Vés al contingut

Nicky Hayden

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaNicky Hayden

(2016) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Nicholas Patrick Hayden Modifica el valor a Wikidata
30 juliol 1981 Modifica el valor a Wikidata
Owensboro (Kentucky) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 maig 2017 Modifica el valor a Wikidata (35 anys)
Cesena (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortaccident de bicicleta
atropellament Modifica el valor a Wikidata
Altres nomsThe Kentucky Kid Modifica el valor a Wikidata
FormacióOwensboro Catholic High School Modifica el valor a Wikidata
Alçada1,73 m Modifica el valor a Wikidata
Pes68 kg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópilot de motociclisme Modifica el valor a Wikidata
Esportmotociclisme Modifica el valor a Wikidata
Disciplina esportivaMotoGP
Superbikes Modifica el valor a Wikidata
Núm. esportiu69 Modifica el valor a Wikidata
PatrocinadorRed Bull GmbH Modifica el valor a Wikidata
Família
GermansRoger Lee Hayden
Tommy Hayden Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webnickyhayden.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: NickyHaydenUSA Twitter (X): NickyHayden Instagram: nicky_hayden MotoGP: nicky-hayden/e6bee675-310c-4083-9183-1e2ee7b297aa Find a Grave: 179592020 Modifica el valor a Wikidata

Nicholas Patrick Hayden, més conegut com a Nicky Hayden (Owensboro, 30 de juliol de 1981 - Cesena, 22 de maig de 2017) i anomenat popularment The Kentucky Kid, fou un pilot de motociclisme nord-americà que va guanyar el campionat del món de MotoGP del 2006.[1] Nomenat MotoGP Legend el 2015,[2][3] es va morir a Itàlia el 2016 en ser envestit per un cotxe mentre anava en bicicleta prop de Rímini. El 2018 va ser incorporat a títol pòstum al Saló de la Fama de la Motocicleta de l'AMA i el 2021, al Saló de la Fama dels esports de motor d'Amèrica.

Carrera esportiva

[modifica]

Primers anys

[modifica]

Nascut en una família molt aficionada al motociclisme, Nicky Hayden s'hi va dedicar des de ben petit, inicialment en les modalitats del dirt track[4] i el motocròs; el seu dorsal habitual, el 69, el manllevà del seu pare. Nicky Hayden tenia quatre germans, dos nois (Roger Lee, més petit, i Tommy, més gran) i dues noies (Jenny, la gran, i Kathleen). Roger Lee i Tommy Hayden van ser també pilots professionals de motociclisme.[5]

El 1998, a disset anys, Nicky Hayden ja competia en la modalitat de la velocitat i va participar en el campionat AMA de Supersport (curses per a motos derivades de models de producció). Aquell any va obtenir un comodí per a participar en la ronda americana del campionat del Món de Supersport, celebrada a Laguna Seca, amb una Suzuki GSX 600R de l'equip Hypercycle Suzuki. No va poder, però, acabar la cursa. El 1999 va ser campió AMA de Supersport després d'obtenir cinc victòries durant la temporada.

Superbike (2000-2002)

[modifica]
Amb l'Honda RC51 al campionat AMA Superbike cap al 2002

L'any 2000 va debutar al campionat AMA de Superbike i hi va acabar subcampió, a només 5 punts del campió Mat Mladin. El 2001 va acabar el campionat en tercer lloc i el 2002 el va guanyar després d'obtenir-hi nou victòries, esdevenint, a 21 anys, el campió més jove de la història d'aquest campionat. Aquell any, a més, va córrer com a comodí amb una Honda RC51 de l'equip American Honda a la prova de Laguna Seca del campionat del món de Superbike, on obtingué punts en ambdues curses que el van situar al vint-i-sisè lloc final del campionat.

MotoGP (2003-2016)

[modifica]

Hayden va debutar al mundial de MotoGP el 2003 amb l'Honda RC211V de l'equip Repsol Honda, on tenia de company Valentino Rossi.[6] Aquell any ja va obtenir dos tercers llocs (Gran Premi del Pacífic i Gran Premi d'Austràlia) i acabà la temporada en cinquena posició final.

El 2004, amb Alex Barros com a company, va obtenir dos nous tercers llocs (Gran Premi del Brasil i Gran Premi d'Alemanya) i fou vuitè al campionat. Aquella temporada es va haver de perdre el Gran Premi de Portugal a causa d'una fractura de clavícula que va patir mentre corria en supermoto. El 2005 va tenir a Max Biaggi de company d'equip i va aconseguir la seva primera victòria en Gran Premi, concretament al Gran Premi dels Estats Units de Laguna Seca,[7] així com dos segons llocs (al Gran Premi d' Austràlia i al Gran Premi de la Comunitat Valenciana) i tres de tercers. Acabà la temporada en tercer lloc, darrere del campió Valentino Rossi i Marco Melandri.

El títol del 2006

[modifica]
Hayden un cop acabat el GP de la Comunitat Valenciana del 2006, en què es proclamà campió del món
Carrera esportiva
NacionalitatEstats Units Estats Units
Temporades2003 - 2016
MarquesHonda, Ducati
EquipsHonda Repsol, Ducati Marlboro
Palmarès en velocitat
C. MotoGP1 (2006)

GPs Vict. Podis Poles V.Ràp. Pts.
218 3 28 5 7 1.698

C. AMA SBK1 (2002)
C. AMA SSP1 (1999)

El 2006, gràcies a nou podis en les onze primeres curses i dues victòries (Assen i Laguna Seca), va guanyar el campionat del món de MotoGP després d'haver-ne encapçalat la classificació provisional durant gairebé tot el campionat (des del tercer Gran Premi fins al penúltim). A sis curses del final duia un avantatge de 34 punts sobre el seu company d'equip Dani Pedrosa i 51 sobre Valentino Rossi, mentre que a dues curses del final mantenia un avantatge de 12 punts sobre Rossi. Al Gran Premi de Portugal, penúltim de la temporada, va ser arrossegat fora de la pista per Dani Pedrosa,[8] de manera que, amb la seva segona posició, Rossi es va situar al capdavant del mundial, amb 8 punts d'avantatge.

Al darrer Gran Premi de la temporada, el de la Comunitat Valenciana a Xest, Rossi, després d'haver començat malament des de la pole position, va caure mentre intentava de remuntar i Hayden, aconseguint la tercera posició, es proclamà campió del món i va interrompre així la ratxa invicta de l'italià,[9][10] que havia guanyat els quatre primers campionats de la història de la categoria de MotoGP (2002-2005) a més del darrer de 500cc (2001). La resta de podis que va obtenir Hayden durant la temporada van ser tres segons llocs (Gran Premi de Qatar, Gran Premi de la Xina i Gran Premi de Catalunya) i quatre de tercers (Gran Premi d'Espanya, Gran Premi de Turquia, Gran Premi d'Itàlia i Gran Premi d'Alemanya).

Carrera posterior

[modifica]

El 2007, Hayden, que corria amb el número 1 de campió en comptes del clàssic 69, no va obtenir els resultats esperats. Va acabar el campionat en vuitena posició, amb tres tercers llocs com a millors resultats de la temporada. El 2008, de nou amb el número 69, va aconseguir només dos podis (segon a Indianàpolis i tercer a Austràlia) i va ser sisè a la classificació final. El 2009 va passar a l'equip Ducati,[11] on va romandre cinc anys. Pilotant la Desmosedici GP9 com a company d'equip de Casey Stoner, va obtenir només un tercer lloc a Indianàpolis i acabà tretzè al campionat.

Amb la Ducati a Malàisia el 2011

Durant la temporada del 2010, Hayden va aconseguir la tercera posició al Gran Premi d'Aragó i això va portar Ducati a situar les dues motos de l'equip al podi. Va acabar la temporada en setè lloc. El 2011 es va retrobar amb Valentino Rossi com a company d'equip després d'haver-hi coincidit a Honda feia anys. Va acabar la temporada en vuitè lloc.

El 2012 es va perdre dos Grans Premis a causa de la fractura del segon i tercer metacarpià de la mà dreta que va patir en la classificació per al Gran Premi d'Indianapolis. Va acabar la temporada en novè lloc. El 2013 va tenir de company Andrea Dovizioso i va acabar la temporada de nou en novè lloc final.

El 2014 va passar a l'equip Drive M7 Aspar, on al costat d'Hiroshi Aoyama va pilotar una Honda RCV1000R amb especificacions "Open".[12] Aquella temporada es va haver de perdre el Gran Premi d'Itàlia per un problema al canell dret, del qual es va operar després i, a causa d'això, es va perdre quatre Grans Premis més. Va acabar la temporada al setzè lloc final.

El 2015 va romandre al mateix equip, amb Eugene Laverty de company. Va tancar la seva darrera temporada a MotoGP en la vintena posició final. El 6 de novembre d'aquell any va ser inclòs al Saló de la Fama de MotoGP com a MotoGP Legend.

Superbike (2016-2017)

[modifica]
Hayden a Phillip Island durant el mundial de Superbike del 2017

Després de tretze anys al campionat del món de MotoGP, de cara al 2016 va decidir de passar al campionat del món de Superbike a bord d'una Honda CBR1000RR SP de l'equip Honda World Superbike. El 15 de maig de 2016, durant la Cursa 2 al circuit de Sepang, va obtenir la seva primera victòria en aquest campionat.[13] Aquell mateix any va ser convocat per a substituir el lesionat Jack Miller al Gran Premi d'Aragó de MotoGP, on pilotà l'Honda RC213V de l'equip Estrella Galicia 0.0 Marc VDS.[14] Després, arran de les fractures de clavícula i peroné que es va fer Dani Pedrosa als entrenaments del Gran Premi del Japó, a Motegi, Hayden el va substituir a Phillip Island, tornant així a portar l'equipament oficial d'Honda HRC després de vuit anys.[15] Obtingué un sol punt al campionat, mentre que al de Superbike va acabar-hi en cinquena posició final.

El 2017, Hayden va seguir al campionat del món de Superbike amb el mateix equip i la mateixa moto que la temporada anterior. El seu company d'equip fou Stefan Bradl.

Mort

[modifica]
Minut de silenci en honor de Nicky Hayden a Mugello el 2017

El 17 de maig de 2017, pocs dies després d'haver competit a la ronda italiana del mundial de Superbikes d'Imola, Hayden va ser envestit per un cotxe mentre anava en bicicleta pels volts de Rímini, a la carretera provincial Riccione-Tavoleto, prop de la zona industrial de Misano Adriatico. Segons la reconstrucció dels fets, Hayden no s'hauria aturat en un senyal de Stop i hauria entrat a la carretera provincial per travessar-la a 20 km/h, mentre que el cotxe que el va atropellar hi circulava a una velocitat de 70 km/h en un tram on el límit és de 50. Segons va explicar el pèrit que va aportar al judici el conductor, encara que aquest hagués respectat aquest límit, l'impacte no s'hauria pogut evitar.[16][17]

Ferit greu (extens edema cerebral i diverses fractures múltiples de dors i cames), va ser traslladat d'urgència i hospitalitzat amb pronòstic reservat primer a l'hospital de Rímini[18] i després traslladat a l'Hospital Maurizio Bufalini de Cesena,[19][20] on es va morir el 22 de maig, a 35 anys, després de cinc dies en coma.[21] Hayden no va poder superar les greus ferides de l'accident, en especial el traumatisme cranioencefàlic, del qual no va poder ser operat.[22]

Respectant els desitjos del difunt, els seus familiars van autoritzar l'extracció dels seus òrgans per a ser donats amb finalitats de trasplantament.[23] El funeral es va celebrar el 29 de maig a la catedral d'Owensboro, ciutat natal del pilot. El seu cos va ser enterrat al petit cementiri baptista de Grove, a Owensboro.

El 28 d'agost de 2018, el diari Il Resto del Carlino va informar que la família de Hayden havia demandat al conductor que el va envestir per una indemnització de 6 milions d'euros.[24] El 10 d'octubre, el conductor va ser condemnat a una pena suspesa d'un any de presó, la retirada del carnet de conduir i el pagament de les despeses judicials pel delicte d'homicidi en carretera.[25] L'advocat defensor de l'acusat anuncià un recurs contra la sentència, a parer seu viciada per la notorietat del pilot.[26]

Resultats al Mundial de motociclisme

[modifica]

Per temporada

[modifica]
Any Categoria Moto Equip Cursa Victòria Podi Pole FLap Punts Posició Títols
2003 MotoGP Honda RC211V Repsol Honda Team 16 0 2 0 0 130  –
2004 MotoGP Honda RC211V Repsol Honda Team 15 0 2 0 0 117  –
2005 MotoGP Honda RC211V Repsol Honda Team 17 1 6 3 2 206 3r  –
2006 MotoGP Honda RC211V Repsol Honda Team 17 2 10 1 2 252 1r 1
2007 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 18 0 3 1 1 127  –
2008 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 16 0 2 0 1 155  –
2009 MotoGP Ducati GP9 Ducati Marlboro Team 17 0 1 0 0 104 13è  –
2010 MotoGP Ducati GP10 Ducati Team 18 0 1 0 0 163  –
2011 MotoGP Ducati GP11 Ducati Team 17 0 1 0 1 132  –
2012 MotoGP Ducati GP12 Ducati Team 16 0 0 0 0 122  –
2013 MotoGP Ducati GP13 Ducati Team 18 0 0 0 0 126  –
2014 MotoGP Honda RCV1000R Drive M7 Aspar 13 0 0 0 0 47 16è  –
2015 MotoGP Honda RC213V-RS Aspar MotoGP Team 18 0 0 0 0 16 20è  –
2016 MotoGP Honda RC213V EG 0.0 Marc VDS 2 0 0 0 0 1 26è  –
Repsol Honda Team
Total 218 3 28 5 7 1698 1

Per categoria

[modifica]
Categoria Anys 1r GP 1r Podi 1a victòria Cursa Victòria Podis Pole FLap Punts Títols
MotoGP 2003–2016 2003 Japó 2003 Pacífic 2005 Estats Units 218 3 28 5 7 1.698 1
Total 2003–2016 218 3 28 5 7 1.698 1

Curses per any

[modifica]

Barem de puntuació de 1993 ençà:

Posició 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Punts 25 20 16 13 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

(Ids. Grans Premis | Llegenda) (Curses en negreta indiquen pole; curses en itàlica indiquen volta ràpida)

Any Categoria Moto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pos Pts
2003 MotoGP Honda JPN
7
RSA
7
ESP
Ret
FRA
12
ITA
12
CAT
9
NED
11
GBR
8
GER
5
CZE
6
POR
9
RIO
5
PAC
3
MAL
4
AUS
3
VAL
16
130
2004 MotoGP Honda RSA
5
ESP
5
FRA
11
ITA
Ret
CAT
Ret
NED
5
RIO
3
GER
3
GBR
4
CZE
Ret
POR JPN
Ret
QAT
5
MAL
4
AUS
6
VAL
Ret
117
2005 MotoGP Honda ESP
Ret
POR
7
CHN
9
FRA
6
ITA
6
CAT
5
NED
4
USA
1
GBR
Ret
GER
3
CZE
5
JPN
7
MAL
4
QAT
3
AUS
2
TUR
3
VAL
2
3r 206
2006 MotoGP Honda ESP
3
QAT
2
TUR
3
CHN
2
FRA
5
ITA
3
CAT
2
NED
1
GBR
7
GER
3
USA
1
CZE
9
MAL
4
AUS
5
JPN
5
POR
Ret
VAL
3
1r 252
2007 MotoGP Honda QAT
8
ESP
7
TUR
7
CHN
12
FRA
Ret
ITA
10
CAT
11
GBR
17
NED
3
GER
3
USA
Ret
CZE
3
SM
13
POR
4
JPN
9
AUS
Ret
MAL
9
VAL
8
127
2008 MotoGP Honda QAT
10
ESP
4
POR
Ret
CHN
6
FRA
8
ITA
13
CAT
8
GBR
7
NED
4
GER
13
USA
5
CZE SM
DNS
INP
2
JPN
5
AUS
3
MAL
4
VAL
5
155
2009 MotoGP Ducati QAT
12
JPN
Ret
ESP
15
FRA
12
ITA
12
CAT
10
NED
8
USA
5
GER
8
GBR
15
CZE
6
INP
3
SM
Ret
POR
8
AUS
15
MAL
5
VAL
5
13è 104
2010 MotoGP Ducati QAT
4
ESP
4
FRA
4
ITA
Ret
GBR
4
NED
7
CAT
8
GER
7
USA
5
CZE
6
INP
6
SM
Ret
ARA
3
JPN
12
MAL
6
AUS
4
POR
5
VAL
Ret
163
2011 MotoGP Ducati QAT
9
ESP
3
POR
9
FRA
7
CAT
8
GBR
4
NED
5
ITA
10
GER
8
USA
7
CZE
7
INP
14
SM
Ret
ARA
7
JPN
7
AUS
7
MAL
C
VAL
Ret
132
2012 MotoGP Ducati QAT
6
ESP
8
POR
11
FRA
6
CAT
9
GBR
7
NED
6
GER
10
ITA
7
USA
6
INP
DNS
CZE SM
7
ARA
Ret
JPN
8
MAL
4
AUS
8
VAL
Ret
122
2013 MotoGP Ducati QAT
8
AME
9
ESP
7
FRA
5
ITA
6
CAT
Ret
NED
11
GER
9
USA
8
INP
9
CZE
8
GBR
8
SM
9
ARA
9
MAL
Ret
AUS
7
JPN
9
VAL
8
126
2014 MotoGP Honda QAT
8
AME
11
ARG
11
ESP
11
FRA
Ret
ITA
DNS
CAT
12
NED
17
GER
14
INP CZE GBR SM ARA
9
JPN
14
AUS
10
MAL
Ret
VAL
13
16è 47
2015 MotoGP Honda QAT
17
AME
13
ARG
16
ESP
17
FRA
11
ITA
Ret
CAT
Ret
NED
16
GER
16
INP
16
CZE
17
GBR
12
SM
17
ARA
15
JPN
13
AUS
Ret
MAL
16
VAL
17
20è 16
2016 MotoGP Honda QAT ARG AME ESP FRA ITA CAT NED GER AUT CZE GBR SM ARA
15
JPN AUS
17
MAL VAL 26è 1

Referències

[modifica]
  1. «Nicky Hayden» (en anglès). motogp.com. Arxivat de l'original el 15 de novembre 2016. [Consulta: 6 juny 2011].
  2. «Legends» (en anglès). motogp.com. MotoGP. Arxivat de l'original el 2021-11-18. [Consulta: 1r juliol 2022].
  3. «Nicky Hayden nominato MotoGP™ Legend» (en italià). Dorna Sports S.L., 06-11-2015. Arxivat de l'original el 9/12/2022. [Consulta: 9 febrer 2024].
  4. «Nicky Hayden Bio» (en anglès). motorcycle-USA.com. Arxivat de l'original el 27/3/2010. [Consulta: 2009-06-16.].
  5. Glon, Vincent. «La course moto en Famille...» (en francès). racingmemo.free.fr. [Consulta: 9 febrer 2024].
  6. «Nicky Hayden to ride for HRC in 2003 MotoGP class» (en anglès). motogp.com.
  7. «Faultless Hayden wins first GP, home GP!» (en anglès). crash.net, 10-07-2005. [Consulta: 22 juliol 2015].
  8. «Elias wins, Repsol horror hands Rossi title lead.» (en anglès). crash.net, 15-10-2006.
  9. «Hayden's dream comes true.» (en anglès). crash.net, 30-10-2006.
  10. «Bayliss wins, Rossi falls, Hayden world champion!» (en anglès). crash.net, 29-10-2006.
  11. «Hayden To Join Ducati In 2009» (en anglès). superbikeplanet.com. Arxivat de l'original el 18/9/2008. [Consulta: 15 setembre 2008].
  12. «Aspar with Honda and Hayden for 2014-15» (en anglès). motogp.com, 17-10-2013. [Consulta: octubre 20, 2013].
  13. «Superbike, Hayden torna alla vittoria a 10 anni dal Mondiale MotoGP» (en italià). RCS MediaGroup, 15-05-2016. [Consulta: 9 febrer 2024].
  14. «Hayden correrà al MotoGP™ Aragon» (en italià), 19-09-2016. [Consulta: 9 febrer 2024].
  15. «Hayden: "Non potevo dire di no a questa opportunità!"» (en italià), 18-10-2016. [Consulta: 9 febrer 2024].
  16. «I funzionari italiani rilasciano il rapporto sull'incidente mortale di Nicky Hayden» (en italià), 28-09-2017.
  17. «Driver Who Caused Fatal Crash of American MotoGP Champ Nicky Hayden Sentenced to Jail» (en anglès), 11-10-2018.
  18. «Nicky Hayden: Earl Hayden Decries Fake News» (en anglès). Roadracing World, 19-05-2017.
  19. «Hayden investito in bici nel riminese: è in prognosi riservata» (en italià), 17-05-2017. [Consulta: 9 febrer 2024].
  20. «Superbike, Hayden investito in bici: danno cerebrale preoccupante» (en italià), 17-05-2017. [Consulta: 9 febrer 2024].
  21. «Nicky Hayden, l'ultimo gesto di generosità: donati gli organi del campione statunitense» (en italià). Today.it, 23-05-2017 [Consulta: 22 maig 2017].
  22. «Mor Nicky Hayden». El Periódico de Catalunya, 22-05-2017. [Consulta: 22 maig 2017].
  23. «Nicky Hayden, l'ultimo gesto di generosità: donati gli organi del campione statunitense» (en italià). Today, 23-05-2017.
  24. «Hayden, chiesti 6 mln di risarcimento - Ultima Ora» (en italià). ANSA.it, 28-08-2018 [Consulta: 28 agost 2018].
  25. «Investì Nicky Hayden, condannato - Ultima Ora» (en italià). ANSA.it, 10-10-2018 [Consulta: 10 octubre 2018].
  26. «Uccise Nicky Hayden in auto: condannato a un anno per omicidio stradale» (en italià). Corriere di Bologna [Consulta: 11 octubre 2018].

Enllaços externs

[modifica]