Jacques de Morgan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJacques de Morgan

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Jacques Jean Marie de Morgan Modifica el valor a Wikidata
3 juny 1857 Modifica el valor a Wikidata
Huisseau-sur-Cosson (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 juny 1924 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Marsella (França) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Saint-Pierre (Marsella) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsKaragueuz Effendi Modifica el valor a Wikidata
FormacióEscola Nacional Superior de Mines de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArqueologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióantropòleg, egiptòleg, numismàtic, enginyer civil, enginyer de mines, enginyer, geòleg, arqueòleg, biòleg Modifica el valor a Wikidata
OcupadorVeradzenunt (en) Tradueix
Ministeri d'Educació Nacional
Consell Suprem d'Antiguitats Modifica el valor a Wikidata
Premis

Project Gutenberg: 25211

Jacques de Morgan (Huisseau-sur-Cosson, 3 de juny de 1857 - Marsella, 12 de juny de 1924)[1] va ser un prehistoriador, arqueòleg, egiptòleg i iranòleg francès. La seva formació com a enginyer civil a l'École des mines de París i les seves funcions professionals com a enginyer de mines[2] li van donar l'oportunitat d'explorar i excavar els seus primers jaciments arqueològics a l'orient. Posteriorment investit amb funcions arqueològiques oficials, va publicar nombrosos relats de les seves investigacions i anàlisis més generals. Va ser el descobridor del codi d'Hammurabi el 1901 a l'Iran i l'establidor de la cultura capsiana el 1909 a Tunísia.

Biografia[modifica]

Jacques Jean Marie de Morgan era d'una família originària de Gal·les. El seu pare, Eugène, també anomenat "Baró" de Morgan, era enginyer en troballes minerals. Els seus interessos eren l'entomologia i la prehistòria. Va anomenar els seus dos fills, Henry i Jacques. Més tard, els seus fills es van dedicar al treball de camp, excavant amb ell les falles de Campigny, prop de Roan, que havien donat nom a la primera fase del neolític europeu. Amb el seu pare, Jacques va conèixer Gabriel de Mortillet, que estava relacionat amb el museu d'antiguitats nacionals de Saint-Germain durant les investigacions dels cementiris merovingis i que li va mostrar com catalogar els objectes excavats. L'objectiu de De Morgan era ser un geòleg professional com el seu pare, i el seu estil de vida personal li havia donat el tarannà viatjaire i estudiós des de la seva joventut. El 1879 va començar a publicar els resultats de la seva investigació, il·lustrats amb dibuixos que eren notables per la seva finor i precisió documental.

Pel que fa als estudis, Jacques de Morgan va completar els seus estudis secundaris al Lycée de Lons-le-Saunier.[3] Es va graduar a l’École des mines (promoció de 1879) el 1882.

Va treballar a les mines d’or de Transsilvània, Armènia oriental, l'Índia, Malàisia, el Caucas i Pèrsia. A Malàisia (1884-1885) participà en l'explotació de mines d’estany. També va reunir col·leccions de papallones, mol·luscs i herbes. Va publicar àmpliament els seus descobriments i es va convertir en oficial de les Palmes Acadèmiques.[4]

Armènia[modifica]

Del 1886 al 1889, va estar a Akthala (Armènia) amb Maurice Chaper per explotar una mina de coure en nom d’inversors francesos. Va ser acomiadat el 1888 per la companyia, després de la qual cosa va tornar a França i va publicar àmpliament els seus descobriments (Mission scientifique au Caucase, editor Ernest Leroux, París, 1889).

Familiaritzat amb la història d’Armènia durant aquesta estada, va reaccionar enèrgicament trenta anys després contra el genocidi perpetrat pel govern otomà del 1915 al 1917 (Contre les barbares de l'Orient, études sur la Turquie, ses félonies et ses crimes, Ed. Berger Levrault, 1918).

Egipte[modifica]

Abans de ser delegat general del Ministeri d'Instrucció Pública per a les excavacions perses, va ser nomenat per succeir Eugène Grébaut al capdavant del Departament d'Antiguitats d'Egipte, càrrec que va ocupar durant sis anys (1892-1897).[5] Va excavar completament la necròpolis de Dashur, on hi va trobar les joies de les princeses Mereret i Sithathor a les galeries de les reines de la piràmide de Senusret III.

De Morgan estava interessat en la probabilitat que la civilització egípcia tingués un origen asiàtic.

Iran[modifica]

Rasa de Jacques de Morgan a l’acròpoli de Susa, a l’Iran,

El 1897 va ser nomenat com a delegat general del Ministeri d'Instrucció Pública a Pèrsia i se li van confiar les excavacions al territori iranià. Va excavar principalment a Susa i va descobrir l’obelisc de Manishtusu, l'estela de Narâm Sin, les lleis d'Hammurabi el 1901. També va explorar dòlmens a la regió situada al nord de Teheran i va portar a França fòssils, insectes i mol·luscs per a ser estudiats.

Crítiques[modifica]

Malgrat els seus èxits, el seu mètode d’excavació es considera, avui dia, massa centrat en la recerca d’obres d’art, en detriment total dels edificis i les capes estratigràfiques. El seu mètode va destruir estratigrafies i informacions importants que s'han perdut per sempre. Per exemple, no va dubtar a construir un imponent fort d'arquitectura francesa al peu dels llocs mil·lenaris de Susa utilitzant directament pedres d'aquests monuments.

Publicacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. David, 2000, p. 137.
  2. Kouchoukos, 2001, p. 80.
  3. «Jacques de Morgan» (en francès). France Archives. [Consulta: 20 juny 2021].
  4. «Jacques Jean Marie de MORGAN (1857-1924)» (en francès). Les Annales des Mines. Arxivat de l'original el 2019-09-12. [Consulta: 20 juny 2021].
  5. Bierbrier, 2012, p. 82.

Bibliografia[modifica]