Tinnitus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tinnitus
Classificació i recursos externs
CIM-10 H93.1
CIM-9 388.3
DiseasesDB 27662
MedlinePlus 003043
eMedicine ent/235
MeSH D014012

El tinnitus o acufen és un fenomen perceptiu que consisteix a notar cops o sons a l'oïda que no procedeixen de cap font externa. Pot ser provocat per un gran nombre de causes, generalment traumàtiques, o ser producte d'un símptoma de taponament de les orelles o de Vertigen de Ménière.[1] També pot ser causat per situacions d'estrès (estudis, treball, entorn familiar, econòmic o social) o per una exposició a sorolls intensos.[2][3][4][5]

Consisteix generalment en brunzits, xiuxiuejos o soroll de campanetes, que poden arribar a ser tan forts que el pacient sigui incapaç de sentir una conversa normal. Mitjançant estudis electrofisiològics i de imagenología, s'ha pogut distingir dues variants importants de tinnitus neurosensorial: el perifèric (setmanes o mesos d'evolució), i el central o crònic (mesos o anys d'evolució).[6] No es limita al soroll de campanetes, es pot percebre en forma de xiulet, brunzit greu o agut, ronc, xiuxiueig, soroll blanc, estrèpit o cantar de grills, entre altres sons.

La forma més habitual té el seu origen en lesions de l'orella interna, la còclea, per exposició a sorolls molt intensos, tot i que també poden ser causades per infeccions, l'ús d'alguns medicaments, o situacions d'estrès. En la major part dels casos, el metge pot descobrir i tractar la causa, encara que en algunes ocasions el diagnòstic resulta molt difícil. Molt rares vegades, els sorolls són en realitat al·lucinacions originades al cervell, i no a l'oïda.

Tipus Causes del tinnitus o acúfens Malalties
Subjectiu Otològiques Pèrdua de la audició induïda pel soroll, presbiacúsia, otosclerosi, otitis, impactació de cerumen, sordesa sobtada, malaltia de Ménière i altres causes de pèrdua de l'audició.
Neurològiques Traumatisme de crani, esclerosi múltiple, neurinoma de l'acústic (o Schwannoma vestibular) i altres tumors de l'angle pontocerebelós.
Infeccioses Otitis mitjana i seqüeles de la malaltia de Lyme, meningitis, sífilis i altres processos inflamatoris o infecciosos que afecten el orella.
Relacionades amb fàrmacs Efectes secundaris relacionats amb salicilats, antiinflamatoris no esteroïdals, antibiòtics aminoglicòsids, diürètics de la nansa i agents quimioteràpics (cisplatí, vincristina).
Altres Disfunció de la articulació temporomandibular i altres malalties dentàries
Objectiu Pulsatius Estenosi de la caròtida, malformacions arteriovenoses, altres anomalies vasculars, hipertensió intracranial idiopàtica, tumors vasculars com ara el glomus jugular, malaltia valvular cardíaca, com la estenosi aòrtica; estats d'elevat cabal cardíac, com en la anèmia o el consum de drogues, i altres situacions que causen flux sanguini turbulent.
Muscular o anatòmic Mioclònia palatina, espasme del múscul tensor del timpà o de l'estapedi, obstrucció de la trompa d'Eustaqui.
Espontànies Emissions otoacústiques espontànies

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. RAMIREZ, BALLESTEROS, SANDOVAL. - Símptomes ótics referits en trastorns temporomandibulars. Relació amb músculs masticatoris. Rev Mèd Xile 2007; 135: 1582-1590 Disponible en Scielo]
  2. Joaquín Mayordomo. El rum-rum de la crisi, 2011. 
  3. Miguel Angel Lopez Gonzalez - Francisco Esteban Ortega. acúfeno com a senyal de malestar 1, 2010. 
  4. Miguel Angel Lopez Gonzalez - Francisco Esteban Ortega. acúfeno com a senyal de malestar 2, 2010. 
  5. Miguel Angel Lopez Gonzalez - Francisco Esteban Ortega. acúfeno com a senyal de malestar 3, 2010. 
  6. Penya M. A. (2008) Bases fisiopatològiques del tractament del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditiu eferent Rev Otorrinolaringol. Cir. Cap Coll 2008; 68: 49-58

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tinnitus