Secció de bàsquet del Club Esportiu Europa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióSecció de bàsquet del Club Esportiu Europa
SobrenomEscapulats
Europeistes
Història
Creació8 de desembre de 1922 (1922-12-08) (101 anys)
Activitat
LligaCampionat de Catalunya
Altres
Color          blau, blanc
Equipament esportiu
Samarreta de
Colors d'equip

La secció de bàsquet del CE Europa va ser de les pioneres en tot l'Estat.[1] El 8 de desembre de 1922, el Club Esportiu Europa juntament amb el Laietà Basket Club, van ser els amfitrions del que seria el primer partit de bàsquet disputat a Espanya.[2] El partit, jugat a camp de l'Europa, va captar l'interès de molta gent que desconeixia l'existència aquest novedós esport importat dels Estats Units. L'equip europeista va imposar-se al Laietà per 8 a 2. El club gracienc va ser un dels millors equips de bàsquet de Catalunya durant els anys 20, guanyant el Campionat de Catalunya en dues ocasions (1924 i 1926).

En aquell moment era el segon club de Catalunya amb més socis, uns 6.000, per darrere només del FC Barcelona i era una entitat netament poliesportiva amb seccions de futbol, atletisme, rugbi, bàsquet i hoquei.

Història[modifica]

Equip de basquetbol del CE Europa durant els anys vint.

Orígens, anys daurats i dissolució (1922-1931)[modifica]

A principis de la dècada dels anys 20 del segle passat, la societat catalana va experimentar un creixent interès per l’ esport, tant pel que fa a la seva pràctica com el fet d’anar a veure grans espectacles esportius. Un dels esports que van començar a caminar en aquestes dates va ser el bàsquet. L'esport de la cistella va ser introduït pel pare Eusebi Millan, que l’havia descobert durant la seva estància a Cuba. Després d’un període d’aprenantge de les regles bàsiques del joc, el pare Millan va aconseguir concertar el primer partit de bàsquet pel dia 8 de desembre de 1922, i els dos equips que el jugarien eren el Laietà Basket Club i el Club Esportiu Europa.[3] Els graciencs van guanyar aquest primer partit per un resultat de 8-2, i els jugadors europeístes que hi van actuar van ser Pérez, Julià, Barquens, Xavier, Palom, Brunet i García, l'entrenador era el senyor Boris Catalán.[4][5]

Malgrat tot, aquest bàsquet que es jugava era molt diferent del que ens arribat fins als nostres dies: es jugava en camps de futbol i a les porteries s’hi lligava les cistelles, i jugaven set jugadors per equip (fins al 1927 no van jugar cinc). De la mateixa manera, es pot comprovar l'amateurisme de l'esport en aquesta primera alineació, ja que hi figuren dos jugadors del primer equip de futbol de l’Europa (Xavier i Julià) i un de la secció d’atletisme del club, Barquens.

De totes maneres aquesta primera experiència va resultar tant positiva, que l’Europa, juntament amb les Escoles Franceses van considerar la possibilitat de disputar un Campionat de Catalunya. Així doncs, l’abril de 1923, donaria inici el primer Campionat de Catalunya de bàsquet amb els següents equips: American Stars, Barcelona, Catalunya, Espanyol, C.E. Europa, La France, Laietà i Patrie. Els equips Barcelona i Espanyol, no tenien res a veure amb els seus homòlegs futbolístics, ja que van ser equips confeccionats pel pare Millán amb alumnes del seu col·legi. El FC Barcelona entraria en el 1926 i l'Espanyol, uns anys més tard. El campió d’aquest primer campionat va ser el Patrie.

A l’any següent, el 1924, l’Europa es proclamaria campió de Catalunya, després de derrotar el Martinenc per 14-9. L'equip de l’Europa el formaven: Moncho, Compte, Lagarriga, Font, Ribas i Palom. Degut al creixent èxit, el tercer campionat de Catalunya els equips es van dividir en dos grups: en el grup A hi van participar l’At.Bricall, FC Martinenc, CE Europa, UE Sants, US Laietà i Patrie. I en el grup B el CADCI, el Tiberghien i el AE Tagamanent. La plantilla de l’Europa d’aquesta temporada la formaven Arau, Comas, Font, Garcia, Lagarriga, Monjo, Palom i Ribas. El títol va ser pel Martinenc.

Finalment l’any 1926 l’Europa es torna a proclamar, per segona vegada, campió de Catalunya, vencent un altre cop al Martinenc a la final. Els jugadors d’aquella temporada van ser els següents: Cisco, Brunet, Lagarriga, Moncho, García, Ribas, Palom, Font i Comas. Al desembre de 1927, el club habilita unes pistes de bàsquet exclusives per la practica d’aquest esport i adequades a les noves normes. El 20 d’octubre de 1928, l’Europa inaugura unes noves pistes de bàsquet encara més modernes i de més capacitat que les anteriors.

El bàsquet anava creixent poc a poc i noves normes i nous equips entraven en competició, tot això va fer que l’Europa anés perdent potencial i que unit a la incipient mala situació econòmica del Club va fer que finalment amb la crisi del 1931, la secció desapareixés.

Recuperant la secció de bàsquet (2007-2009)[modifica]

No seria fins al segle XXI, específicament al 2007, any del centenari del club, que l’Europa tornaria a recuperar la desapareguda secció de bàsquet, amb Joan Padró[6] d'entrenador. L'any 2008, l'equip escapulat, que jugava els seus partits a la Creueta del Coll, assoliria l'ascens a la Segona Catalana de bàsquet. Tanmateix, la renovada secció de bàsquet no va durar gaire temps competint i es va haver de dissoldre cap al 2009.

Dades del Club[modifica]

Trajectòria esportiva en el Campionat de Catalunya[modifica]

  • 1923: Campionat de Catalunya: -
  • 1924: Campionat de Catalunya: 1r Lliga
  • 1925: Campionat de Catalunya: 2n
  • 1926: Campionat de Catalunya: 1r Lliga
  • 1927: Campionat de Catalunya: 3r
  • 1928: Campionat de Catalunya: 4t
  • 1929: Campionat de Catalunya: 6è
  • 1930: Campionat de Catalunya: 5è
  • 1931: Campionat de Catalunya: 3r

Tornejos nacionals[modifica]

Referències[modifica]

  1. Vergés i Soler, 2009, p. 360.
  2. «Es juga el primer partit de bàsquet a Catalunya». Diari El Nacional.cat, 08-12-2017.
  3. «El primer partit de bàsquet de l'Estat el va guanyar... l'Europa!». Diari Sport. Especial Centenari CE Europa, 05-06-2007. Arxivat de l'original el 2013-11-26.
  4. «8-2, el resultat del primer partit de bàsquet». betevé., 07-05-2017.
  5. «Europa-Laietà: un partido histórico el 8 de diciembre de 1922» (en castellà). FEB, 08-12-2019.
  6. «Entrevista a Joan Padró». CE Europa.
  7. «Dades generals i Palmarès». CE Europa.

Bibliografia[modifica]

  • Vergés i Soler, Ramon. Història d'un històric: CE Europa (1907-2007). Club Esportiu Europa i Ajuntament de Barcelona. Districte de Gràcia, 2009. DL B-21.803.2009. ISBN 978-84-9850-163-6.