Theora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de format de fitxerTheora
TipusCòdec de vídeo
Extensió.ogv
MIMEvideo/ogg
DesenvolupadorXiph.org Modifica el valor a Wikidata
Contingut perOgg
Extensió deVP3
EstàndardSpecification
Més informació
Wiki del format de fitxerTheora Modifica el valor a Wikidata
PRONOMfmt/945 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webtheora.org Modifica el valor a Wikidata

Theora és un còdec de vídeo lliure desenvolupat per la fundació Xiph.org com a part del projecte Ogg. Està basat en el còdec VP3, el codi del qual la companyia On2 Technologies va donar-los-hi sota una llicència BSD. La fundació l'ha refinat i ha ampliat donant-li el mateix abast futur que el còdec d'àudio Vorbis.

Introducció[modifica]

Si bé VP3 és una tecnologia sota patent, On2 va decidir permetre'n l'ús sense exclusions a tothom, de manera que es pot emprar Theora i altres còdecs VP3 derivats per a qualsevol propòsit.

L'objectiu és la possibilitat de tenir arxius Ogg, on Theora actua com a capa de vídeo, mentre que Vorbis actua generalment com a capa d'àudio (Speex i FLAC també poden actuar com a capes d'àudio). Podent treballar amb àudio i vídeo a la vegada sense haver de maniobrar amb formats tancats o de pagament, és a dir, tenint una alternativa lliure i competitiva als formats del grup MPEG-4 del Consorci MPEG.

Reproducció nativa en el navegador[modifica]

Seguint les recomanacions de l'HTML 5, se sap que els navegadors següents poden reproduir Ogg Theora des de l'element video:

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Theora