John Nelson Darby

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJohn Nelson Darby

(1840) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 novembre 1800 Modifica el valor a Wikidata
Westminster (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 abril 1882 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Bournemouth (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióAnglicanisme i Germans de Plymouth Modifica el valor a Wikidata
FormacióTrinity College
Westminster School
Lincoln's Inn Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióteòleg, pastor evangèlic, traductor de la Bíblia, traductor, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesJohn Darby (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Anne Vaughan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 16343359 Modifica el valor a Wikidata
John Nelson Darby.

John Nelson Darby, (18 de novembre de 1800 - 29 d'abril de 1882) fou un evangelista anglo-irlandès, i una figura influent entre els Germans de Plymouth. És considerat el pare del Dispensacionalisme modern. Va fer una traducció de la Bíblia sobre la base dels textos hebreu i grec anomenada Bíblia Darby.

Biografia[modifica]

John Nelson Darby va néixer a Westminster, Londres, i fou batejat a Saint Margaret's, Westminster el 3 de març de 1801. Descendent d'una família anglo-irlandesa, el seu segon nom va ser atorgat en reconeixement al seu padrí i amic de la família, Lord Nelson.

Darby es va educar a la Westminster School i al Trinity College de Dublín on es va graduar amb medalla d'or el 1819. El 1825, va ser ordenat diaca de l'Església d'Irlanda i l'any següent sacerdot. Darby es va convertir en capellà i es va distingir per l'èxit del seu ministeri entre els pagesos catòlics.

A l'octubre de 1827, va caure d'un cavall i va resultar greument ferit. Més tard va declarar que va ser durant aquest temps que va reconèixer que el "regne" que es descriu en el Llibre d'Isaïes i en altres parts de l'Antic Testament és totalment diferent de l'església cristiana. Durant els cinc anys següents, va desenvolupar els principis de la seva teologia

El 1832 formar un moviment ara conegut com el de Germans de Plymouth. John Nelson Darby no va declarar oficialment la seva separació de l'Església d'Irlandesa fins al 1832 en una reunió anual d'estudiants de la Bíblia. En aquesta conferència va ser on es va descriure per primera vegada el seu descobriment anomenat "el secret del rapte".

Darby viatjà per Europa i Gran Bretanya en els anys 1830 i 1840. Va fer 11 conferències importants a Ginebra el 1840 que li van donar una reputació com un dels principals intèrprets de la profecia bíblica. Va fer almenys 5 viatges missioners a l'Amèrica del Nord entre 1862 i 1877. Va treballar principalment a Nova Anglaterra, Ontario i la Regió dels Grans Llacs, però es va prorrogar un viatge de Toronto a Sydney a través de San Francisco, Hawaii, i Nova Zelanda. En anglès va escriure una sinopsi de la Bíblia i molts altres articles acadèmics religiosos. També va escriure himnes i poemes, entre els quals, "El Baró de dolors".[1] També va ser un comentarista bíblic.

Va morir el 1882 als 81 anys a Sundridge Cambra, Bournemouth i està enterrat a Bournemouth, Dorset, Anglaterra.

Obres[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]