Selaginel·la denticulada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Selaginella denticulata)
Infotaula d'ésser viuSelaginel·la denticulada
Selaginella denticulata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN163985 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseLycopodiopsida
OrdreSelaginellales
FamíliaSelaginellaceae
GènereSelaginella
EspècieSelaginella denticulata Modifica el valor a Wikidata
Spring, 1838
Nomenclatura
BasiònimLycopodium denticulatum Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Lycopodium denticulatum L.

Selaginel·la denticulada[1] (Selaginella denticulata) és una espècie de planta vascular sense llavors de la família selaginel·làcies. La planta sencera s'havia usat cuita com a antihelmíntica. Actualment es troba com a planta ornamental.

Característiques[modifica]

És una herba amb aspecte de molsa reptant feble i molt bifurcada amb llargs rizòfors a les bifurcacions. Les fulles són dimòrfiques i es disposen en 4 rengles i tenen una lígula que els permet captar l'aigua de la rosada. Els estròbils són sèssils i terminals amb megasporangis grocs amb 4 espores i els microsporangis vermells amb moltes espores. En temps sec o fred, tota la planta envermelleix.

Distribució[modifica]

Es distribueix per tot sud d'Europa, nord d'Àfrica, Canàries i Madeira. Als Països Catalans es troba des del Rosselló i el Garraf fins a l'Alt Palància en talussos ombrívols i replans de roques en llocs ombrejats i humits. Preferentment es fa en sòls àcids o descarbonatats. És poc rara a les zones muntanyoses del litoral del vessant marítim del Montnegre, Collserola, cap de Creus i litoral de l'Albera, però molt rara al Baix Camp i al Bages. Viu a les contrades mediterrànies marítimes, principalment als dominis de l'alzinar litoral i de les màquies. També està present a totes les Illes Balears.

Referències[modifica]

  1. «Cercaterm | TERMCAT». [Consulta: 9 juny 2022].