Sant Salvador del mas Barrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Salvador del mas Barrat
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXII
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud698 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Baronia de Rialb (Noguera) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMas Barrat
Map
 42° 04′ N, 1° 10′ E / 42.07°N,1.16°E / 42.07; 1.16
Bé cultural d'interès local
Data20 desembre 2002
Id. IPAC25271 Modifica el valor a Wikidata

Sant Salvador del mas Barrat[1] és una església del municipi de la Baronia de Rialb (Noguera) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Situació[modifica]

Està situada al nord del terme municipal, damunt d'una plataforma rocosa que és la prolongació cap a ponent del Tossal de Mas Barrat, una mola encinglerada que s'aixeca més de cent metres sobre les gorges del Rialb. La masia de Mas Barrat és a prop de la capella i ambdues gaudeixen d'una situació espectacular a la carena del tossal.

La carretera del Forat de Bulí hi passa a tocar. Al km. 9,2 es troba un bon espai per aparcar, al peu mateix del cingle sobre el qual hi ha la capella. L'antic camí que pujava per la solana a la capella i al mas està impracticable perquè els matolls, alzineres i garrics ho envaeixen tot. Es pot rodejar la proa rocosa pel nord (hi ha un sender) i, als pocs metres, cercar un petit grau a la dreta que, amb una petita grimpada, deixa a dalt de la plataforma.

Descripció[modifica]

Porta d'entrada i espadanya

És un edifici d'una sola nau amb volta de canó, reforçada per arcs torals i amb un absis semicircular a llevant, precedit d'un arc presbiteral, de proporcions molt baixes. Té una absidiola de secció semicircular, que es manifesta també a l'exterior. Trobem altres esglésies d'aquest tipus, construïdes, però, en el segle xi segons les formes llombardes. Aquesta presenta formes constructives de la fi del segle xii. La porta, d'arc apuntat, és a la façana sud. Trobem dues finestres d'una sola esqueixada, una de doble i una altra pseudo-cruciforme. Les façanes són llises i mancades d'ornamentació llevat d'una motllura bisellada en el ràfec de l'absis. El mur de ponent és coronat per un campanar d'espadanya d'un sol ull. L'interior és arrebossat i també bona part de les façanes. El parament, molt matusser, és fet de carreus mal tallats, a penes devastades.[2]

Referències[modifica]

  1. Aquest topònim figura al «Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya». www.gencat.cat. Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya, 01-01-2015.
  2. «Sant Salvador del mas Barrat». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 1r novembre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Salvador del mas Barrat