Pi (estat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
邳国/邳國
Estat de Pi
Bandera
Bandera
Segle XI aC – desconegut Bandera
Bandera

Informació
CapitalXuecheng (薛城), 30 km al sud de Tengzhou, Província Shandong
Pi Baix (下邳), al nord-est de la ciutat Pizhou, Província Shandong
Pi Alt (上邳), Oest del Districte Xuecheng, Ciutat Zaozhuang, Província de Shandong
ReligióReligió folklòrica xinesa, adoració d'ancestres, taoisme
MonedaMoneda xinesa, monedes d'or
Període històric
Fundat per Xi Zhong durant el regnat del Rei Wu de ZhouSegle XI aC
Política
Forma de governComtat (伯)

L'Estat de Pī (xinès tradicional: 邳國, xinès simplificat: 邳国) va ser un estat vassall de la Dinastia Zhou durant el període de Primaveres i Tardors de la història xinesa. També conegut com l'Estat de Xue (xinès tradicional: 邳國, xinès simplificat: 薛国), Pi va ser governat per membres de la família Ren (任). El seu ancestre Xi Zhong (奚仲), havia estat el Ministre de Carruatges (车正) de Yu el Gran durant la Dinastia Xia (~2070&ndash1600 aEC)[1] i se li havia atorgat terres a la confluència dels rius Dan (丹水) i Yi (沂水) en la part sud de l'actual província Shandong[2] amb l'Estat de Song a l'est i l'Estat de Tan (郯国) al nord.

Història[modifica]

Inscripcions d'un oracle d'os de l'època de la Dinastia Shang (1600–1046 aEC) mostren els caràcters xinesos “丕” i “邑” (literalment: ciutat gran) de banda a banda; aquests es combinarien més tard en la forma única “邳”.

En la Dinastia Shang, Pi estava en guerra amb la cort imperial per resistir als seus intents de governar l'estat. Més tard Pi va ser derrotat per l'Estat de Peng. En el 418 aEC l'Estat de Qi es va desplaçar-hi al territori de Xue obligant als seus habitants a traslladar-se cap al sud en el Pi Baix (邳下), el qual es trobava a la part baixa del riu Si. El Pi Alt (邳上) es trobava al nord al llarg del mateix riu. L'estat va ser enderrocat finalment per l'Estat de Chu.

Amb els seus més de 1.500 anys d'història Pi va realitzar una important contribució al desenvolupament de la regió oriental de Xuzhou.

Referències[modifica]

  1. Zuo Zhuan Primer Any del Duc Ding de Lu.
  2. «Concessions de terra d'estat vassalls durant la Dinastia Zhou Occidental (西周所分封的诸侯国)» (en xinès). [Consulta: 29 octubre 2010].