Giovanni Vailati

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGiovanni Vailati

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 abril 1863 Modifica el valor a Wikidata
Crema (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 maig 1909 Modifica el valor a Wikidata (46 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Torí Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia, matemàtiques, història, història de la ciència i història de les matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, filòsof, historiador de la ciència, historiador Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
ParesVincenzo Vailati i Teresa Albergoni

Giovanni Vailati (Crema, 24 d'abril de 1863 - Roma, 14 de maig de 1909) va ser un matemàtic i filòsof italià interessat en la història de la ciència.

Vida i obra[modifica]

Vailati va néixer en una família aristocràtica, que residia l'hivern al seu palau del centre de la ciutat i la resta del any a la casa pairal de Crema (Llombardia) manegant les seves explotacions agràries. Vailati va ser enviat a estudiar als col·legis barnabites de Monza i Lodi.[1] El 1880 es va traslladar a Torí per iniciar els seus estudis universitaris de matemàtiques, però als dos anys els va deixar per l'enginyeria. En graduar-se en enginyeria el 1885, va continuar estudiant matemàtiques, graduant-se també en aquesta disciplina el 1888.[2] Malgrat aquests estudis científics, també es va interessar enormement per la psicologia i la filosofia.

El 1888, en graduar-se, va tornar a la seva vila natal, Crema, on va fer tasques administratives municipals, feina que li deixava prou temps lliure per fer teatre, llegir literatura i estudiar filosofia.[3] El 1891 va començar a col·laborar amb Giuseppe Peano en la seva Rivista di Matematica i el 1892 va ser nomenat professor assistent a la universitat de Torí.[4] El 1899 va abandonar definitivament la seva carrera acadèmica i se'n va anar a Siracusa (Sicília) per fer de professor de matemàtiques a un institut.[5] Els anys següents es va anar movent per diferents instituts de secundària: Bari (Pulla), Como, Florència, fins que el 1905 va ser nomenat membre d'una comissió per a la reforma dels estudis secundaris,[6] traslladant-se a Roma.[7] A finals de 1908, quan pretenia tornar a l'ensenyament, va contraure una forta grip que es va complicar amb problemes de cor i febres reumàtiques. Va morir el maig de 1909 a Roma quan tenia 46 anys.

Vailati va ser un dels màxims exponents del pragmatisme italià.[8] El seu pragmatisme, està estretament lligat a la lògica matemàtica, única forma segons ell de conduir el raonament correcte i rigorós.[9] Tot i que la seva obra va tenir molt escassa difusió,[10] potser perquè no era un universitari o perquè no escrivia llibres llargs i tediosos o perquè anava contra corrent,[11] cal incardinar la seva obra en la crisi del positivisme de finals del segle xix.[12]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Giovanni Vailati» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)