Condensació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats vegeu «Reacció de condensació».
Condensació de la humitat ambiental a la superfície de la garrafa per la diferència de temperatura entre l'interior i l'exterior.
Condensació formada sobre l'ala d'un avió en una zona de baixa pressió

La condensació és el canvi físic que fa una substància en passar de gas o vapor a líquid a una temperatura inferior a la d'ebullició. Habitualment la condensació es produeix com a conseqüència del refredament del gas, però també es pot provocar per compressió (augmentant la pressió) o combinant les dues tècniques.

Un giny utilitzat per condensar un gas en líquid és el condensador, que s'utilitza als intercanviadors de calor, part dels equips de climatització.

Iniciació[modifica | modifica el codi]

La condensació s'inicia amb la formación de clústers atomico-moleculars d'aquesta espècie en el seu volum gasós (com una gota de pluja) o per contacte entre el gas i una superfície líquida o sòlida.

Situacions de reversibilitat[modifica | modifica el codi]

Unes situacions reversibles emergeixen respecte a la naturalesa de les superfícies.

  • Absorció a través la superfície d'un líquid (tant de la mateixa substància o d'un dels seus solvents) és l'invers de la evaporació.[1]
  • Adsorció (com a petites gotes) en una superfície d'un sòlid a pressió i temperatura superior al punt triple de la espècie, també és l'invers de la evaporació.
  • Adsorció en una superfície d'un sòlid (com a capes suplementàries del sòlid) a pressions i temperatures inferiors a les del punt triple de la substància, és l'invers de la sublimació.

Situacions més comuns[modifica | modifica el codi]

La condensació comunament succeeix quan el vapor es refreda o es comprimeix fins al seu límit de saturació on la densitat molecular a la fase gas assoleix el seu llindar màxim. Equipament que recol·lecta vapor líquids condensats mitjançant el refredament i compressió de vapor s'anomena ’’condensador’’.

Com es mesura la condensació[modifica | modifica el codi]

La psicrometria mesura les ràtios de condensació des de la evaporació de la humitat del aire a diferents pressions i temperatures atmosfèriques. L'aigua és el producte de la condensació del vapor.

Aplicacions de la condensació[modifica | modifica el codi]

La condensació és un component crucial a la destil·lació, una aplicació important al laboratori i a la química industrial. Com que la condensació es un fenomen natural, es pot fer servir comunament per produir aigua en grans quantitats per l'ús humà. Moltes estructures estan fetes solament amb la intenció de recol·lectar aigua per condensació. Aquestes estructures poden fer-se servir per retenir humitat del sòl en zones que s'estan desertificant (de tal forma que algunes organitzacions eduquen a la gent que viu a les àrees afectades com els condensadors d'aigua els poden ajudar a combatre efectivament amb aquesta situació.[2] També és un procés crucial l'ús de les cambres de núvols. En aquest cas els ions produïts per una partícula incident actuen com a centres de nucleació per a la condensació del vapor produint els núvols visibles.

Condensació en construcció d'edificis[modifica | modifica el codi]

Condensació sobre una finestra en un dia de pluja.

la condensació en la construcció d'edificis és un fenomen indesitjat ja que pot causar creixement de fongs o herbes, ressecament de les fustes, corrosió i la pèrdua de energia deguda a la transferència de calor. la condensació interestructural pot ser causada per ponts termals, o falta o insuficiència d'aïllament a la humitat o envidrament aïllant.[3]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2a ed. ("The Gold Book") (1997). Versió corregida en línia:  (2006–) "condensation in atmospheric chemistry" (en anglès).
  2. FogQuest - Fog Collection / Water Harvesting Projects - Welcome
  3. diydata.com