The Private Lives of Elizabeth and Essex

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Private Lives of Elizabeth and Essex

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióMichael Curtiz Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióHal B. Wallis Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAnton Grot Modifica el valor a Wikidata
GuióNorman Reilly Raine, Æneas MacKenzie i Maxwell Anderson Modifica el valor a Wikidata
MúsicaErich Wolfgang Korngold Modifica el valor a Wikidata
FotografiaSol Polito i W. Howard Greene Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeOwen Marks Modifica el valor a Wikidata
VestuariOrry-Kelly Modifica el valor a Wikidata
ProductoraWarner Bros. i Warner Bros. Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWarner Bros. i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1939 Modifica el valor a Wikidata
Durada107 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema biogràfic, cinema romàntic i drama Modifica el valor a Wikidata
Temapena de mort, Elisabet I d'Anglaterra i Robert Devereux, segon comte d'Essex Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióAnglaterra Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0031826 Filmaffinity: 862156 Allocine: 14064 Rottentomatoes: m/1142171-private_lives_of_elizabeth_and_essex Letterboxd: the-private-lives-of-elizabeth-and-essex Mojo: privatelivesofelizabethandessex Allmovie: v39316 TCM: 87215 TV.com: movies/the-private-lives-of-elizabeth-and-essex AFI: 4329 TMDB.org: 16902 Modifica el valor a Wikidata
Errol Flynn i Bette Davis en un fotograma de la pel·lícula

The Private Lives of Elizabeth and Essex és una pel·lícula històrica de la Warner dirigida per Michael Curtiz i protagonitzada per Olivia de Havilland, Errol Flynn i Bette Davis.[1] Basada en l’obra teatral “Elizabeth the Queen” de Maxwell Anderson adaptada per Norman Reilly Raine i Aeneas MacKenzie,[2] es va estrenar el 11 de novembre de 1939.[3] Tot i que no va constituir el gran èxit que esperava la Warner,[3] la pel·lícula va rebre cinc nominacions als premis Oscar d’aquell any.[4]

Argument[modifica]

El comte d'Essex torna triomfal a Londres després d'haver aconseguit davant els espanyols una aclaparadora victòria a Cadis. A Londres, una reina Isabel envellida l'espera enamorada però amb temor per la seva popularitat entre els plebeus i la seva ambició abassegadora. Entre els seus rivals envejosos hi ha Sir Robert Cecil, Lord Burghley i Sir Walter Raleigh. El seu únic amic a la cort és Francis Bacon. En lloc dels elogis que espera, Essex queda sorprès quan Elizabeth el critica per no haver capturat el tresor espanyol tal com havia promès. Quan els altres comandants són recompensats, Essex protesta i es produeix la ruptura entre els amants. Essex se'n va cap a les seves propietats i l'Elizabeth es nega a degradar-se recordant-lo.

Hugh O'Neill, segon comte de Tyrone es revolta i derrota les forces angleses a Irlanda. Aleshores la reina té l'excusa que necessita per convocar Essex. Té la intenció de convertir-lo en Mestre de l'Artilleria, una posició segura a la cort. No obstant això, els seus enemics l'impulsen perquè prengui el comandament de l'exèrcit per ser enviat a sufocar la rebel·lió. Essex s’enfronta a Tyrone però les seves cartes a la reina demanant els molt necessaris homes i subministraments queden sense resposta. Sense que ell ho sapiga, la correspondència està sent interceptada per Lady Penelope Grey, una dama de companyia que també l'estima. Finalment, Elizabeth, creient-se menyspreada, li ordena que dissolgui el seu exèrcit i torni a Londres. Furiós, Essex ignora l'ordre i ordena una marxa nocturna per acorralar l’enemic. No obstant això, els aliments i les municions que l'exèrcit anglès necessita són destruïts i Essex ha de rendir-se i tornar a Anglaterra.

Pensant que ha estat traït, marxa amb el seu exèrcit sobre Londres per apoderar-se de la corona. Elizabeth no ofereix resistència a les seves forces però un cop sola amb ell el convenç que accepti que governin junts. Ingènuament ell dissol el seu exèrcit i ràpidament és arrestat i condemnat a mort. El dia de la seva execució, Elizabeth no pot esperar més. El convoca amb l'esperança que abandoni la seva ambició a canvi de la seva vida (que ella està ansiosa per concedir). No obstant això, Essex li diu que sempre serà un perill per a ella i camina cap al cadafal.

Repartiment[modifica]

Nominacions als premis Oscar[modifica]

Premi Categoria Receptors Resultat
Premis Oscar Millor disseny de producció Anton Grot Nominat
Millor fotografia Sol Polito i W. Howard Greene) Nominat
Millor banda sonora Erich Wolfgang Korngold Nominat
Millor so Nathan Levinson Nominat
Millors efectes visuals Byron Haskin i Nathan Levinson Nominat

Referències[modifica]

  1. Pérez, Enrique San Miguel. El sol ofuscado.Derecho e Historia en el Cine y la Literatura. La Edad Moderna (en castellà). Dykinson, 2018-12-18, p. 165. ISBN 978-84-9148-990-0. 
  2. Combs, James. American Political Movies: An Annotated Filmography of Feature Films (en anglès). Routledge, 2013-12-17, p. 158. ISBN 978-1-317-92903-1. 
  3. 3,0 3,1 Vieira, Mark A. Majestic Hollywood: The Greatest Films of 1939 (en anglès). Running Press, 2013-12-10. ISBN 978-0-7624-5164-7. 
  4. «The 12th Academy Awards | 1940» (en anglès). Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. [Consulta: 18 febrer 2024].

Enllaços externs[modifica]