Suor

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gotes de suor.

La suor és el líquid produït per les glàndules sudorípares. És secretada a través de la pell en períodes de cansament per expulsar substàncies de rebuig i evitar excessos de calor a l'organisme. És composta principalment per urea, colesterol, sals i greixos. Està compost pel 99% d'aigua

La suor, a més conté els compostos químics 2-metilfenol (o-cresol) i 4-metilfenol (p-cresol), que són compostos odorífers.

Hi ha dos tipus de glàndules sudorípares: glàndules ecrines i glàndules apocrines..[1]

Les glàndules ecrines estan distribuïdes en el cos humà virtualment per tot el cos i poden produir quantitats significatives de secrecions clares i inodores que contenen més del 99% d'aigua i sobretot electròlits com Na +, Cl -, lactat, aminoàcids i urea.[2][3] El seu pH és àcid al voltant de 4,5. En contrast les glàndules apocrines es troben només en les zones amb pèls de les aixelles i genitals i en els mugrons, aquestes produeixen petites quantitats d'una secreció lletosa el seu pH és aproximadament neutre (pH 7.2).[4]


La suor fresca és completament inodora. És la reducció de les llargues cadenes d'àcids grassos en cadenes més curtes com la de l'àcid fòrmic i l'àcid butíric la responsable de l'olor típic de la suor.[5][6]

La secreció de suor excesssiva rep el nom d'hiperhidrosi, mentre que la manca total de suor és la hipo- o anhidrosi.

Regulació de la temperatura[modifica | modifica el codi]

La suor, dita en termes mèdics diaforesi (del grec: διαφέρειν "portar a través") o transpiració, és un mètode efectiu d'eliminar l'excés de calor, i per tant de regular la temperatura del cos: la calor d'evaporació de l'aigua en la transició al vapor d'aigua és de 2.400 kJouls/ litre. En els humans adults les glàndules ecrines poden produir 2-4 litres d'aigua per hora o 10-14 litres per dia (10-15 g/min per metre). L'evaporació d'aquesta quantitat de suor representa 333 W/ m² de superfície del cos. Sense una forta activitat física un adult perd uns 100-200 ml de suor per dia.

Tanamateix només hi pot haver evaporació de la suor si la pressió de vapor de l'aigua de l'aire és menor que la de la superfície de la pell. Com més fort bufi el vent més calor es pot dissipar.

La transpiració no sensible és una forma de suor que no es veu a ull nu amb aquest tipus de suor es perden diàriament de 400 a 1000 ml d'aigua, amb això és una pèrdua de calor que representa un 20% de la calor produïda diàriment.

L'anomenada suor freda és comuna en pacients malalts per infart de miocardi i edema pulmonar.


La suor en animals[modifica | modifica el codi]

Els primats, especialment els humas, els cavalls, els bòvids i els camells suen i transpiren molt. En canvi els carnívors tenen les glàndules sudorípares restringides a poques zones del cos. Els porcs i els rosegadors no tenen glàndules sudorípares funcionals. Aquest animals que no suen però tenen altres sistemes per alliberar la calor com són el panteix (per exemple els gossos ho fan traient la llengua cap enfora).

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Suor
  1. Wilke K, Martin A, Terstegen L, Biel SS. A short history of sweat gland biology. Int J Cosmet Sci. 2007 Jun;29(3):169-179. PMID 18489347
  2. Kuno,Y., Human perspiration, Charles C Thomas, Springfield, 1956, 416.
  3. Rothman,S., Felsher,Z., Flesch,P., Lerner,A.B., Lorincz,A.L., Pinkus,H., and Wells,G.C., Physiology and biochemistry of the skin, The University of Chicago Press, Chicago, 1961, 741 ff.
  4. Bechara/Schmidt/Hoffmann/Altmeyer: Krankhaftes Schwitzen, Kohlhammer (2009) S. 13, ISBN 3170203487.
  5. John N. Labows, Kenneth J. McGinley, Albert M. Kligman. Perspectives on axillary odor. Journal of the Society of Cosmetic Chemists, Vol. 33, No. 4, 193-202.
  6. Kippenberger S, Havlíček J, Bernd A, Thaçi D, Kaufmann R, Meissner M. 'Nosing Around' the human skin: What information is concealed in skin odour? Exp Dermatol. 2012 Sep;21(9):655-659.