Usuari:Agrupació Montsianell/Proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

AGRUPACIÓ MONTSIANELL d'AMPOSTA

Cap al curs 1979-80, un grup de nois i noies de confirmació, animats per mossèn Rafel PRADES i ANTOLÍ i amb la col·laboració i motivació dels grups de matrimonis que estaven dintre la parròquia, van decidir muntar un campament per als nens de postcomunió davant la inexistència d'activitats d'estiu per als seus fills/es. Així doncs, aprofitant la disposició del vicari que hi havia en aquell moment en la parròquia, es van preparar uns primers campaments d'estiu.

Aquell mes de juliol van anar durant deu dies a la Fontcalda (Gandesa). Com “l’experiment” va sortir força bé, es va decidir continuar aquest campament en els dos anys següents. Però vet aquí, que la demanda d'acampats va anar augmentant, i llavors va ser el moment de donar a conèixer el campament. Així, l'any 1984 va néixer “l’Agrupació Montsianell d’Amposta”, substituïnt l'anterior nom de "Els campaments de les Parròquies", essent aquesta l’entitat ampostina, vinculada a les parròquies però oberta per a tothom, pionera de les colònies i campaments a Amposta.

Amb la continuïtat d’aquest nou moviment, va sorgir la necessitat d’estar dintre de la llei, i així l'any 1986 es va legalitzar com a associació, i l'any 1987 (el 9 de juliol) es va inscriure al cens de la Direcció General de Joventut amb el número 1231. Amb tot això, també es va veure la necessitat de redactar uns estatuts propis de l’Associació i el mateix any, el 1987, foren redactats i inscrits en el registre d’Associacions de Tarragona, secció 1ª, número 1346, amb data 19 de Febrer. Aquests estatuts compleixen l’article 22 de la Constitució Espanyola i també l’article 9 punt 24 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya; la llei d’Associacions del 24 de desembre de 1964 i disposicions complementàries; el Reial-Decret 3526/1981 de 29 de desembre; el Decret de la Presidència de la Generalitat de Catalunya 159/1984, de 19 de juny, i l’ordre del Conseller Adjunt a la Presidència de 20 d’abril de 1982. Amb tot això es garanteixen els drets i els deures dels associats, el procediment de la seva admissió i del cessament, la direcció i l’organització de l’entitat, el patrimoni i els recursos econòmics i la correcta aplicació que s’ha de donar als béns propis en cas de dissolució.

Un paper molt important per a l’Agrupació el feu la figura del capellà, essent el principal responsable Mossèn Rafel PRADES i ANTOLÍ, que va ser traslladat l'any següent d'iniciar els campaments. El seu lloc l’ocupà Mossèn Ignasi VIDAL i FUSTER, durant tres anys; aquest fou substituït per Mossèn Ferran ASPA i BELTRAN durant set anys; aquest últim, per Mossèn Josep Lluís ARÍN i ROIG durant dos anys, seguit per Mossèn Cristòfol ZURITA i ESTELLÉ que les presidí durant deu anys, i finalment i actualment, encapçala les colònies Mossèn Toni BORRÀS i GINER.

Com que les activitats de colònies es fan a l’estiu, els monitors van decidir trobar-se més cops durant l’any, per la qual cosa no se’ls va ocòrrer altra cosa que obrir un esplai, que estés directament conectat a la mateixa Agrupació. Així doncs, el 27 d’Octubre de 1.989 “L’ESPLAI PIQUEROL” va obrir les seves portes als xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 9 i els 13 anys, utilitzant com a local social el Centre Parroquial de l’Esglèsia de Sant Josep d’Amposta (la del Grao). Un esplai amb les mateixes normes i objectius que els de colònies, sempre vinculat a l’Agrupació Montsianell.

Una colònia és quelcom més profund i més complex que el que la major part de la gent es pensa. Vist des de fora semblen deu dies de vacances, però en realitat això es converteix en:

- per als nens, dies on s'ho passen molt bé, convivint amb els companys, gaudint de la natura que els envolta, prescindint en tot moment dels pares (encara que sempre envoltats per uns valors familiars i eclesials) i, per tant, sentint-se més independents i grans, fent llaços d'amistat amb gent de la seva edat i amb monitors.

- i per als monitors, tot un seguit d'activitats vers als nens que comporten unes responsabilitats i preocupacions. Nosaltres, també aprenem dels nens, així comprenem millor les seves reaccions.

Això sempre ho ha de tenir en compte aquell que es vulgui dedicar a aquest treball, i només aquesta persona sabrà reconèixer i gaudir d'aquest treball. Treballar amb nens és una tasca que potser no està gaire ben valorada per la gent en general, potser ara es comença a fer, però és un món curiós i que crida l’atenció i, des d’aquí garantirem que val la pena treballar per ells, jugar amb ells i donar-los el millor de tu mateix perquè aquests petits nens i nenes puguin ser bons i també puguin donar-ho tot en la vida.També volem animar a qui se senti cridat pel món dels infants, a participar en qualsevol tasca dins del medi on es desenvolupi habitualment.

L’Agrupació Montsianell d'Amposta ha trepitjat moltes terres catalanes. Aquí les tenim des del principi dels principis:

1981 -> Fontcalda (Gandesa)

1982 -> Fontcalda (Gandesa)

1983 -> Fontcalda (Gandesa)

1984 -> La Riba. (Tarragona)

1985 -> Sort (Vall d'Aran)

1986 -> Sant Joan de l’Avellaner (Bagà)

1987 -> La Fontcalda (Gandesa)

1988 -> La Fontcalda (Gandesa)

1989 -> La Vall Fosca (Torre de Cabdella)

1990 -> Joanet (Arbúcies)

1991 -> El Salgar (Artesa de Segre)

1992 -> Sta. Mª de Meià (Artesa de Segre)

1993 -> Pontós (Figueres).

1994 -> Vilaller (Lleida)

1995 -> Casa D’Arró (Vall de Benasque)

1996 -> Oliola - Casa L’Era (Artesa de Segre)

1997 -> El Xalió - Sant Miquel de Canmajor (Pla de l’Estany)

1998 -> LO SOLÀ (Vall Fosca)

1999 -> LA VERGE BLANCA (Vall de Boí)

2000 -> CA n'OLIVER (PONTÓS)

2001 -> EL XALIÓ (Banyoles)

2002 -> PUIG-FRANCÓ (Camprodon)

2003 -> GARRIGÀS - 'Can Tallada'

2004 -> MOIÀ - Casa 'MAS SAIOL'

2005 -> Casa LA VERGE BLANCA (Vall de Boí)

2006 -> OLOT Casa 'La Canova'

2007 -> CLARIANA DE CARDENER 'Can Joval'

2008 -> Castellote, Casa 'Eana'

2009 -> Castellote, Casa 'Eana'

2010 -> Casa La Cadamont (Garrotxa)

2011 -> Forcall (Comarca Els Ports, Castelló)

2012 -> Artesa de Segre (El Salgar)

2013 -> Cornellana (Alt Urgell)

2014 -> CincTorres (Comarca Els Ports, Castelló)

2015 -> CincTorres (Comarca Els Ports, Castelló)

2016 -> Rocallaura (Urgell)

2017 -> Oliola (Noguera)

2018 -> La Censada (Sta Margarida de Montbuí, Barcelona)

2019.-> Casa Les Alcusses (Moixent)

2020.- >

EL NOSTRE HIMNE:

Quan el nostre campament ja portava uns quants anys de funcionament, concretament tres anys, un grup de monitors van pensar que seria molt bo tenir un himne propi i característic. Entre tres monitors van treure el ritme i després li van aplicar la lletra. Com es pot llegir, està suficientment relacionada amb la història del nostre campament, i és que el “nostre campament” va sortir com a final de catequesi, és a dir, com l'activitat final de tot el curs on els infants viuen molts dies dels aspectes donats en teoria. A més a més, ara el campament és el final d'un esplai que va començar a funcionar l'any 1.990 (Esplai Piquerol), ja és la preparació i el salt dels nens cap al campament.

Així fou com des de fa uns anys, tots els membres del mateix campament ens sentim units baix el nostre himne molt especial.

A més a més, fou a partir del mateix any de l'himne que també s’ideà una mascota: el Panxudet. Tots dos hi són sempre presents. Així l’himne i el “Panxudet” són i seran sempre presents en el nostre gran Campament/Colònia.

Tonada:

Ja ens trobem tots reunits, ens uneix un gran motiu

que tots junts caminarem durant el dia i la nit

i al matí ens aixecarem amb ganes de començar

a conviure altra vegada com ahir.

Aquests dies fruiran esperances que hem sembrat,

dia a dia creixeran i per sempre duraran.

En un lloc molt encertat es trobà aquest campament

i a tots ens acollirà aquests dies que hi serem.

Nostre lema és el treball i participar-hi en tot,

i així ens coneixerem tots poc a poc.

La paraula campament no vol dir res més que això:

estimar-se, compartir, conèixer-se i servir.

I serà per mig del joc i de l'esportivitat

com podrem guardar per sempre un bon record.