Unidade da Esquerda Galega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUnidade da Esquerda Galega
Dades
Ideologia políticaEsquerra política, altermundisme, ecologisme, galleguisme, nacionalisme gallec
Història
FusióUn sector d'Unidade da Esquerda Galega (UEG)
Nova Esquerda Socialista (NES)
Creació1994
Data de dissolució o abolició2012
Governança corporativa
PresidènciaMarcial Amadeo Martínez
Secretari generalÓscar Lomba Álvarez

Lloc webwww.unidadedaesquerdagalega.org

Unidade da Esquerda Galega és una organització política gallega. Es va formar el 14 d'octubre de 1994 per antics militants del POG, Unidade Galega, PSG-Esquerda Galega i altres persones independents. Va arribar a comptar amb representació en el Parlament de Galícia, en ser elegit diputat Xosé Manuel Pazos dins de les llistes d'Esquerda de Galicia, en coalició amb PSdeG-PSOE, en les eleccions de 1997.

El partit es va refundar en 2006 de la mà de Lois Pérez Leira, membre de la CIG,[1] per a presentar-se a les eleccions municipals de 2007 a Vigo junt amb Nós-Unidade Popular, formant la candidatura Vigo de Esquerdas, que va obtenir el 0,21% dels vots.[2]

El partit va tornar a reactivar-se al començament de 2012 quan diversos militants del PSdeG-PSOE de la zona de Vigo van abandonar el partit i van entrar en l'organització. El juny de 2012 va celebrar una conferència política i va anunciar la seva incorporació en Máis Galiza[3] i en el projecte de Compromiso por Galicia.[4] Tanmateix, en l'Assemblea Nacional constituent d'ANOVA-Irmandade Nacionalista, Óscar Lomba va ser escollit membre de la Coordinadora Nacional i es va veure forçat a abandonar el Consell Polític Nacional de Compromiso por Galicia.[5] Actualment la militància d'Unidade da Esquerda Galega es troba repartida entre Compromiso por Galicia i Anova-Irmandade Nacionalista, encara que tots van manifestar el seu desig de contribuir a la unitat de l'esquerra i el nacionalisme gallec.

Actualment els seus màxims dirigents són el exconcejal del PSG-EG en Vigo Marcial Amadro Martínez, com a president fundador i secretari d'organització, i Óscar Lomba, com a secretari general.

Referències[modifica]