Múscul transvers superficial del perineu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaMúscul transvers superficial del perineu
Secció sagital mitjana de la pelvis masculina. El transvers superficial del perineu és visible a la part inferior dreta.
Les branques superficials de l'artèria púdica interna de la pelvis masculina. El transvers superficial del perineui està etiquetat (centre a l'esquerra).
Detalls
Llatímusculus transversus perinei superficialis
Part deTransverse perineal muscles Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn la branca de l'isqui prop de la tuberositat.[1]
InsercióEn la rafe central del perineu.[1]
IrrigacióArtèria púdica interna.
InnervacióNervi púdic intern.[1]
AccionsTensa la rafe perineal, contribueix a la micció i l'ejaculació.[1]
Identificadors
TAA09.5.02.003 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 19731 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.427
Termes anatòmics dels músculs

El múscul transvers superficial del perineu (musculus transversus perinei superficialis), és un múscul parell i estret que, com el seu nom indica, està en la capa superficial i de manera transversal al perineu; passa per davant de l'anus.

El transvers superficial del perineu neix de fibres que s'estenen en la porció interna i anterior de la tuberositat isquiàtica; des d'allí es dirigeixen cap a dins. Acaba en el nucli fibrós del perineu, unint-se en aquest punt amb el múscul del costat oposat. En aquest punt també es troba, per darrere, amb l'esfínter extern de l'anus i amb el múscul bulbocavernós del mateix costat.

La seva funció probablement és la de contribuir en la fixació del nucli fibrós, del tendó central del perineu, i com a suport del sòl pelvià.[2] Potser també tingui un paper en la defecació –en comprimir el conducte anal–, i en l'ejaculació. És un múscul innervat pel nervi púdic.

Existeixen nombroses variacions anatòmiques segons l'individu. Poden estar absent en uns individus o presentar un nombre doble en uns altres. En alguns casos l'esfínter extern de l'anus s'entrecreua davant de l'anus i continua després unit al transvers superficial del perineu.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 15 febrer 2014].
  2. Saladin, Kenneth S. «Muscles of the Pelvic Floor». A: Anatomy and Physiology : The Unity of Form and Function. 5a. Phoenix, Arizona: McGraw-Hill, 2009, p. 354. ISBN 0077397118. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]