È stata la mano di Dio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaÈ stata la mano di Dio
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióPaolo Sorrentino Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióPaolo Sorrentino Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLele Marchitelli Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDaria D'Antonio Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCristiano Travaglioli Modifica el valor a Wikidata
VestuariMariano Tufano Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenItàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena2021 Modifica el valor a Wikidata
Durada130 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalitalià Modifica el valor a Wikidata
RodatgePiscina mirabilis, Nàpols, Capri, Estadi Diego Armando Maradona i Plaça del Plebiscit Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Temapas a la majoria d'edat, adolescència, autodescobriment, mort parental, realització cinematogràfica i Nàpols Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNàpols Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1980 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt12680684 Filmaffinity: 751998 Allocine: 285129 Rottentomatoes: m/the_hand_of_god Letterboxd: the-hand-of-god Allmovie: vm10122739907 Metacritic: movie/the-hand-of-god TMDB.org: 722778
Instagram: handofgodfilm Modifica el valor a Wikidata

È stata la mano di Dio (lit.'Ha estat la mà de Déu') és una pel·lícula dramàtica italiana estrenada el 2021 que va ser escrita, dirigida i produïda per Paolo Sorrentino. Es tracta d'una història autobiogràfica en la qual confronta la tragèdia que va marcar la seva vida sent adolescent, la mort accidental dels seus pares per una fuga de gas, protagonitzada per Filippo Scotti, Toni Servillo, Teresa Saponangelo, Marlon Joubert, Luisa Ranieri, Renato Carpentieri, Massimiliano Gall, Betti Pedrazzi, Biagio Manna i Ciro Capano.[1] La producció és de L'Apartment i Netflix, amb una durada de 129 minuts.

Va ser seleccionada per competir pel Lleó d'Or en el 78è Festival Internacional de Cinema de Venècia. La pel·lícula ha estat seleccionada per representar a Itàlia als Oscars 2022 en la secció de millor pel·lícula internacional. Està previst que es realitzi una estrena limitada el 24 de novembre de 2021, seguit de la seva incorporació al catàleg de la plataforma de streaming Netflix el 15 de desembre de 2021. A Espanya ha estat estrenada el 3 de desembre en alguns cinemes.

Argument[modifica]

Explica la història de l'angoixa i alliberament d'un jove a Nàpols, Itàlia. En la dècada de 1980, Fabietto Schisa de disset anys no seria més que un maldestre adolescent italià que intenta trobar el seu lloc de no ser per una increïble família que estima la vida i gaudeix amb les entremaliadures i entremetent-se en les complicades relacions del proïsme. Però un parell d'esdeveniments ho alteraran tot. D'una banda, l'arribada triomfal a Nàpols d'una llegenda divina de l'esport: Maradona, el reeixit ídol futbolístic que fascina tant al protagonista com a tota la conflictiva ciutat i els fa sentir un orgull que abans semblava impossible. I per un altre, un accident inconcebible que destrossarà la vida de Fabietto i marcarà el seu futur. Aparentment salvat per Maradona, tocat per la casualitat o per la mà de Déu, Fabietto lluita amb la naturalesa de la destinació, la confusió de la pèrdua i l'embriagadora llibertat d'estar viu.

Elenc[modifica]

  • Filippo Scotti com Fabietto Schisa
  • Toni Servillo com Saverio Schisa
  • Teresa Saponangelo com Maria Schisa
  • Luisa Ranieri com Patrizia
  • Massimiliano Gall com Franco
  • Renato Carpentieri com Alfredo
  • Marlon Joubert com Marchino Schisa
  • Betti Pedrazzi com Baronessa Focale
  • Biagio Manna com Armant
  • Ciro Capano com Capuano
  • Enzo De Car com a Sant Gennaro
  • Lli Musella com Marriettiello
  • Roberto Oliveri com Maurizio

Producció[modifica]

El juliol de 2020, es va anunciar que Paolo Sorrentino escriuria, dirigiria i produiria la pel·lícula, juntament amb Netflix que s'encarregaria de la distribució.[2] La direcció de fotografia està realitzada per Daria D'Antonio i la banda de so pel compositor Lele Marchitelli.[3]

El setembre de 2020, Toni Servillo es va unir a l'elenc de la pel·lícula, i el rodatge va començar aquell mateix mes, a Nàpols, Itàlia.[4] Altres llocs de rodatge van ser l'illa d'Stromboli al setembre del mateix any i més tard a la costa d'Amalfi.[5]

L'avanç es va llançar en línia el 19 d'agost de 2021.[6]

Demanda judicial[modifica]

El juliol de 2020, l'advocat de Diego Maradona va declarar que estava considerant accions legals contra la pel·lícula pel seu títol, ja que és una referència al gol de Maradona en la Copa Mundial de Futbol de 1986 contra Anglaterra, i l'ús de la imatge de Maradona no estava autoritzat.[7] No obstant això, Netflix va afirmar que la pel·lícula no és una pel·lícula esportiva ni sobre Maradona, sinó una història personal inspirada en la joventut de Sorrentino.[8]

Estrena[modifica]

La seva estrena mundial es va realitzar en el 78é Festival Internacional de Cinema de Venècia el 2 de setembre de 2021.[9] La seva estrena a Itàlia el 24 de novembre de 2021, i posteriorment es podrà veure a tot el món a través de la plataforma de streaming Netflix el 15 de desembre de 2021.[6]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. Tsanis, Magdalena. «Sorrentino confronta su tragedia personal más íntima en "Fue la mano de Dios"». SWI swissinfo.ch, 02-09-2021. [Consulta: 3 setembre 2021].
  2. Ravindran, Manori. «Paolo Sorrentino to Direct ‘The Hand of God’ for Netflix» (en anglès americà). Variety, 08-07-2020. [Consulta: 3 setembre 2021].
  3. Dry, Jude. «‘The Hand of God’ First Trailer: Paolo Sorrentino Directs His Most Personal Film Yet» (en anglès). IndieWire, 19-08-2021. [Consulta: 3 setembre 2021].
  4. Vivarelli, Nick. «Toni Servillo Joins Paolo Sorrentino’s ‘The Hand of God’ as Shooting Starts» (en anglès americà). Variety, 14-09-2020. [Consulta: 3 setembre 2021].
  5. «Stromboli diventa set per film di Sorrentino» (en italià). la Repubblica, 11-09-2020. [Consulta: 3 setembre 2021].
  6. 6,0 6,1 Tartaglione, Nancy. «‘The Hand Of God’: Teaser For Paolo Sorrentino’s Venice-Bound Story Of Fate, Family, Sports, Cinema, Love & Loss» (en anglès americà). Deadline, 19-08-2021. [Consulta: 3 setembre 2021].
  7. «Sorrentino emociona en Venecia con cinta ‘Fue la mano de Dios’». La Jornada, 02-09-2021. [Consulta: 3 setembre 2021].
  8. Grater, Tom. «Diego Maradona Exploring Legal Action Over Paolo Sorrentino Netflix Film ‘The Hand Of God’» (en anglès americà). Deadline, 13-07-2020. [Consulta: 3 setembre 2021].
  9. «È stata la mano di Dio» (en italià). La Biennale di Venezia, 16-07-2021. [Consulta: 3 setembre 2021].
  10. «La película inspirada por Diego Maradona que causó furor en el Festival de Venecia - LA NACION». , 11-09-2021 [Consulta: 12 setembre 2021].