Llengües escandinaves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de família lingüísticaLlengües escandinaves

Modifica el valor a Wikidata
Tipusgrup de llengües i família lingüística Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües indoeuropees
llengües germàniques Modifica el valor a Wikidata
Subdivisions
llengües escandinaves orientals
llengües escandinaves occidentals
Gutnish (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Distribució geogràfica
Codis
Codi Glottolognort3160 Modifica el valor a Wikidata

Les llengües escandinaves o germàniques septentrionals són el danès, el feroès, l'islandès, el noruec (bokmål i nynorsk), el suec i l'extint norn. Totes elles provenen de l'antic nòrdic, i són membres de la branca germànica de la família indoeuropea.

L'islandès (i gairebé en igual mesura, el feroès) és la més conservadora d'entre elles, cosa que el fa més complex i molt proper al nòrdic original. Així, per exemple, manté les declinacions. Ultra algunes particularitats en el nynorsk, la resta només conserva el genitiu amb -s.

Existeix un alt grau d'intel·ligibilitat entre els parlants de les llengües escandinaves del continent. Així, és possible considerar el danès com a semi-oficial a Suècia, no pas en el sentit que hi sigui reconegut per llei, sinó que els seus parlants poden continuar fent-hi vida normal en danès: comprar, entendre's amb els veïns, però també coses més burocratitzades com ara fer exàmens a la universitat. El mateix pot ser dit a la inversa, i amb el noruec i Noruega.

Com les altres llengües germàniques, els substantius podien tenir originàriament 3 gèneres (masculí, femení i neutre), si bé aquests s'han vist simplificat a dos (comú i neutre) en el cas del danès, el suec i alguns dialectes del noruec.

L'article definit enclític n'és una característica distintiva. Així, per exemple l'indeterminat et hus ('una casa', en danès, noruec i suec), esdevé huset ('la casa'). La següent taula en mostra un exemple amb les diferents paraules per dir "noi":

Català Suec Bokmål Nynorsk Danès Islandès Feroès
un noi en pojke en gutt ein gut en dreng einn strákur ein drongur
el noi pojken gutten guten drengen strákurinn drongurin
uns nois pojkar gutter gutar drenge strákar dreingir
els nois pojkarna guttene gutane drengene strákarnir dreingirnir

Classificació[modifica]

Totes les llengües escandinaves provenen de l'antic nòrdic i, en conjunt, representen una mena de continu dialectal que a vegades resulta difícil de dividir, especialment en el cas de les del noruec (amb les seves dues versions escrites oficials). Tot i això hom les separa en dues branques, una d'occidental (o insular), generalment més conservadora, i una d'oriental (o continental), molt més simplificadora gramaticalment i molt més influïda per l'alemany, el baix-alemany i el neerlandès.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llengües escandinaves