Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXI-XII
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud474 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Baronia de Rialb (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLa Torre de Rialb
Map
 41° 59′ N, 1° 13′ E / 41.98°N,1.21°E / 41.98; 1.21
Bé cultural d'interès local
Data20 desembre 2002
Id. IPAC22109 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC7256 Modifica el valor a Wikidata

Sant Iscle i Santa Victòria[1] és l'església parroquial del nucli de la Torre de Rialb, al municipi de la Baronia de Rialb (Noguera) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

El nucli de la Torre, junt amb la seva església es troba al sector central-sud del terme municipal, sobre una graonada del marge esquerre del riu Rialb, que en l'indret és una llengua del pantà homònim. Junt amb l'edifici de l'escola de la Torre i una casa pairal forma un notable conjunt arquitectònic.

S'hi va per la carretera asfaltada que es deriva del punt quilomètric 12,7 de la C-1412b (de Ponts a Tremp), direcció Politg, que arriba fins a Peramola. Als 3,2 km, una volta passat el viaducte que creua les aigües del pantà, es pren el desviament de la dreta que porta a la Torre.

Descripció[modifica]

Portal adovellat

És una església d'una nau, modificada. L'absis ha estat canviat per una construcció rectangular adossada a la capçalera com a sagristia. Resta una finestra romànica de doble esqueixada i una espitllera a migdia, on s'obre una porta reformada amb arc de mig punt. Nau amb volta de canó, també ampliada al mur nord, amb finestra a llevant tapiada. Rectoria annexa a ponent amb campanar de base quadrada. Forats de les bastides romàniques.[2] El fossar és a llevant-migdia.[2]

Història[modifica]

Fou construïda al segle xi, quan es construïren diverses esglésies romàniques de la Baronia de Rialb. Al segle xiii es va fer una ampliació al costat nord i reformes romàniques. Del 1944 és el fossar amb dues esteles funeràries de pedra amb una creu en relleu.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb
  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Sant Iscle i Santa Victòria de la Torre de Rialb». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r novembre 2014].