Frigorífic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Conjunt de neveres

Una nevera, gelera o frigorífic i refrigerador és un electrodomèstic que serveix per conservar productes a una temperatura prop del punt de congelació, normalment cap a 4 °C.

Història[modifica | modifica el codi]

L'ésser humà sempre ha buscat recursos per conservar els aliments i ben aviat va descobrir que el fred n'era un bon conservador. La invenció del frigorífic una revolució en els sistemes de conservació. És el lloc habitual de deixar-hi el menjar fresc com la carn i les begudes per poder-los prendre a una temperatura que refresqui. També serveix com a pas intermediari per a descongelar el que hi hagi emmagatzemat al congelador.[1]

Els primers frigorífics domèstics no funcionaven amb electricitat, s'hi havia de col·locar una barra de gel que es venia en establiments especialitzats i quan es fonia se n'havia de posar una altra i treure'n l'aigua.

L'inventor del frigorífica va ser Charles Tellier l'any 1876 i aquell mateix any es va poder transportar carn de Sud-amèrica a Europa.

El líquid utilitzat no ha estat sempre el mateix: d'antuvi s'empraven substàncies pudents i perilloses com l'amoníac, fins que l'any 1931 es va fer servir per primera vegada un líquid anomenat freó que aparentment no generava problemes. L'ús d'aquestes substàncies es va implantar de manera generalitzada fins que es va descobrir que generava efectes nefastos en la capa d'ozó. El 1992 Greenpeace va promoure materials que no alteren la capa d'ozó

Funcionament[modifica | modifica el codi]

El funcionament de frigorífic es basa en els fenòmens d'evaporació i condensació d'una substància. Un líquid anomenat refrigerant circula per un serpentí que hi ha a l'interior del frigorífic. Per evaporar-se, el líquid absorbeix calor i aire dels aliments de l'interior del frigorífic. El vapor que s'ha format circula pels petits tubs fins a un compressor, que funciona mitjançant un motor elèctric, comprimeix el vapor, que es refreda i es liqua passant pel radiador que hi ha a l'exterior del frigorífic. És en aquest procés que ix a l'exterior la calor que havia adquirit aquest líquid, que torna a fer aquest procés.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Valls, Xavier. «Aliments a sol i serena». Sàpiens [Barcelona], núm. 122, novembre 2012, p.22. ISSN: 1695-2014.