Luboržakita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralLuboržakita
Fórmula químicaMn₂AsSbS₅
EpònimLubor Žák (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusdipòsit de Vorontsovskoe, Turinsk, jaciment de Turinsk-Auerbakovsk, raion de Serov, óblast de Sverdlovsk, Rússia
Classificació
Categoriasulfurs
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 12,5077(6) Å; b = 3,8034(2) Å; c = 16,0517(8) Å; β = 94,190(4)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/m
Colornegre
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4 a 4,5
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllanegre
Densitat4,181 g/cm3 (calculada)
Pleocroismeno pleocroica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-125 Modifica el valor a Wikidata
SímbolLbž
Referències[1]

La luboržakita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la pavonita. Rep el nom en honor de Lubor Žák (29 de juliol de 1925, Praga, Txecoslovàquia - 6 d'agost de 2008, Praga, República Txeca), destacat mineralogista i cristal·lògraf, i professor del Departament de Mineralogia, Geoquímica i Cristal·lografia de la Universitat Charles de Praga.

Característiques[modifica]

La luboržakita és una sulfosal de fórmula química Mn₂AsSbS₅. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 4 i 4,5. És químicament semblant a la menchettiïta i a l'oyonita, així com a la clerita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 5498/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Rússia, concretament al dipòsit de Vorontsovskoe, situat a Turinsk, dins l'anomenat jaciment de Turinsk-Auerbakovsk (raion de Serov, óblast de Sverdlovsk), on es troba en forma de cristalls prismàtics llargs de fins a 70 x 20 μm, i com a grans anèdrics de la mateixa mida incrustats en matriu de dolomita rica en Mn i en calcita que conté Mn. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Luboržákite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 agost 2021].