Krivovitxevita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Krivovichevita)
Infotaula de mineralKrivovitxevita
Fórmula químicaPb₃Al(OH)₆SO₄(OH)
EpònimSergey V. Krivovichev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmont Lepkhe-Nel'm (Lepkhe-Nelm; Nepkha), Llac Seidozero, massís de Lovozero, Península de Kola, óblast de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.BC.75
Nickel-Strunz 9a ed.7.BC.75 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/B.11 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 7,693(8) Å; c = 31,57(9) Å;
Grup puntual3m - ditrigonal piramidal
Colorincolor
Exfoliacióno observada
Fracturaconcoidal
Tenacitatfràgil
Duresa3
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanc
Diafanitattransparent
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracción = 1,9
Birefringènciaδ = 0,000
Pleocroismeno pleocroica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2004-053
SímbolKvv Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La krivovitxevita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom de Sergey Vladimirovitx Krivovitxev, mineralogista i cristal·lògraf rus, professor de la Universitat Estatal de Sant Petersburg.

Característiques[modifica]

La krivovitxevita és un sulfat de fórmula química Pb₃Al(OH)₆SO₄(OH). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2004. Cristal·litza en el sistema trigonal. Es troba en forma de grans equants de fins a 1 cm d'ample, en agregats de galena. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3. És un mineral químicament relacionat amb les espècies del supergrup de l'alunita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la krivovichevita pertany a «07.BC: sulfats (selenats, etc.), amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran», juntament amb els minerals següents: d'ansita, alunita, amonioalunita, amoniojarosita, argentojarosita, beaverita-(Cu), dorallcharita, huangita, hidroniojarosita, jarosita, natroalunita-2c, natroalunita, natrojarosita, osarizawaïta, plumbojarosita, schlossmacherita, walthierita, beaverita-(Zn), ye'elimita, atlasovita, nabokoïta, clorotionita, euclorina, fedotovita, kamchatkita, piypita, klyuchevskita, alumoklyuchevskita, caledonita, wherryita, mammothita, linarita, schmiederita, munakataïta, chenita i anhidrocaïnita.

Formació i jaciments[modifica]

Es forma per l'alteració hidrotermal de la galena. Va ser descoberta al mont Lepkhe-Nel'm, al llac Seidozero, massís de Lovozero, a l'óblast de Múrmansk (Rússia), a on sol trobar-se associada a una gran quantitat de minerals, com ara la titanita, la rhabdofana-(Ce), el quars, la polilitionita, l'ortoclasa o l'òpal. És l'únic indret a on ha estat trobada aquesta espècie.

Referències[modifica]

  1. «Krivovichevite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 8 juliol 2017].