Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Categoria absurda: Espècies invasores (i subcategories)

12
Flamenc (discussiócontribucions)

La categoria: espècies invasores i les subcategories són absurdes: no hi ha cap o gaire espècies invasores per se i universals (excepte l'homo sapiens sapiens, rattus rattus i una vintena d'espècies). La categoria tal com és ara, no té sentit si no es precisa en quin hàbitat una espècie es considerat invasora. Per exemple l'Esquirol de Bryant, és nadiu i comú a Nord-amèrica i no hi és invasor de tot. Ans al contrari, a la Unió Europea, sí que ho és i el transport i comerç hi són prohibits; ídem per el conills que són comuns a Europa i una plaga a Austràlia, o la Fallopia japonica (autòcton a la Xina i el Japó) i una veritable pesta en altres regions.

Esquirol de Bryant, només per donar un exemple, cabria en una categoria «animals invasors a la Unió Europea», car hi ha una llista legal. Això és el cas per a moltes espècies avui mal categoritzades. No sé com fer-ho, em sembla una tasca enorme corregir tots els articles. La Fal·lopia japonica, cap en la categoria «100 espècies invasores més dolents» (en:100 of the World's Worst Invasive Alien Species). En aquesta llista, hi ha una vintena d'espècies considerades com «invasive worldwide», però és més aviat l'excepció, tanmateix, la categoria hauria de ser «espècies invasores a tot el món». Algú té una idea?@Amadalvarez @Leptictidium

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No tinc més coneixements ni criteri que el sentit comú que tu mateix apliques.

Ara bé, com que això no és un problema exclusiu de la VP, suggereixo fer un cop d'ull a com ho tracten a Commons, no perquè pensi que està bé, sinó perquè commons és transversal i pot ajudar a aplicar criteri.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

D'acord en el fet que totes les espècies haurien de trobar-se sempre en una subcategoria d'aquesta. Ja sigui en una subcategoria de les 100 més nocives, o en d'altres segons continent i/o en Països Catalans.

Coincideixo que potser val més la pena segregar per territori que per ordre o regne, com a mínim d'inici.

Jmrebes (discussiócontribucions)

La patata és invasora a Europa, ja posat a parlar de coses rares (disculpeu la llicència). I no dic res del Sar-CoV-2, una espècie "viva" d'allò més invasora. Totalment d'acord que no té cap sentit parlar d'espècies invasores, malgrat que es pugui parlar de migracions no naturals d'espècies animals i d'espècies animals sense depredadors a nous territoris.

Flamenc (discussiócontribucions)

El concepte d'espècie invasora és molt clar en la majoria dels articles i té sentit parlar-ne. No es limita als animals, només s'ha de veure la destrucció de les riberes al nord del pirineu fins al pol nord per plantes com fallopia japonica o la Impatiens glandulifera. Però se n'ha de parlar correctament. La patata no es pas invasora: és importada a Europa, això sí, però no coneix cap expansió descontrolada, com la fallopia sí que ho fa.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

D'acord que no té sentit parlar d'espècies invasores, llevat que s'especifiqui el territori que han invadit, però l'exemple del Sar-CoV-2 tampoc és aplicable, per més que s'hagi expandit per tot el món. Aquest agent infecciós és un virus; per tant, no és por considerar una espècie "viva". Un virus, si no té al seu abast una cèl·lula a per poder-s'hi reproduir utilitzant-ne la maquinària, no és més que unes quantes proteïnes i àcid nucleic (àcid ribonucleic en el cas del coronavirus).

Leptictidium (discussiócontribucions)

Crec que ho tenen molt ben solucionat a la Viquipèdia en anglès:

This category is for articles about invasive species. Please do not add this category to general articles about single organisms, unless it is an article specifically about that species' invasiveness. Appropriate article examples for addition to invasive species categories include: List of invasive species in North America, Garlic mustard as an invasive species, or Cane toads in Australia. Inappropriate examples include: Garlic mustard or Cane toad. For past CfDs on this subject, see here.

Això sí, hauríem de treure la gran majoria d'articles de la categoria i la subcategoria, però si no, serà un infern acotar-ho.

Alzinous (discussiócontribucions)

L'os rentedor és una espècie invasora a Europa i no ho és a Nord-amèrica. En conseqüència, és lògic fer categories per continents i després anar subdividint en subcategories tan petites com es vulgui però sempre prioritzant criteris geogràfics (Espècies invasores d'Europa > Espècies invasores de la península ibèrica > Espècies invasores de Catalunya > Espècies invasores dels Aiguamolls de l'Epordà...). Si es vol complicar la cosa dins una categoria tipus 'Espècies invasores de Catalunya' es podrien incloure categories de l'estil 'Mamífers invasors de Catalunya' o similar, però el primer criteri hauria de ser geogràfic ja que el que defineix una espècie invasora és que està allà on no hauria d'estar (reproduint-se i entrant en competència amb les espècies autòctones).

Flamenc (discussiócontribucions)

Hi ha llistes oficials d'espècies invasores, per exemple, la llista de la Unió Europea o els 100 espècies més invasores de la UICN, aquestes són fàcils de categoritzar, però no pas amb les categories que tenim ara mateix.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No tenim ni una categoria de flora de Catalunya amb articles d'espècies de plantes de Catalunya, després de molts debats fa anys i per algunes bones raons, i el mateix ens passa amb la fauna i amb tots els territoris. Una categoria d'espècies invasores a Catalunya o en altres territoris tindria els mateixos problemes.

Alzinous (discussiócontribucions)

En el cas que es planteja és el territori el que determina si l'espècie és invasora o no. El cranc de riu americà és una espècie invasora al Delta de l'Ebre, a Catalunya i probablement a tota Europa, però no ho és a Florida o a Mèxic. En aquest sentit, parlar de 'Crustacis invasors' o 'Artròpodes invasors' i ja està, sense dir a on són invasors, crec que no s'entén. No veig altra manera de categoritzar espècies invasores que no sigui considerant el lloc. Entenc les raons per no tenir categories de l'estil 'Plantes de Catalunya', però crec que no es poden estendre a 'Plantes invasores de Catalunya'. L'adjectiu 'invasores' fa que la discussió sigui una altra. També pot ser, però, que m'equivoqui i també que m'hagi perdut algunes discusions específiques sobre aquest tema, així que no insistiré.

Forat Negre (discussiócontribucions)
Resposta a «Categoria absurda: Espècies invasores (i subcategories)»