Protocol de Kyoto

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Posició dels diversos països el 2011 respecte del Protocol de Kioto.[1]
  •  Firmat i ratificat (Anxex I i II).
  •  Firmat i ratificat.
  •  Firmat però amb ratificació rebutjada.
  •  Va abandonar.
  •  No posicionat.

El Protocol de Kyoto és un conveni internacional per la prevenció del canvi climàtic. Auspiciat per l'ONU dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) i signat el 2002 per la Unió Europea, que té com a objectiu que els països industrialitzats redueixin les seves emissions un 8 % per sota del volum del 1990, ja que els que estan en vies de desenvolupament no tenen cap restricció, com és el cas de la Xina, l'Índia, o el Brasil, situats entre els més contaminants. El seu nom formal en anglès es Kyoto Protocol To the United Nations Framework Convention on Climate Change.

El Conveni marc va entrar en vigor el 21 de març de 1994 i actualment l’han ratificat 194 estats.

L'11 de desembre de 1997, els països industrialitzats es comprometeren en la ciutat de Kyoto a executar un conjunt de mesures per reduir els gasos d'efecte hivernacle.[2] Els governs signataris pactaren reduir en un 5,2 % de mitjana de les emissions contaminants entre 2008 i el 2012, prenent com a referència els nivells del 1990. L'acord va entrar en vigor el 16 de febrer de 2005 després de la ratificació per part de Rússia el 18 de novembre del 2004.

L'objectiu principal és lluitar contra els efectes del canvi climàtic. Segons les xifres de l'ONU, es preveu que la temperatura mitjana de la superfície del planeta augmenti entre 1,4 i 5,8 °C d'aquí al 2100, encara que els hiverns siguin més freds i violents. Això es coneix com a escalfament global. "Aquests canvis repercutiran greument en l'ecosistema i en les nostres economies", senyala la Comissió Europea sobre Kyoto.

El compromís serà d'obligatori compliment quan ho ratifiquin els països industrialitzats responsables d'almenys, un 55 % de les emissions de CO2. Amb la ratificació de Rússia el novembre del 2004,[3] després d'aconseguir que la UE pagui la reconversió industrial russa, així com la modernització de les seves instal·lacions, en especial les petrolieres, el protocol ha entrat en vigor.

Per la seva banda, el govern dels Estats Units d'Amèrica (tant amb Bill Clinton, com George Bush, com amb Barack Obama), es neguen a ratificar el Protocol perquè li afectaria a la seva economia.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Kyoto Protocol: Status of Ratification» (en anglès). Organització de les Nacions Unides. Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, 14 de gener de 2009. [Consulta: 23 d'abril de 2010].
  2. «Kyoto Protocol to the United Nations Framework Convention on Climate Change» (en anglès). Nacions Unides, 11/12/1997. Arxivat de l'original el 2013-07-05. [Consulta: 11/8/2012].
  3. Sharma, P. D.. Ecology And Environment (en anglès). Rastogi Publications, 2005, p. 378. ISBN 8171339050. 

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Protocol de Kyoto Modifica l'enllaç a Wikidata