Kim Peek

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKim Peek

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement11 novembre 1951 Modifica el valor a Wikidata
Salt Lake City (Utah) Modifica el valor a Wikidata
Mort19 desembre 2009 Modifica el valor a Wikidata (58 anys)
Murray (Utah) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaHolladay Memorial Park (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómnemonista Modifica el valor a Wikidata
Família
PareFran Peek (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1652900 TMDB.org: 1475624
Find a Grave: 45693276 Modifica el valor a Wikidata

Kim Peek (11 de novembre de 1951 a Salt Lake City, Utah - 19 de desembre del 2009) és el més famós dels savant[1][2][3] amb qui es van inspirar per a crear el personatge de Dustin Hoffman a la pel·lícula "Rain Man". Hom denomina savant, terme francès per a virtuosos de les arts, aquelles persones que presenten discapacitats físiques, mentals o motrius; però que també presenten unes increïbles capacitats per retenir informació o fer càlculs complexos.

Kim Peek va néixer amb macrocefàlia, un dany permanent del cerebel i amb agenèsia de cos callós, el grapat de nervis que connecta ambdós hemisferis del cervell, igual com els connectors secundaris. S'especula que aquesta circumstància pogués ser la causa de la seva increïble memòria que li va valer el sobrenom de "Kimputer" (joc de paraules amb el seu nom i Computer, ordinador en anglès).

Kim recorda el 98% dels 12.000 llibres que ha llegit, llegeix dues pàgines en 8 segons (usa cada ull per llegir una pàgina diferent) i amb prou feines tarda 1 hora a memoritzar un llibre, retenint d'una manera precisa i instantània informació sobre dades històriques, geografia, literatura o qualsevol altre tema.

A diferència d'altres savants, Kim ha mostrat una gran progressió sociològica, relacionant-se amb gent desconeguda realitzant demostracions. Té un calendari exacte de 10.000 anys al cap amb el qual li és fàcil dir-li a qualsevol persona després de sentir la seva data de naixement quin dia de la setmana va néixer i quan es jubilarà. Igualment respon a qualsevol càlcul matemàtic i desperta l'admiració de tothom qui l'escolta ajudant en la seva integració social; fins i tot ha estat entrevistat a televisió, tot arran de la pel·lícula Rain Man i la popularitat que li va atorgar el guió de Barry Morrow, que després de conèixer-lo personalment va escriure el guió dirigit per Barry Levinson.

Kim ha estat objecte de diversos estudis en la Societat Mèdica de Wisconsin. La seva psicomotricitat està tan afectada que amb prou feines pot cordar-se la camisa i és una persona dependent; no té noció de les dades que emmagatzema, no pot realitzar una interpretació d'un poema o una conclusió d'un llibre, malgrat memoritzar-lo per complet; no té cap tipus d'aptitud musical (a causa de les seves limitades capacitats motrius) però és capaç d'escoltar qualsevol cançó i tocar-la en un piano i és capaç de reconèixer l'autor de milers de peces musicals escoltant-ne pocs segons.

En un test de quocient intel·lectual ordinari està per sota de la normalitat, no obstant això el seu cervell es troba entre els més privilegiats del planeta i la seva capacitat d'emmagatzemar informació és virtualment il·limitada. Kim no entén el que reté perquè no necessita recordar-ho ni pensar-ho, simplement és allà.

El 2004 la NASA va examinar a Peek amb una sèrie de test mentre se'l gravava mitjançant tomografia i ressonància magnètica per intentar recrear una visió tridimensional de l'estructura del seu cervell. És la primera temptativa no-invasiva mitjançant l'ús de tecnologia moderna per intentar descobrir per què una persona amb un cervell discapacitat és capaç de fer aquesta mena de coses, ja que se suposa que hi ha aquesta capacitat latent a qualsevol cervell.

Va morir el 19 de desembre del 2009 d'un atac de cor.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kim Peek
  1. «'Rain Man' reigns in Casper». Casper Star-Tribune, 14-03-2003 [Consulta: 21 juliol 2009]. «The difference between a savant and a megasavant like Peek is that Peek has nearly total recall in around 14 to 15 different subject areas, according to literature written by Peek's father, Fran Peek.»
  2. «About Kim Peek, Megasavant». York Daily Record, 04-11-1994 [Consulta: 21 juliol 2009]. «Kim Peek is a megasavant who has memorized vast numbers of facts about more than a dozen subjects. He has brain damage, which occurred before birth.»
  3. Associated Press «NASA studies mega-savant Peek's brain». USA Today. Associated Press, 2004 [Consulta: 21 juliol 2009]. «The 53-year-old Peek is called a "mega-savant" because he is a genius in about 15 different subjects, from history and literature and geography to numbers, sports, music and dates.»