Ottohahnita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralOttohahnita
Fórmula químicaNa₆(UO₂)₂(SO₄)₅(H₂O)₇·1,5H₂O
EpònimOtto Hahn Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina Blue Lizard, Red Canyon, White Canyon District, Comtat de San Juan, Utah, Estats Units
Classificació
Categoriasulfats
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 9,97562(19) Å; b = 11,6741(2) Å; c = 14,2903(10) Å; α = 113,518(8)°; β = 104,282(7)°; γ = 91,400(6)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialgrup espacial 1 Modifica el valor a Wikidata
Colorverd groguenc a groc verdós
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2,5
Fluorescènciaverd blavosa brillant
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2015-098
SímbolOhn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'ottohahnita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom en honor d'Otto Hahn (1879-1968), químic alemany conegut com el "pare de la química nuclear", i per la realització d'investigacions sobre la radioactivitat i la radioquímica, guanyador del Premi Nobel en el camp de la química l'any 1944 com el descobridor de la fissió nuclear.

Característiques[modifica]

L'ottohahnita és un sulfat de fórmula química Na₆(UO₂)₂(SO₄)₅(H₂O)₇·1,5H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2015. Cristal·litza en el sistema triclínic. La seva estructura es basa en grups de [(UO₂)₄(SO₄)10]12– (diferents dels de la klaprothita i la peligotita, espècies amb les quals es troba relacionada), amb cada poliedre d'UO₇ amb un enllaç bidentat amb un tetraedre de sulfat. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2,5. És una espècie químicament relacionada amb la fermiïta i l'oppenheimerita. També se la relaciona amb els hidrosulfats belakovskiïta i meisserita, i amb les sals bàsiques plašilita i natrozippeïta.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba conjuntament amb la peligotita i la klaprothita; tots tres minerals són molt similars en termes de propietats físiques i químiques: color, fractura, duresa, solubilitat en aigua i fluorescència. Va ser descoberta a la mina Blue Lizard, al Red Canyon, al Comtat de San Juan (Utah, Estats Units). Es tracta de l'únic indret on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Ottohahnite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 novembre 2016].