Superagent 86 de pel·lícula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la versió cinematogràfica del Superagent 86. Vegeu-ne altres significats a «Superagent 86».
Infotaula de pel·lículaSuperagent 86 de pel·lícula
Get Smart Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata

Cartell de la versió original en anglès
Fitxa
DireccióPeter Segal Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióCharles Roven i Andrew Lazar Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióWynn Thomas Modifica el valor a Wikidata
GuióTom Astle i Matt Ember Modifica el valor a Wikidata
MúsicaTrevor Rabin Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDean Semler Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeRichard Pearson Modifica el valor a Wikidata
ProductoraVillage Roadshow Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorInterCom i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena19 juny 2008 Modifica el valor a Wikidata
Durada110 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeLong Beach, Montreal, Moscou i Rússia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació230.700.000 $ (mundial) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enSuperagent 86 Modifica el valor a Wikidata
Gènerecinema d'espionatge i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióWashington DC Modifica el valor a Wikidata

Lloc webgetsmartmovie.warnerbros.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0425061 Filmaffinity: 599234 Allocine: 114624 Rottentomatoes: m/get_smart Letterboxd: get-smart Mojo: getsmart Allmovie: v358552 TCM: 662905 Metacritic: movie/get-smart TV.com: movies/get-smart TMDB.org: 11665 Modifica el valor a Wikidata

Superagent 86 de pel·lícula (títol original en anglès, Get Smart) és una pel·lícula de 2008, adaptació cinematogràfica de la sèrie paròdica d'espies de Mel Brooks i Buck Henry del 1960, Superagent 86 (Get Smart a la versió original). Està dirigida per Peter Segal i protagonitzada per Steve Carell com Maxwell Smart i Anne Hathaway com l'Agent 99. Alan Arkin interpreta el Cap. També en formen part: Dwayne Johnson, Terrence Stamp, Terry Crews, David Koechner, Masi Oka, Ken Davitian, Larry Miller, Patrick Warburton i Dalip Singh. Bernie Kopell, que va interpretar Siegfried a la sèrie original també hi fa una breu interpretació, i Bill Murray hi apareix com l'Agent 13, amagat al tronc buit d'un arbre. Part de la pel·lícula es va filmar al campus de la Universitat McGill a Mont-real, Quebec. Les altres escenes van ser filmades a Washington DC i Los Angeles, Califòrnia. Es va doblar i subtitular al català.[1][2]

Argument[modifica]

Maxwell Smart (Steve Carell), analista de la ultrasecreta agència d'intel·ligència CONTROL dels EUA, espera convertir-se en un agent de camp com el seu ídol, l'Agent 23 (Dwayne Johnson). Però, malgrat la seva alta puntuació en les proves d'acceptació, se li nega la promoció, ja que el Cap de CONTROL (Alan Arkin) creu que Max és massa valuós com a analista. Això canvia quan la seu de CONTROL és atacada per integrants de l'organització KAOS, dirigida per Siegfried (Terence Stamp). Durant l'atac a CONTROL, les identitats dels agents són revelades i comencen a ser assassinats. Davant d'aquesta situació, Max es converteix en l'Agent 86 i juntament amb l'Agent 99 (Anne Hathaway), la identitat de la qual ha pogut ser protegida gràcies a la seva recent operació de cirurgia plàstica, és enviat a investigar l'organització. Mentrestant, els antics agents de camp, com l'Agent 23, són degradats a treballs burocràtics.

Max i l'Agent 99 viatgen a Rússia per tal de determinar com KAOS ha estat obtenint armes nuclears. El viatge a Moscou però, ja comença mogut. En un principi, tenien previst llançar-se en paracaigudes de l'avió que els duia a la capital, però el mercenari de Sigfried, Dalip, els persegueix tractant d'atrapar-los. Afortunadament, la persecució acaba bé pels agents els quals escapen per poc de Dalip. El viatge continua per terra i, camí de Moscou, paren en un poblet on, per casualitat, el principal assassí de KAOS, Krstic, està donant una festa. Després d'infiltrar-se a casa seva, Max lluita amb ell i el mata, continuant de seguida el seu viatge a Moscou. En arribar allà, Max descobreix un dipòsit d'armes nuclears encobert per una fleca. Per tant, s'hi infiltren i el fan esclatar completament. Per tal de supervisar la situació posterior a l'explosió i netejar qualsevol pista, el Cap hi envia a l'Agent 23. Malauradament, no s'hi troben proves d'armes nuclears, la qual cosa provoca sospites sobre la lleialtat de Max i fa creure al Cap (i a una trista Agent 99) que és un agent doble.

En aquest moment és quan Siegfried proclama que ha distribuït armes nuclears entre diferents dictadors i amenaça al Govern dels Estats Units d'activar-les si no se li paguen 200 milions de dòlars. A més, per tal de donar credibilitat a la seva amenaça, Siegfried decideix col·locar una bomba nuclear a Los Angeles durant la visita del President. El vicepresident però, no creu les advertències de CONTROL de la seriositat d'aquesta amenaça i el Cap i els Agents 99 i 23 decideixen arribar-se a la ciutat per tal d'avisar directament al President. Pel seu compte, Max, que havia estat tancat acusat de ser agent doble, descobreix l'existència de la bomba. Per això, s'escapa utilitzant l'antena d'una ràdio i s'equipa per anar també a Los Angeles, reunir-se amb el Cap i avisar-lo. Quan es retroben, Max aconsegueix convèncer el seu Cap i a l'Agent 99 de la seva innocència però, tot i així, l'Agent 23 en segueix dubtant. És en aquest moment quan Max detecta rastres de radiació en l'Agent 23 (que havia caminat a través de la instal·lació nuclear de Moscou), i els tres s'adonen que l'Agent 23 és el vertader agent doble. Després d'una impressionant persecució, en la qual l'Agent 23 pren com a ostatge a l'Agent 99 i fuig amb el ràdio-detonador de la bomba, l'Agent 89 aconsegueix detenir-lo. En el procés però, la bomba nuclear localitzada a Los Angeles s'activa fent que el principal objectiu ara sigui trobar-la abans que exploti. Mitjançant un procediment analític, Max dedueix que la bomba es troba a l'auditori on se celebrarà un concert en honor del President i que aquesta s'activarà al sonar l'última nota de la melodia de l'"Himne a l'Alegria". Amb aquest perill, Max i els altres agents arriben al concert just a temps per evitar que el pianista teclegi el final de la partitura i, per tant, es detingui la bomba. Davant el fracàs del seu pla, Siegfried, que es troba en un cotxe en direcció contrària a Los Angeles, provoca a Dalip insultant la seva esposa i aquest, cansat i enfadat amb el seu comportament, acaba llançant-lo al riu.

La pel·lícula conclou amb els herois celebrant el seu èxit a la nova seu de CONTROL reconstruïda. El President està molt impressionat amb l'organisme, especialment amb Max. A més, Max i l'Agent 99 comencen a sortir junts i compren un cadell. La pel·lícula acaba amb Max i 99 deixant el CONTROL a través de les portes de seguretat, però quedant en Max atrapat en l'última porta.[3]

Referències a la sèrie[modifica]

  • Moltes de les frases de Max i el Cap apareixen a la pel·lícula.
  • Els objectes del museu de CONTROL són de la sèrie, com el sabatòfon, el Con del Silenci, el Sunbeam Tiger vermell i un revòlver… De fet, Max utilitza alguns d'aquests objectes cap al final de la pel·lícula. Uns altres cotxes de la sèrie -un Opel GT i un Karmann Ghia- també hi surten.
  • Bernie Kopell, que va interpretar Sigfried a la sèrie, hi fa una breu interpretació com el conductor d'un Opel GT que Max deté.
  • Leonard Stern, productor de la sèrie, hi té una curta aparició com el propietari de l'avioneta Cessna 206 a la qual s'enfilen Max i el Cap.
  • L'entrada a CONTROL ha estat modernitzada, però l'escala amb la línia vermella al mig i la cabina telefònica segueixen igual. Les portes que duen a la cabina també s'han mantingut encara que han estat adaptades. Max ha de teclejar el codi d'obertura en una d'elles perquè es tanca abans d'haver passat. Durant aquesta escena, se sent la sintonia de la sèrie.
  • A l'avió on van Max i l'Agent 99 hi diu: "Yarmy International Airlines". "Yarmy" és el cognom real de Don Adams.
  • La perruca de l'Agent 99 a la festa és igual que el pentinat que duia l'Agent a la sèrie.
  • Després dels crèdits finals hi ha una dedicatòria a Don Adams i Edward Platt, els quals van interpretar a Maxwell Smart i al Cap a la sèrie.
  • També hi apareixen personatges secundaris de la sèrie, com Larabee, Hymie el Robot, l'Agent 13 (interpretat per Bill Murray), amagat en un tronc d'arbre, i el gos Fang (ullal).
  • A l'episodi de la sèrie titulat Double Agent ("Agent Doble"), un dels científics de CONTROL crea una mosca-robot controlada a distància que Max mata accidentalment amb un diari. A la pel·lícula, Bruce i Lloyd, els científics de CONTROL, fan igualment una mosca-robot però, és destruïda per l'Agent 23 que creu que és real.
  • Patrick Warbuton hi fa un cameo com a Hymie el Robot al final de la pel·lícula.
  • James Caan, que interpreta al President dels Estats Units, surt en un episodi de la sèrie de dues parts anomenat From Sire, With Love.

Referències a pel·lícules de James Bond[modifica]

  • El personatge de Dalip Singh se semblant al de Richard Kiel a L'espia que em va estimar i Moonraker. Dalip fa un salt a l'estil de Moonraker des de l'avió i sobreviu a la caiguda. També es torna "bo" al final de la pel·lícula.
  • Dalip entra a l'avió vestit com Govinda, d'Octopussy.
  • El cotxe esportiu conduït per l'Agent 23, durant la seva fugida, va per les vies del tren, es rebenten els pneumàtics i roda amb les llandes, com a Octopussy.
  • L'instrument que Max utilitza per alliberar-se de les manilles a l'avió s'assembla al de James Bond a Moonraker i a la ballesta de Melina Havelock (Carole Bouquet) a Només per als teus ulls.
  • L'Agent 99 es trenca el vestit per poder caminar més fàcilment entre uns làsers, com feia Carey Lowell a Llicència per matar.
  • Max esmenta James Bond a l'escena que ell i l'Agent 99 van caminant per una claveguera, dient que "James Bond no caminaria mai entre rates i caca".

Repartiment[modifica]

Cameos

Màrqueting[modifica]

En un inusual gir de màrqueting, un derivat de la pel·lícula, Get Smart's Bruce and Lloyd: Out of Control (amb Oka, Miller, Warburton, Torrence, Terry Crews i un cameo d'Anne Hathaway), va ser llançat en DVD l'1 de juliol de 2008, onze dies després que el seu llargmetratge fos estrenat a les sales de cinema.

A més dels tradicionals anuncis de televisió i tràilers de la pel·lícula, Warner Bros va encarregar a l'empresa Pepsi que produís un refrescant amb el sabor de Serra Mist denominat "Undercover Orange" per ajudar a promoure la pel·lícula. Warner Bros també ha finançat una comunitat en línia anomenada "CONTROL Vs. KAOS" on els visitants poden participar en els concursos i «missions» del Superagent.

Finalment, un vídeo promocional de 7 minuts i 45 segons, amb una seqüència d'acció de Max i l'Agent 99 caient en paracaigudes des d'un avió, ha estat penjat a la pàgina web d'iTunes amb la possibilitat de descarregar-lo gratuïtament.

Recepció crítica[modifica]

La pel·lícula va rebre comentaris molt diversos dels crítics. A partir del 26 de juny del 2008, Rotten Tomates va informar que el 53% dels crítics de cinema valoraven positivament la cinta, basant-se en 128 opinions - amb el consens de què la pel·lícula "sap canalitzar l'encant de Steve Carell permetent algunes rialles espontànies encara que, al final de tot, la pel·lícula no és res més que una comèdia d'estiu ordinària". Metacritic va informar que la pel·lícula havia tingut una puntuació mitjana de 53 sobre 100, sobre la base de 26 comentaris. També va rebre bones crítiques de Roger Ebert i Entertainment Weekly. De fet, el creador de la sèrie, Mel Brooks va dir-ne: "Em va agradar. Em va agradar molt. Vaig pensar que (Steve Carell) era l'elecció perfecta". Richard Roeper del Chicago Sun Times va dir que havia estat una de les millors sorpreses de l'any.

Curiositats[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Superagent 86 de pel·lícula». Ésadir.cat. [Consulta: 12 desembre 2022].
  2. «Superagent 86 de pel·lícula». Goita què fan, ara!. [Consulta: 13 novembre 2023].
  3. «Superagent 86 de pel·lícula» (en anglès). NYTimes.com. [Consulta: 12 desembre 2022].

Enllaços externs[modifica]