Ot de Montcada i de Pinós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ot I de Montcada i de Pinós)
Infotaula de personaOt de Montcada i de Pinós
Biografia
Naixement1290 Modifica el valor a Wikidata
Mort1341 Modifica el valor a Wikidata (50/51 anys)
Família
FamíliaMontcada Modifica el valor a Wikidata
CònjugeJofredina de Lloria i Lancia Modifica el valor a Wikidata
FillsPere de Montcada i de Lloria, Ot el Jove Modifica el valor a Wikidata
ParesPere II Ramon de Montcada i d'Abarca Modifica el valor a Wikidata  i Elisenda de Pinós Modifica el valor a Wikidata
GermansElisenda de Montcada, Gastó de Montcada, Guillem Ramon de Montcada i de Pinós i Pere de Montcada Modifica el valor a Wikidata

Ot de Montcada i de Pinós (?, ca. 1290 — ?, 1341), també conegut com el Vell, fou senyor de la baronia d'Aitona amb el nom d'Ot I de Montcada. Era fill i hereu de Pere II Ramon de Montcada i d'Abarca, i germà de la reina consort de la corona d'Aragó, Elisenda de Montcada.

El 1309 va participar en la campanya d'al-Mariyya. Des de 1312, va formar part del consell de Jaume el Just i fou majordom reial a València el 1313. Va entrar al servei de l'infant Alfons el 1314, quan aquest es va casar amb Teresa d'Entença, un lloc que va conservar durant molts anys, i arribà a ser lloctinent de la seva procuradoria a Catalunya. Tot i això, anys més tard, no va voler reconèixer les abusives donacions que el seu pare Alfons III li havia fet a l'infant Ferran.

El 1317, es va casar amb Jofredina de Lloria i Lancia, filla de l'almirall Roger.

El 1321, va exercir d'ambaixador davant Carles IV de França en el plet entre aquest i Sanç I de Mallorca sobre el domini de Montpeller (1321).

Va aportar com a dot de la seva germana Elisenda de Montcada, quan el 1322 es va casar amb el rei d'Aragó Jaume el Just, les propietats de Seròs i Mequinensa. Uns anys més tard, entre 1324 i 1326, va rebre'n a canvi les senyories de Llagostera, Cassà de la Selva, Caldes de Malavella, Caulès, Franciac, Santa Seclina, Tossa i Lloret.

Va ser present el 1336 al jurament com a comte de Barcelona i, a Saragossa, com a rei d'Aragó de Pere el Cerimoniós, un rei al qui va ajudar en diverses tasques.

Núpcies i descendència[modifica]

Es va casar amb Jofredina de Lloria i Lancia, filla de Roger de Llúria, amb qui tingué 2 fills:

Enllaços externs[modifica]