Dinastia Xia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDinastia Xia
(zh-cn) 夏朝 Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusdinastia xinesa
estat de l'antiga Xina Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaTres augustos i cinc emperadors Modifica el valor a Wikidata
Creacióc. 2070 aC
c. 2205 aC
FundadorEmperador Yu Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició1600 aC Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perdinastia Shang Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deTres Dinasties Modifica el valor a Wikidata
Història de la Xina
Història de la Xina
Història de la Xina
ANTIGA
3 Augustos i 5 Emperadors
Dinastia Xia 2100–1600 aC
Dinastia Shang 1600–1046 aC
Dinastia Zhou 1045–256 aC
 Zhou Occidental
 Zhou Oriental
   Primaveres i Tardors
   Regnes Combatents
IMPERIAL
Dinastia Qin 221 aEC–206 aEC
Dinastia Han 206 aEC–220 EC
  Han Occidental
  Dinastia Xin
  Han Oriental
Tres Regnes 220–280
  Wei, Shu i Wu
Dinastia Jin 265–420
  Jin Occidental 16 Regnes
304–439
  Jin Oriental
D. Meridionals i Septentrionals
420–589
Dinastia Sui 581–618
Dinastia Tang 618–907
  ( Segon Zhou 690–705 )
5 Dinasties &
10 Regnes

907–960
Dinastia Liao
907–1125
Dinastia Song
960–1279
  Song del Nord Xia Occ.
  Song del Sud Jin
Dinastia Yuan 1271–1368
Dinastia Ming 1368–1644
Dinastia Qing 1644–1911
MODERNA
República de la Xina 1912–1949
República Popular
de la Xina

Des del 1949
República de
la Xina
(Taiwan)
Des del 1945

La dinastia Xia (xinès: 夏朝; pinyin: xià cháo) 2100 aC - 1600 aC, és considerada la primera dinastia de la Xina. Segons la historiografia tradicional xinesa (Shiji i Annals de Bambú), la dinastia Xia hauria estat la primera de la història de la Xina. Hauria regnat del 2205 aC al 1767 aC, hauria estat precedida pel període dels tres augustos i cinc emperadors i hauria cedit el seu lloc a la dinastia Shang. D'acord amb els textos del període dels Estats Combatents i la Dinastia Han, la dinastia Xia va ser creada pel llegendari Yu el Gran[1] després que Shun li cedí el seu tron, i més tard va ser derrotat i substituït pels Shang.

Segons amb la cronologia tradicional, basada en càlculs de Liu Xin, els Xia va manar entre el 2205 i el 1766 aC; d'acord amb la cronologia basada en els Annals de Bambú, això va ser entre 1989 i el 1558 aC. El Projecte de Cronologia Xia Shang Zhou va arribar a la conclusió que els Xia existiren entre el 2070 i 1600 aC.

Es poden tanmateix tenir alguns dubtes sobre aquesta tradició, ja que la primera menció dels Xia es troba al ShujingLlibre des Documents»), obra que data del començament del mil·lenni I aC segons la majoria dels especialistes, i que és, doncs, molt posterior al regnat suposat dels Xia. El document en qüestió s'anomena el «Jurament de Tang» i és el discurs que Tang de Shang, el fundador de la dinastia Shang, hauria pronunciat davant les seves tropes per animar-los a barallar-se contra l'últim sobirà dels Xia. En aquest text, Tang explicava les raons per les quals aquest mal rei hauria de ser derrocat. Aquest document hauria estat redactat per annalistes de la dinastia Zhou, que reemplaçaren la Dinastia Shang cap al 1046 aC. Es tracta segurament d'una obra de propaganda: els Zhou tractaven d'explicar que havien derrocat els Shang per la mateixa raó del que els Shang havien derrocat els Xia. Deien haver estat ells mateixos antics vassalls dels Xia. Un dels seus avantpassats s'hauria hagut de refugiar amb els bàrbars perquè un mal sobirà dels Xia li hauria tret del seu càrrec.

Més greu encara, en cap de les fonts escrites anteriors al Shujing, no es troba menció dels Xia. Es tracta de les inscripcions sobre bronze i sobre ossos i closques de tortugues, que daten del final del mil·lenni II aC i haurien estat redactades pels Shang. Formen un corpus tanmateix immens. Un es fixa també que Yu el Gran, el fundador de la dinastia Xia, és presentat pels texts xinesos com un sobirà de l'edat del bronze, ja que hauria fos perols en bronze, ara bé l'edat del bronze no va començar a la Xina fins al 1700 aC.

Versemblança[modifica]

Mapa dels territoris de la dinastia Xia

Va governar des de vers el segle XXI aC fins al segle XVI aC i és considerada la primera dinastia de la història xinesa.

Unes excavacions fetes a Anyang, a la província de Henan, el 1928, van començar a establir la seva historicitat. L'any 1959[2] es va excavar un jaciment a Erlitou, a la ciutat de Yanshi (Henan), i es van trobar dos grans palaus, motiu pel qual es pensa que podria haver estat la capital de la dinastia. Segons la datació amb carboni 14, aquests palaus podrien situar-se als voltants dels anys 2100-1800 aC. Aquest període va marcar la transició entre el neolític i les civilitzacions urbanes xineses que van formar la dinastia Shang.

Les Memòries històriques de Sima Qian recullen els noms dels 17 governants d'aquesta dinastia, que fou seguida per la dinastia Shang i, segons el relat de Sima Qian, precedida per un període llegendari anomenat dels tres augustos i cinc emperadors. El territori controlat per la dinastia abastaria aproximadament l'actual província de Henan i part de l'oest de Shandong i el sud de Hebei.

Història de la Dinastia[modifica]

La dinastia Xia es va descriure en textos clàssics com el Shujing (el Clàssic de la història), els Annals de Bambú i els Registres del Gran Historiador (Shiji) de Sima Qian. Segons la tradició, els residents Huaxia eren el poble ancestral de l'ètnia han.[3][4]

Orígens i desenvolupament inicial[modifica]

Les històries tradicionals remunten el desenvolupament dels Xia als mítics tres augustos i cinc emperadors. Segons els antics textos xinesos, abans que s'establís la dinastia Xia, les batalles eren freqüents entre la tribu de l'Emperador Groc i la tribu de Chi You. Els Registres del gran historiador i el Clàssic de ritus diuen que Yu el Gran, el fundador de la dinastia Xia, era nét de Zhuanxu, que era nét de l'Emperador Groc. Però també hi ha altres registres, com el de Ban Gu, que diuen que el pare de Yu és un descendent de cinquena generació de Zhuanxu. Altres fonts com Shan Hai Jing esmenten que el pare de Yu Gun era fill de Luoming, que era fill de Huangdi. Sima Qian va remuntar l'origen de la dinàstica Xia al nom d'un feu concedit a Yu, que l'utilitzaria com el seu propi cognom i el nom del seu estat.[5]

Gun, el pare de Yu el Gran, és el primer membre registrat del clan Xia. Quan el Riu Groc es va inundar, moltes tribus es van unir per controlar i aturar les inundacions. Gun hauria estat nomenat per l'emperador Yao per aturar les inundacions. Va ordenar la construcció de grans bloquejos (dics) per bloquejar el camí de l'aigua. Els intents de Gun d'aturar les inundacions van durar nou anys, però finalment van fracassar perquè les inundacions es van reforçar. Després de nou anys, Yao ja havia donat el seu tron a Shun. Shun va ordenar que Gun fos empresonat de per vida a Yushan (Plantilla:CJKV, Feather Mountain), una muntanya situada entre el modern Comtat de Donghai a la província de Jiangsu i al comtat de Linshu a la província de Shandong.[5]

L'intent de Yu el Gran d'aturar les inundacions[modifica]

Yu el Gran

Yu era de molta confiança per a Shun, així que Shun el va nomenar per acabar el treball del seu pare, que era aturar la inundació. El mètode d'en Yu era diferent al del seu pare: va organitzar gent de diferents tribus i els va ordenar que l'ajudessin a construir canals en tots els rius principals que s'estaven inundant i conduïssin l'aigua cap al mar. Yu es va dedicar a la seva feina. El poble va lloar la seva perseverança i es va inspirar, tant que altres tribus es van unir a l'obra. La llegenda diu que en els 13 anys que va trigar a acabar amb èxit les obres per aturar les riuades, mai va tornar al seu poble natal per aturar-se i descansar, tot i que va passar tres vegades per casa seva.[6]

Establiment de la dinastia[modifica]

L'èxit de Yu en aturar les inundacions va augmentar la producció agrícola (ja que les inundacions havien estat destructives). El poder de la tribu Xia va augmentar i Yu es va convertir en el líder de les tribus circumdants. Poc després Shun va enviar a Yu a liderar un exèrcit per reprimir la tribu Sanmiao, que continuava maltractant les tribus frontereres. Després de derrotar-los, els va exiliar al sud a la zona del Riu Han. Aquesta victòria va enfortir encara més el poder de la tribu Xia. Quan Shun va envellir, va pensar en un successor i va cedir el tron a Yu, a qui considerava digne. La successió de Yu marca l'inici de la dinastia Xia. Quan Yu s'acostava a la mort, va passar el tron al seu fill, Qi, en lloc de passar-lo al candidat més capaç, establint així el precedent per al govern dinàstic o el sistema hereditari. La dinastia Xia va començar un període de control familiar o de clan.[7] Es creu que Zhenxun (Gongyi moderna) i Yangcheng (Gaocheng moderna)[8] van ser dues de les capitals de la dinastia.

Quan Qi va prendre el poder, les altres tribus van declarar la guerra als Xia, els quals després de vèncer-les van instaurar la dinastia. Tot i així la resta de pobles no admetran el control dels Xia, raó per la qual les guerres seran constants.

13 generacions després de Xie, l'últim rei dels Xia, Jie (桀, Jié), fou un tirà el regnat del qual va finalitzar amb una derrota militar a la batalla de Ming Tiao davant dels Shang, un poble procedent de l'est, el líder del qual, Tang (湯, Tāng), va fundar una nova dinastia.[9]

Descobriments arqueològics[modifica]

Llocs (en negre) Erlitou i capitals Xia identificades a les fonts tradicionals (vermell, amb números per als "texts actuals" Annals de Bambú.

Els arqueòlegs han descobert jaciments urbans, instruments de bronze i tombes que apunten a la possible existència de la dinastia Xia en llocs citats en texts històrics xinesos antics. Hi ha un debat sobre si la cultura d'Erlitou va ser o no el lloc de la dinastia Xia, centrat en gran manera en si les proves arqueològiques d'habitacions urbanes a tota la regió abans de la dinastia Shang s'han de prendre com a corroboració del relat tradicional dels Xia, o esperada independentment de la historicitat dels Xia a causa de la trajectòria de creixement demogràfic i desenvolupament agrícola a les regions fèrtils de l'est de la Xina des del neolític fins a la història primitiva. La datació amb radiocarboni situa els jaciments d'Erlitou entre fins al 1800 aC, proporcionant proves físiques de l'existència d'un estat contemporani i possiblement equivalent a la dinastia Xia, tal com es descriu en treballs històrics xinesos clàssics posteriors.[10] El 1959, es va excavar un jaciment situat a la ciutat de Yanshi que contenia grans palaus que alguns arqueòlegs han afirmat que pertanyen a la capital de la dinastia Xia. Durant les dècades de 1960 i 1970, els arqueòlegs han descobert jaciments urbans, instruments de bronze i tombes als mateixos llocs citats en textos històrics xinesos antics sobre els Xia;[11] el 2011, els arqueòlegs xinesos van descobrir les restes d'un palau de mida imperial. —datada cap al 1700 aC— a Erlitou a Henan, alimentant encara més les discussions sobre l'existència de la dinastia.[12] Com a mínim, l'època tradicionalment denotada com la dinastia Xia va marcar un període d'urbanització i desenvolupament agrícola que va unir les cultures del final del neolític i la civilització urbana de la dinastia Shang.[11]

Ceràmica jue de la cultura d'Erlitou.

L'evidència arqueològica d'una gran inundació d'esclat al congost de Jishi que va destruir el jaciment de Lajia al curs superior del riu Groc s'ha datat cap a l'any 1920 aC. Aquesta data és poc abans de l'ascens de la cultura Erlitou a la vall mitjana del riu Groc i de la cultura Yueshi a Shandong, després de la decadència de la cultura Longshan a la Gran Planúria del Nord de la Xina. Els autors suggereixen que aquesta inundació podria haver estat la base del mite posterior de Yu el Gran, i va contribuir a la transició cultural cap al període Erlitou. A més argumenten que el moment és una prova més de la identificació dels Xia amb la cultura Erlitou.[13] Tanmateix, encara no s'ha trobat cap evidència d'inundacions generalitzades contemporànies a la Gran Planúria del Nord de la Xina.[14]

Els únics instruments musicals datats de la dinastia Xia són dos qing, dues campanes petites (una de terrissa i una de bronze) i un xun.[15] A causa d'aquesta extrema escassetat d'instruments supervivents i de la incertesa general que envolta la major part dels Xia, no és pràctic crear una narrativa musical de l'època.[15]

Llista de sobirans (tradicionals)[modifica]

  • Si Yu Di el gran, vers 2100-2055 aC[16]
  • Si Qi, vers 2055-2016 aC
  • Si Tai Kang, vers 2016-1986 aC
  • Si Zhong Kang, vers 1986-1977 aC
  • Si Xiang, vers 1977-1970 aC
  • Hou Yi (usurpador) ?
  • Si Shao Kang ?
  • Si Zhu, va regnar 17 anys
  • Si Huai (Feng ?), va regnar 26 anys
  • Si Mang (Huang ?) ?
  • Si Xie, va regnar més de 21 anys
  • Si Bu Jiang, va regnar 69 anys
  • Si Jiong, va regnar 21 anys
  • Si Jin, va regnar 20 anys
  • Si Kong Jia ?
  • Si Gao, va regnar 3 anys
  • Si Fa ?
  • Si Jie Gui vers 1600 aC

Referències[modifica]

  1. Mungello, David E. The Great Encounter of China and the West, 1500-1800 Rowman & Littlefield; 3 edition (28 Mar 2009) ISBN 978-0742557987 p.97
  2. Orser, Charles E. Encyclopedia of historical archaeology (en anglès). Routledge, 2002, p.111-112. ISBN 0415215447. 
  3. Cioffi-Revilla, Claudio; Lai, David «War and Politics in Ancient China, 2700 BC to 722 BC». The Journal of Conflict Resolution, 39, 3, 1995, pàg. 471–472. DOI: 10.1177/0022002795039003004.
  4. Lung, Rachel. Interpreters in early imperial China. Amsterdam: John Benjamins Publishing Company, 2011, p. 5. ISBN 978-90-272-2444-6. 
  5. 5,0 5,1 «史記 : 本紀 : 夏本紀 - 中國哲學書電子化計劃» (en xinès (Taiwan)). [Consulta: 21 juliol 2022].
  6. Mark, Joshua J. «Ancient China». A: World History Encyclopedia [Consulta: 15 octubre 2017]. 
  7. «Xia dynasty | Definition, Dates, & Facts» (en anglès). [Consulta: 25 gener 2021].
  8. «The Dating of the Wangchenggang Walled-site in Dengfeng County and Related Issues» (en anglès). Chinese Archaeology, Fang Yanming. [Consulta: 13 gener 2020].
  9. Sun-tzu, Sunzi, Shang Yang, Shibing Yuan. The Art of War (en anglès). Sun-tzu, Sunzi, Shang Yang, Shibing Yuan, 1998, p. 70. ISBN Sun-tzu, Sunzi, Shang Yang, Shibing Yuan. 
  10. Fairbank, John K. China: A New History (en anglès). Cambridge: Harvard University Press, 1992, p. 35. 
  11. 11,0 11,1 «China – the ancient dynasties». Library of Congress Country Studies.
  12. «China finds 3,600-year-old palace». People's Daily Online, 13-12-2011.
  13. «Outburst flood at 1920 BCE supports historicity of China's Great Flood and the Xia dynasty». Science, 353, 6299, 2016, pàg. 579–582. Bibcode: 2016Sci...353..579W. DOI: 10.1126/science.aaf0842. PMID: 27493183.
  14. «Massive flood may have led to China's earliest empire». American Association for the Advancement of Science, 2016. [Consulta: 5 agost 2016].
  15. 15,0 15,1 Tong, 1983, p. 23.
  16. Kamenarovic, Ivan P. La Chine classique. París: Belles lettres, 1999. ISBN 2-251-41011-2. 

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dinastia Xia