Viure la seva vida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaViure la seva vida
Vivre sa vie Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJean-Luc Godard Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióPierre Braunberger Modifica el valor a Wikidata
GuióJean-Luc Godard Modifica el valor a Wikidata
MúsicaMichel Legrand Modifica el valor a Wikidata
FotografiaRaoul Coutard Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeJean-Luc Godard Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorNetflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança Modifica el valor a Wikidata
Estrena1962 Modifica el valor a Wikidata
Durada83 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Temaprostitució Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióParís Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Premis

IMDB: tt0056663 Filmaffinity: 693648 Allocine: 68681 Rottentomatoes: m/my_life_to_live Letterboxd: vivre-sa-vie Allmovie: v34073 TCM: 84351 TV.com: movies/vivre-sa-vie AFI: 21657 TMDB.org: 1626 Modifica el valor a Wikidata

Viure la seva vida (en francès Vivre sa vie) és una pel·lícula francesa dirigida per Jean-Luc Godard, estrenada el 1962. Ha estat doblada al català.[1]

La pel·lícula explica en 12 "tableaux" la història de la Nana, una jove venedora sense diners que somia amb convertir-se en actriu a París i, a poc a poc, arriba a dedicar-se a la prostitució.

Anna Karina intepreta Nana
Sady Rebbot interpreta Raoul

Argument[modifica]

La pel·lícula segueix, en dotze escenes, i en blanc i negre, el personatge d'una jove venedora, Nana (anagrama d'Anna), d'origen provincial, sense diners arran de la pèrdua de la seva feina, a París[2][3][4]{.[5]

Tableau 1. La Nana, filmada des del darrere en un bar, acaba de deixar el seu xicot i està discutint amb ell la seva recent ruptura.[3] Aquest, també filmat per darrere, insisteix a reformar la seva relació. "Si tornem a començar junts, et tornaré a trair", declara. "M'has deixat perquè no tinc diners?" ". "Si, potser".

Tableau 2. A l'avinguda de Wagram a París, la Nana és una venedora d'una botiga de discos. Sense diners, demana a una companya que li presti 2.000 francs, però ella es nega. La Nana i la seva col·lega tenen un interès comú per la literatura.

Tableau 3. Al pati d'un edifici on sembla que no hi viu, Nana és objecte de la desconfiança de la conserge. Al carrer, un home que coneix la convida a sopar, ella es nega. Passa la nit amb un altre home en un cinema a Saint-Michel per veure La Passion de Jeanne d'Arc. La seqüència que es mostra a la pantalla és on Joana d'Arc s'assabenta que serà cremada a la foguera. “Quin serà el teu alliberament? ", pregunta un home. "La mort" respon l'heroïna. Nana, emocionada, plora. A la sortida, deixa l'home amb qui estava i en troba un altre en un bar proper. És fotògraf i s'ofereix a posar per a ell, parcialment nua, dient-li que podria llançar la seva carrera d'actriu. Malgrat la seva reticència inicial, ella accepta.

Tableau 4. La Nana és a una comissaria. “Nana Kleinfrankenheim, nascuda el 15 d'abril de 1940 a Fribourg a Moselle, actualment sense llar, és correcte? " "Sí, això és". La Nana li diu a l'oficial: una dona va deixar caure un bitllet de 1.000 francs al carrer. Ella els va recuperar però la senyora s'hi va adonar. Ella va retornar els diners però la dona en qüestió encara va presentar una denúncia contra ella. L'espectador ha d'entendre que la denúncia es va produir perquè la víctima sospitava que la Nana era una prostituta. Quan li pregunta el funcionari, admet que generalment queda amb amics, sobretot homes.

Tableau 5. La Nana treballa com a prostituta en un barri de l'oest de París. Un desconegut li pregunta: "M'emportes?" ". Ella accepta. " Quant en vols ? » La Nana no ho sap, suggereix: “4.000 francs? ". L'home dubta i després li'n dóna 5,000. Per aquest preu, considera que pot fer-la un petó malgrat les seves reticències.[6]

Tableau 6. De tornada al carrer, la Nana troba la Yvette, una amiga que també és prostituta. Tenia parella, Raymond, i té fills. Després de la seva ruptura, sense diners, va començar a treballar com a prostituta. "És trist, però no en sóc responsable". Nana considera que som responsables de totes les nostres accions. La discussió té lloc en un bar: Yvette suggereix a Nana que ella trobarà en Raoul, que juga al joc del milió. L'home, jove però força intimidatori, insulta la Nana per provar la seva reacció. Ella en riu. De sobte surt del bar. Se senten trets al carrer. Un home mor, un altre ferit. Raoul no reapareix.

Tableau 7. La Nana escriu una carta en la qual demana a una proxeneta, conegut per l'Yvette, que obtingui una plaça amb ella. "Tinc 22 anys. Crec que sóc guapa. El meu cabell és curt, però torna a créixer molt ràpidament". Abans d'acabar la carta, en Raoul reapareix. Li pregunta per la carta que estava escrivint. "M'agradaria guanyar més diners", explica. "A París, puc fer-te guanyar més diners". "Oh sí? Vull." L'home és un proxeneta.

Tableau 8. Un diàleg en veu en off, didàctic, ens permet respondre les preguntes que la Nana es fa sobre la normativa de la professió, els controls mèdics, la importància de ser bella, la manera trobar clients, els preus, l'import a pagar al seu proxeneta, la higiene, el risc de quedar-se embarassada, la impossibilitat de rebutjar clients, el nombre de clients per dia.

Tableau 9. La Nana li pregunta al Raoul si pot agafar vacances. Sí: els dies d'examen mèdic són dies de vacances on és tradicional que la prostituta passi el dia amb el seu proxeneta que li ofereix sortides. Acció inclosa: un vespre, la Nana va a un bar amb Raoul. Amb ganes de divertir-se, la Nana posa una mica de música i després balla mentre mostra els seus encants a un jugador de billar.

Tableau 10. Un dia entre d'altres. La Nana porta Dimitri, un fotògraf publicitari, a la seva habitació. Alguns dels diàlegs no són audibles per l'espectador. Sembla que l'home va demanar que vingués una segona prostituta. La Nana entra a diferents habitacions de l'hotel per trobar una altra dona jove disponible. La aventura té lloc amb aquesta segona persona i el client finalment li demana a la Nana que simplement es quedi a la vora del llit.

Tableau 11. Place du Châtelet, la Nana entra a un cafè i xerra amb un home gran. Accepta oferir-li una copa. Li parla de literatura, en particular de la mort de Porthos a l'univers de Els tres mosqueters. El personatge mor aixafat per les roques després de deixar de córrer per fugir. Nana i el desconegut filosofen sobre la paraula, el silenci, el pensament, l'error, la veritat, la mentida, l'amor i la vida. “L'amor és una solució, sempre que sigui veritat”, declara el vell.

Tableau 12. La Nana és a casa de l'home que jugava al billar. Llegeix les obres d'Edgar Allan Poe. En una breu seqüència silenciosa, els diàlegs entre els dos personatges apareixen en forma de subtítols. A continuació, en veu en off, Jean-Luc Godard llegeix un extracte d' El retrat oval.[6] Aquest text d'Edgar Poe evoca un pintor que pinta el retrat d'una dona jove, mentre que el rostre de la Nana apareix a la pantalla des de diferents angles. El pintor passa dies i nits en aquest retrat sense adonar-se que la jove que li serveix de model i a qui estima s'està fent cada cop més feble.[6] Ell no la mira. Se centra en la imatge perfecta que vol pintar d'ella. La història curta d'Edgar Poe acaba amb la mort de la jove. Jean-Luc Godard afegeix:

« És la nostra història[6] »

La pel·lícula torna a quedar muda: la Nana, subtitulada, declara al jove que l'estima. Poc després, ella anuncia a Raoul que deixarà els seus serveis. Raoul es nega. Acompanyat de diversos homes, porta la Nana amb cotxe. En un carrer discret, intenta vendre la Nana a un altre proxeneta. Esclata una baralla per un desacord sobre el preu. El comprador fa un tret i la Nana rep la bala al pit. Raoul entra en pànic i al seu torn dispara a Nana que s'ensorra. Els homes abandonen l'escena, deixant la Nana a la carretera, morta.

Repartiment[modifica]

Premis[modifica]

Cal destacar que a la Mostra de Venècia, tot i que aquesta pel·lícula va ser seleccionada, Jean-Luc Godard va haver de retirar tres plans considerats impactants per a la presentació oficial de la tarda a petició de la direcció del Festival. Per a la projecció de premsa, però, la versió estava completa.[4]

Crítica[modifica]

L'autora i crítica cultural Susan Sontag la va descriure com "una pel·lícula perfecta" i "una de les obres d'art més extraordinàries, belles i originals que conec."[8] En el seu assaig sobre la pel·lícula al llibre The Great Movies, Roger Ebert va escriure: "L'efecte de la pel·lícula és sorprenent."[9]

Stanley Kauffmann de The New Republic va descriure Viure la seva vida com a "buida i pretensiosa".[10]

Al lloc web de l'agregador de ressenyes Rotten Tomatoes, la pel·lícula té una puntuació d'aprovació del 88% basada en 34 ressenyes, amb una puntuació mitjana de 8,1/10. El consens dels crítics del lloc web diu: "La sorprenent actuació d'Anna Karina proporciona una àncora humanitzadora al retrat estilísticament explosiu d'una prostituta de Jean-Luc Godard."[11]

Sobre la pel·lícula[modifica]

« T'has de prestar als altres i només donar-te a tu mateix.[4] »
  • La pel·lícula està dedicada a les pel·lícules B.[12]El seu director pretén trobar una nova forma d'escriptura cinematogràfica.
« Dividida en dotze capítols per intertítols, la pel·lícula és el primer intent de Godard de substituir la narrativa cinematogràfica habitual per un assaig cinematogràfic. El decalatge freqüent entre imatge i so, així com la juxtaposició aparentment arbitrària de dispositius estilístics oposats (càmera fixa i càmera mòbil, edició i seqüència de plans, esvaïment i tall) mantenen l'espectador a distància i l'obliguen a pensar en lloc de sentir. Aplicant, per dir-ho d'alguna manera, la teoria del teatre èpic de Brecht al cinema, Godard fa la ruptura més radical amb el cinema narratiu clàssic fins ara (1962!).[13] »

Referències[modifica]

  1. Viure la seva vida a esadir.cat
  2. 2,0 2,1 2,2 Murielle Joudet «Sept films pour retrouver l’atmosphère des cafés. “ Vivre sa vie “ (1962) : la philosophie sur le comptoir». Le Monde, 16 février 2021.
  3. 3,0 3,1 3,2 Nicola Brarda. «Vivre sa vie, de Jean-Luc Godard. "Ma Môme"». Critikat.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Yvonne Baby «Un portrait de femme dans le film de J.-L. Godard " Vivre sa vie "». Le Monde, 30 août 1962.
  5. Jacques Morice «Trois raisons de (re)voir “Vivre sa vie” de Jean-Luc Godard». Télérama, 17 février 2017.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Jean-Luc Douin «Nana, femme contrainte de vendre son corps pour "Vivre sa vie"». Le Monde, 28-05-2011.
  7. «Venice Film Festival : 1962». IMDB. Arxivat de l'original el 2009-02-25. [Consulta: 25 novembre 2023].
  8. Sontag, Susan (Summer–Autumn 1964). «On Godard's Vivre sa vie». Moviegoer (2): 9. 
  9. Ebert, Roger. «Vivre sa Vie / My Life to Live», 01-04-2001. Arxivat de l'original el 2020-06-12. [Consulta: 24 juny 2020].
  10. Kauffmann, Stanley. A World on Film. Nova York: Harper & Row, 1966, p. 241. LCCN 66-15733. 
  11. «My Life to Live». Arxivat de l'original el 3 desembre 2017. [Consulta: 17 setembre 2022].
  12. 12,0 12,1 Olivier Père «Vivre sa vie, de Jean-Luc Godard». Arte, 27 avril 2016.
  13. «Die Geschichte der Nana S.». Filmdienst.
  14. Isabelle Regnier «La prostitution à travers les arts : le cinéma». Le Monde, 28-11-2013.

Bibliografia[modifica]

  • Jeanine Marroncle, « Venise 1962 », Téléciné, núm. 107, Paris, Fédération des Loisirs et Culture Cinématographique (FLECC), novembre 1962, ISSN 0049-3287
  • Jean d'Yvoire, « Vivre sa vie », Téléciné numéro 107, Paris, Fédération des Loisirs et Culture Cinématographique (FLECC), octobre-novembre 1962, ISSN 0049-3287
  • Claude Miller, « Vivre sa vie », Téléciné numéro 108, Paris, Fédération des Loisirs et Culture Cinématographique (FLECC), décembre 1962-janvier 1963, ISSN 0049-3287

Enllaços externs[modifica]