Múscul multífid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMultífid
Multífid del raquis
Musculatura profunda de l'esquena. El múscul multífid del raquis, en vermell.
Sacre (superfície dorsal). El múscul multífid del raquis, en vermell.
Detalls
LlatíMusculus multifidus
OrigenEn el sacre, les apòfisis transverses de les vèrtebres lumbars dorsals i les últimes cervicals.[1]
InsercióEn les apòfisis espinoses de les vèrtebres immediates superiors.[1]
IrrigacióArtèria sacra lateral
InnervacióBranques posteriors dels nervis raquidis.[1]
AccionsLateralment: rota la columna vertebral
Bilateralment: estén la columna vertebral.
Identificadors
TAA04.3.02.202 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 22827 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.400
Termes anatòmics dels músculs

El múscul multífid (musculus multifidus), o múscul multífid del raquis,[nota 1][1] és un conjunt de fascicles musculars fibrosos, els quals omplen les ranures en ambdós costats de l'apòfisi espinosa de les vèrtebres; parteix des del sacre i arriba fins a l'axis. És un múscul de textura molt prima. Està localitzat en un nivell molt profund al costat de la columna vertebral, travessa tres segments articulars, i actua per estabilitzar les articulacions en cada nivell segmentari. L'equilibri entre la consistència i l'estabilitat fa que cada vèrtebra treballi més de manera més eficaç, fet que permet reduir la degeneració de les estructures articulars.

Cada fascicle sorgeix des de diferents zones.

  • Os sacre. De la part posterior del sacre, partint des del quart forat sacre posterior, des de l'aponeurosi d'origen del múscul erector de la columna, de la superfície medial de l'espina ilíaca posterior superior, i dels lligaments sacreilíacs posteriors.
  • Regió lumbar. Des de totes les apòfisis mamil·lars
  • Regió toràcica. Des de totes les apòfisis transverses.
  • Regió cervical. Des de les apòfisis articular de la quarta vèrtebra inferior.

Cada fascicle, discorre de forma obliqua cap amunt i medialment, i s'insereixen al llarg de les apòfisis espinoses de les vèrtebres. Aquests fascicles varien en la seva llargada: el més superficial (el més llarg) passa de la primera a la tercera o quarta vèrtebres; els intermedis, van des de la primera a la segona o tercera vèrtebres, mentre que el fascicle més profund uneix dues vèrtebres contigües.

El multífid s'ubica per sota dels músculs erector de la columna, el transvers de l'abdomen i l'oblic extern de l'abdomen.

Imatges[modifica]

Notes[modifica]

  1. El Diccionari enciclopèdic de medicina anomena el musculus multifidus com a múscul multífid del raquis per diferenciar-lo del múscul multífid que serien cadascun dels músculs rotatoris del dors. El TERMCAT, d'acord amb el llistat de la Terminologia Anatomica, opta per múscul multífid com a única denominació. Vegeu el Diccionari enciclopèdic de medicina Arxivat 2012-10-02 a Wayback Machine. i el TERMCAT, Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 4 febrer 2014].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]