Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

[38a setmana] El diumenge de les referències

25
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom. La setmana passada, 30 articles sobre infografia que no tenien referències van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 1.154 articles de diferents temes.

La trenta-vuitena edició comença demà, 31 d'octubre, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Artiodàctils. Podeu consultar aquí els articles sense referències sobre el tema (73 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar: i @Mercè Piqueras:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Leptictidium, fa molts anys que vaig estudiar zoologia, però en repassar la llista dels articles per referenciar hi veig molts cetacis (ordre diferent al dels artiodàctils) i un embotit mallorquí.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Article referenciat (però és un cetaci, encara que surti a la llista del artiodàctils):

Orcaella heinsohni

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia. Segons la cladística moderna, els cetacis es consideren artiodàctils. En les últimes dècades, ha anat quedant cada vegada més clar que els cetacis descendeixen dels artiodàctils. I, és clar, com que en cladística, si descendeixes de X, ets X, doncs calia arreglar-ho.

Alguns científics van proposar un nou clade, Cetartiodactyla, però és un clade «innecessari i enganyós», i la solució més senzilla i correcta és redefinir el clade Artiodactyla per encabir-hi els cetacis, de manera similar a com Dinosauria es va redefinir per incloure-hi els ocells.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Leptictidium, gràcies per l'aclariment. Hauré de posar-me al dia de la taxonomia de mamífers. Però també ho haurà de fer la Viquipèdia, especialment Wikidata. Suposo que en aquesta nova classificació, el cetacis deuen haver passat a ser un subordre, però en els articles que he vist, segueixen figurant com a ordre. El que no veig on es pot encabir és l'embotit mallorquí (camallot).

Leptictidium (discussiócontribucions)

Hi ha un moviment que propugna abolir les categories taxonòmiques clàssiques per sobre del nivell de gènere (família, ordre, classe, etc.), adduint que no captura la complexitat de l'arbre de la vida. Té el seu sentit. Efectivament, tard o d'hora ens haurem de posar al dia a WikiData, però WikiData té tants problemes amb la taxonomia (per exemple, gestiona fatal els sinònims) que em fa por només pensar en els canvis que caldrien per implementar una jerarquia taxonòmica sense categories. Però sí, en el fons de la qüestió tens tota la raó del món.

Pel que fa al camallot, suposo que entra per la subcategoria d'embotits de porc.

Castellbo (discussiócontribucions)
Laurita (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Articles referenciats per Leptictidium (29)
Barcelona (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia de canvi horari! Comencem amb 22 de 73 articles (un 30%) a la butxaca. Som-hi!

Beusson (discussiócontribucions)
Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

37 de 73! Tot just acabem de passar l'equador. Creieu que podrem acabar-ho avui? Gotta reference them all!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Arribem a l'hora de dinar amb 54 de 73 fets. Sumats als articles que han estat trets de la llista per altres motius (p. ex. perquè ja tenien referències), vol dir que només ens en queden 12 per acabar la categoria d'avui!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Lepti, avui l'hem acabat TOT!

Quina gran iniciativa i quins seguidors que tens !

Fins la propera !

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sí, @Amadalvarez:, enhorabona a tothom! En vam fer 61 en total. Els altres 12 ja devien tenir referències o van ser retirats de la llista per altres motius (o algun usuari els va referenciar sense deixar-ne constància aquí). Ens quedem molt a prop del rècord absolut de 67 articles en un diumenge, quan vam fer els ocells.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Algun n'hi haurà meu, que no solc deixar constància. Salut i fins la setmana que ve!

Leptictidium (discussiócontribucions)

En la classificació general del 2021, en @Cataleirxs: entra al top 5. Enhorabona i ens veiem diumenge que ve!

Resposta a «[38a setmana] El diumenge de les referències»