Torsade de pointes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaTorsade de pointes
modifica
Tipusarrítmia i taquicàrdia ventricular Modifica el valor a Wikidata
Especialitatcardiologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIAPK79 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB29252 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine1950863 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKTorsades-de-Pointes Modifica el valor a Wikidata
MeSHD016171 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0040479 Modifica el valor a Wikidata

La torsade de pointes és una afecció cardíaca, descrita l’any 1966 per François Dessertenne,[1] que es caracteritza per ser una taquicàrdia ventricular que apareix típicament amb presència d’un interval QT perllongat[2] i pot ser degut a causes congènites, adquirides o associades a fàrmacs. També pot aparèixer en pacients que no mostrin una prolongació de l’interval QT.[3]

Aquesta arrítmia es caracteritza per la presència de complexos QRS d'amplitud canviant i de forma helicoïdal al voltant de la línia de base, amb una freqüència cardíaca que oscil·la entre 200-250 batecs per minut. La Torsade de pointes sol ser autolimitada, cedint espontàniament, tot i que molts pacients pateixen múltiples episodis d’aquesta arrítmia que pot recórrer i degenerar en fibril·lació ventricular i mort sobtada cardíaca.[4]

Causes[modifica]

Les causes de la síndrome de l'interval QT allargat i la Torsade de pointes són les següents:

Tractament[modifica]

El tractament es realitza quan l'arrítmia origina un compromís hemodinàmic o no es resol. Consisteix en administrar de manera inicial sulfat de magnesi intravenós i/o realitzar una cardioversió elèctrica sincronitzada, tot i que aquestes mesures seran temporals fins a la correcció definitiva de l’agent causant de l’arrítmia.[3]

Referències[modifica]

  1. Buller Viqueira, Eva; Cabello Pulido, Juana; Ibáñez Bulpe, María José «Torsade de pointes». Torsade de pointes, 9, 1, 01-02-2016, pàg. 63-67.
  2. Goire Guevara, Geordan; Arias Otamendy, Yassel; Cruz Cardentey, Marleny; Artemio Cuza, Lázaro; Fournier Calzado, Georbis «Torsade de pointes en una paciente con disfunción de marcapasos VVI». Torsade de pointes en una paciente con disfunción de marcapasos VVI, 12, 1, 07-03-2019, pàg. 87-92.
  3. 3,0 3,1 Álvarez López, Jorge; Petidier Pino, Ana; Flores González, Jesús; Fernández Leal, Antonio «[https://www.enfermeria21.com/revistas/cardiologia/articulo/570/caso-clinico-torsades-de-pointes-secundaria-al-uso-de-haloperidol-intravenoso/ Caso clínico: Torsades de Pointes secundaria al uso de haloperidol intravenoso]». Caso clínico: Torsades de Pointes secundaria al uso de haloperidol intravenoso, 30, 79, 15-01-2020, pàg. 49-56.
  4. Martínez-Mateo, Virgilio; Silva-Fernández, Julia; Fernández-Anguita, Manuel José; Cejudo-del Campo, Laura «Torsade de Pointes como primera manifestación de insuficiencia suprarrenal». Torsade de Pointes como primera manifestación de insuficiencia suprarrenal, 53, 4, 17-03-2018, pàg. 35-37.
  5. Urtubia Palacios; Usieto López; Fernández Esteban; Puértolas Ortega «Torsade de pointes en el manejo de una fibrilación auricular». Torsade de pointes en el manejo de una fibrilación auricular, 40, 1, 16-01-2013, pàg. 5-7.