Isabel de Valois

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per altres personatges amb el mateix nom vegeu: Isabel de Valois (desambiguació)
Elisabet de Valois, per Sofonisba Anguissola, 1565

Isabel de Valois (Fontainebleau, Regne de França 1545 - Palau d'Aranjuez, Espanya 1568) fou una princesa francesa de la Dinastia Valois, que va esdevenir reina consort de Castella i Aragó (1559-1568) així com dels diversos dominis del seu espòs Felip II de Castella.

Orígens familiars[modifica | modifica el codi]

Va néixer el 2 d'abril de 1545 a Fontainebleau sent filla del rei Enric II de França i de la princesa Caterina de Mèdici. Per via paterna era néta del rei Francesc I de França i de la princesa Clàudia de França i per via materna del duc Llorenç II de Mèdici i de la princesa Magadalena de la Tour d'Auvergne.

Fou germana dels reis de França Francesc II de França, Carles IX de França i Enric III de França.

Núpcies i descendents[modifica | modifica el codi]

Es casà, en una cerimònia doble, el 31 de gener de 1559 a Guadalajara i el 22 de juny del mateix a París amb el rei Felip II d'Espanya. D'aquesta unió nasqueren:

Aquest casament es produí com a conseqüència de la Pau de Cateau-Cambrésis de 1559, per la qual el rei francès reconegué la supremacia del rei hispànic.

Isabel era una apassionada de l'art, i exercí moltíssimes vegades de mecenes de grans pintors d'origen italià entre els quals cal destacar-hi la primera dona moderna que guanyà un reconeixement internacional: Sofonisba Anguissola.

El matrimoni que conformà Felip i Isabel fou el més feliç dels quatre matrimoni del rei castellà. Igualment fou amb les dues filles nascudes d'aquest matrimoni, Isabel Clara Eugènia i Caterina Micaela, amb qui el rei mantingué una relació més estreta amb nombrosa correspondència paternofilial. La infanta Isabel Clara Eugènia d'Espanya fou utilitzada pel seu pare per reclamar la corona francesa a la mort dels germans d'Isabel de Valois, que comportà el final de la dinastia Valois al tron francès. Isabel Clara Eugènia, però, no fou acceptada pels Estats Generals i fou escollit Enric III de Navarra, instaurant a França la dinastia Borbó.

Isabel de Valois morí de part el 3 d'octubre de 1568 al Palau d'Aranjuez. Aquell fill, nascut mort, hagués estat l'hereu que tant necessitava Felip II.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

L'any 1867 es va estrenar Don Carlos, òpera en cinc actes de Giuseppe Verdi, sobre un llibret de Joseph Méry i Camille du Locle, i basat en el drama de Friedrich von Schiller, en el qual s'atribueix a Isabel de Valois un romanç, sense cap base històrica, amb el seu fillastre Carles d'Habsburg.