Jean-Paul Grandjean de Fouchy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJean-Paul Grandjean de Fouchy

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 març 1707 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort15 abril 1788 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Secretari perpetu Acadèmia Francesa de les Ciències
setembre 1743 – juliol 1776
← Jean-Jacques Dortous de MairanNicolas de Condorcet → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstronomia, física, òptica, geometria i matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball París Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrònom, científic Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJoseph-Nicolas Delisle Modifica el valor a Wikidata

Lloc webobspm.fr… Modifica el valor a Wikidata

Jean-Paul Grandjean de Fouchy (París, 10 de març de 1707 - París, 15 d'abril de 1788) fou un astrònom francès del segle xviii, conegut per haver estat secretari perpetu de l'Acadèmie Royale des Sciences durant 32 anys.

Biografia[modifica]

Grandjean de Fouchy era fill de Philippe Grandjean (1665–1714),[1] força conegut com a gravador i creador de tipografies.[2]

Després de començar a treballar com impressor, Grandjean de Fouchy va ser nomenat jutge a la Chambre des comptes, i posteriorment secretari del duc d'Orléans. Va estudiar ciències i astronomia amb Joseph-Nicolas Delisle del Collège de France.

El 1727, va ingressar a la Société des Arts de Paris. Entre altres treballs d'astronomia, va presentar una memòria sobre el meridià del temps mitjà.[3] Serà conegut sobretot en gnomònica.

El 1743, va ser escollir secretari perpetu de l'Académie Royale des Sciences en substitució de Dortous de Mairan, que va ocupar el càrrec poc temps substituint Fontenelle. Grandjean de Fouchy va ocupar el càrrec fins al 1776, en que, després de dimitir, fou substituït per Nicolas de Condorcet.

Com a part de les seves obligacions com a secretari perpetu, va pronunciar seixanta-quatre obituaris d'acadèmics morts durant el seu mandat, entre els quals els de James Bradley,[4] de Clairaut, de Nollet, de Réaumur, de Giovanni Poleni i el del seu amic Lacaille; ell mateix va pronunciar l'obituari de Fontenelle, el nom del qual està associat a aquest gènere literari.

Va ser membre de la Royal Society des de 1740. El seu obituari va ser pronunciat per Condorcet en la sessió pública del 14 de novembre 1789.[5]

Referències[modifica]

  1. PDF Abbé Claude Barraud, Notes sur la commune de Chasselas-en-Mâconnais (1921) Arxivat 2014-12-25 a Wayback Machine., consultat el 6 de juny de 2015.
  2. Philippe Grandjean de Fouchy - Le romain du roi, consultat el 6 de juny de 2015.
  3. La méridienne de l'Obervatoire de Paris, l'équation du temps, consultat el 6 de juny de 2015
  4. Stein, Henri «L'éloquence scientifique». Polybiblion : Revue bibliographique universelle, Vol 49, 1887, pàg. 509.
  5. Irène Passeron, Grandjean de Fouchy, D'Alembert et Condorcet : tracasseries et arrangements des secrétaires perpétuels, consultat el 19 de novembre de 2014.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]