Kobzar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els kobzas Slobozhan P. Drevchenko i Poltava M. Kravchenko a Khàrkiv l'any 1902

Un kobzar (ucraïnès: кобзар, pl. kobzari ucraïnès: кобзарі) era un bard itinerant ucraïnès que cantava i es feia el seu propi acompanyament, tocant una bandura o kobza de vàries cordes.

Tradició[modifica]

Els kobzars eren sovint cecs i a la dècada de 1800 eren predominants. Kobzar significa literalment "intèrpret de kobza", un instrument de corda ucraïnès de la família del llaüt i, més àmpliament, un intèrpret del material musical associat a la tradició kobzar.[1][2]

La tradició professional del kobzar es va establir durant l'Hetmanat cosac al voltant del segle xvi a Ucraïna. Els kobzars acompanyaven el seu cant amb un instrument musical conegut com a kobza, bandura o lira. El seu repertori consistia principalment en salms paralitúrgics i "kanty", i també incloïa una forma èpica única coneguda com duma.

Al tombant del segle xix hi havia tres escoles regionals de kobzar: Chernihiv, Poltava i Slobozhan, que es diferenciaven pel repertori i l'estil d'interpretació.

Gremis[modifica]

A Ucraïna, els kobzars es van organitzar en gremis o confraries regionals, coneguts com a tsekhs. Van desenvolupar un sistema d'aprenentatge rigorós (generalment de tres anys de durada) abans de sotmetre's al primer conjunt d'exàmens oberts per convertir-se en kobzar.

Es pensava que aquests gremis tenien el model de les confraries de l'Església Ortodoxa, ja que cada gremi estava associat a una església específica. Aquests gremis llavors s'encarregarien d'una icona de l'església o compraven nous ornaments religiosos per a la seva església afiliada (Kononenko, p. 568–9). Malgrat això, l'Església Ortodoxa sovint sospitava i de vegades fins i tot era hostil amb els kobzars.

Final de kobzardom[modifica]

La institució del kobzardom va acabar essencialment a la República Socialista Soviètica d'Ucraïna a mitjans dels anys trenta durant la transformació radical de la societat rural de Stalin que va incloure la liquidació dels kobzars d'Ucraïna.[3][verificació fallida] [4][5] Les actuacions dels kobzars van ser substituïdes per interpretacions estilitzades de música popular i clàssica amb la bandura.

Versió soviètica[modifica]

Els kobzars soviètics eren intèrprets de bandura estilitzats que van néixer per substituir l'autèntic kobzari tradicional que havia estat esborrat a la dècada de 1930. Aquests intèrprets sovint eren cecs i, tot i que alguns tenien contacte amb els autèntics kobzari de la generació anterior, molts van rebre formació reglada als conservatoris de folk per músics professionals i van tocar amb instruments de concert cromàtic contemporani fets a les fàbriques.

El seu repertori estava format principalment per versions censurades del repertori tradicional kobzar i es va centrar en obres estilitzades que elogiaven el sistema soviètic i els herois soviètics.

Re-establiment de la tradició[modifica]

Un kobzar d'avui dia tocant una tonada amb una bandura.

Darrerament hi ha hagut un interès per reviure les autèntiques tradicions kobzar que està marcat pel restabliment del Gremi Kobzar com a centre per a la difusió de la pràctica històrica autèntica de la interpretació.

Altre ús del terme[modifica]

Kobzar és també un llibre de poesia fonamental de Taras Xevtxenko, el gran poeta nacional d'Ucraïna.

El terme "kobzar" s'ha utilitzat en ocasions per als intèrprets de viola de roda a Belarús, on la viola de roda sovint es coneix com a "kobza", i els músics de cornamusa a Polònia, on la cornamusa es coneix com a "kobza" o "koza".

Veges també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Volodymyr Kushpet "Startsivstvo", 500pp, Kyiv "Tempora" 2007
  2. Rainer Maria Rilke, Susan Ranson, Ben Hutchinson(2008), Rainer Maria Rilke's The book of hours, Camden House. p. 215. ISBN 1-57113-380-1
  3. Grigorenko site Arxivat 2005-02-07 a Wayback Machine.
  4. ‘Remember the peasantry’: A study of genocide, famine, and the Stalinist Holodomor in Soviet Ukraine, 1932-33, as it was remembered by post-war immigrants in Western Australia who experienced it[Enllaç no actiu] Lesa Melnyczuk Morgan, 2010, University of Notre Dame Australia "During the mid-1930s, the [kobzars] were invited to the First All-Ukrainian Congress of Lirniki and Banduristy (folk singers, minstrels) where they were arrested and, in most cases shot". In the notes: "Although noted by a few different authors there is no mention of where this occurred." Accessed 8 February 2021
  5. Volkov Solomon, ed. Testimony: The Memoirs of Dmitri Shostakovich (Nova York: Faber & Faber,1979), pp.214-15. ISBN 978-0060144760

Enllaços externs[modifica]