllà del cap de província(41° 53′ 29″ N, 1° 34′ 33″ E / 41.891525°N,1.575937°E / 41.891525; 1.575937), a un quilòmetre de Su. Està molt ben senyalitzat. Hi ha tres quilòmetres fins a Fornells. Es pren la pista ben arranjada cap al sud. Als 750 metres es passa pel davant de la masia de la Serra i als 1,8 km es troba un encreuament. Per la dreta es va a la capella de Sant Andreu i a Miralles. La de l'esquerra porta a Fornells.

Descripció[modifica]

Capella de Sant Francesc

Masia de planta rectangular i teulada a doble vessant, orientada nord-sud. Porta primitiva a la cara est, d'arc de mig punt i adovellada. Petites obertures a les tres cares, hi ha algunes finestres amb decoracions gòtiques molt deteriorades. A la cara sud, s'hi ha adossat una nova edificació per engrandir la casa. Arrebossada i amb balcons i finestres més grans, aquí s'hi ha fet la nova porta d'entrada. La planta baixa és amb sòl de pedra i el celler amb volta de canó. Tipus de construcció: excepte la nova edificació, la resta és un parament de carreus irregulars sense tallar i no en filades.[2]

Davant de la façana de llevant hi ha la capella de la masia dedicada a Sant Francesc.

Història[modifica]

De la casa Fornells se'n parla en el Cartoral I de l'Arxiu Diocesà de Solsona i en els escrits o documents dels "Límits" del segle XI-XII.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fornells
  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 «Fornells». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 març 2015].