Ricomincio da tre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaRicomincio da tre
Fitxa
DireccióMassimo Troisi Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióFulvio Lucisano Modifica el valor a Wikidata
GuióMassimo Troisi i Anna Pavignano Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPino Daniele Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSergio D'Offizi Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeAntonio Siciliano Modifica el valor a Wikidata
ProductoraItalian International Film Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorColumbia Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena1981 Modifica el valor a Wikidata
Durada108 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióFlorència Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0081427 Filmaffinity: 230516 Letterboxd: im-starting-from-three Allmovie: v150032 TCM: 482024 TMDB.org: 13386 Modifica el valor a Wikidata

Ricomincio da tre és una pel·lícula de comèdia italiana del 1981 dirigida, co-escrita i protagonitzada per Massimo Troisi en el seu debut cinematogràfic.[1] La pel·lícula va ser guardonada amb dos premis David di Donatello a la millor pel·lícula i al millor actor.[2]

Sinopsi[modifica]

Gaetano és un noi tímid napolità que viu amb la seva família: un germà, una germana, la seva mare i el seu pare, un home extremadament catòlic que ha perdut la mà dreta i confia en un miracle de la Mare de Déu de les Espases per recuperar-la.

Cansat i avorrit de l'excessiu provincialisme del seu "seguici" i del seu treball alienant en una fàbrica d'aliments, Gaetano decideix fer una excursió a la ciutat més moderna i cosmopolita de Florència. Allà coneix una noia bonica, la Marta, i s'enamoren. Gaetano s'instal·la amb la Marta i més tard s'uneix al seu vell amic Lello, un noi maldestre i rotund, tot i que molt divertit en la seva amistat amb el protagonista.

Una nit a la casa de Marta, mentre llegia un manuscrit, Marta revela que està embarassada i no està segura que Gaetano sigui el pare del nen: la Marta va tenir una relació amb un noi adolescent i li explica sincerament la història a Gaetano, amargat, i torna a Nàpols, oficialment per al casament de la seva germana, en realitat per aclarir la seva ment sobre els fets. Allà es descobreix molt enamorat de Marta i torna a Florència, acceptant el seu fill encara que no estigui segur de ser el pare natural.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Fulvio Lucisano, productor de la pel·lícula, a l'entrevista de l'edició en DVD de Ricomincio da tre, recorda que va portar la pel·lícula a la seva estrena mundial a Messina, quan ningú més n'estava interessat: a partir d'aquest emocionant debut va començar l'enorme èxit de la pel·lícula que més tard es va convertir en la taquilla a Itàlia. També sembla ser la pel·lícula que ha estat més temps als cinemes italians fins ara, amb un rècord de 43 setmanes consecutives.

Amb aquesta pel·lícula, Troisi va guanyar fama i popularitat a Itàlia, deixant el teatre i dedicant-se al cinema. Amb ell també segueix la figura de Lello Arena, que com Troisi abandona el teatre per dedicar-se a la gran pantalla.

La pel·lícula va recaptar uns 15.000 milions de lires, cosa que la va convertir en un èxit absolut de taquilla la temporada 1980-81.[3]

Reconeixements[modifica]

Referències[modifica]

  1. Enrico Giacovelli. La commedia all'italiana. Gremese Editore, 1995. ISBN 8876058737. 
  2. Enrico Lancia. I premi del cinema. Gremese Editore, 1998. ISBN 88-7742-221-1. 
  3. hitparadeitalia.it. «Stagione 1980-81: i 100 film di maggior incasso».

Enllaços externs[modifica]