Usuari:Mcapdevila/Pont penjant

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pont 25 d'abril a Lisboa.
Golden Gate Bridge, un dels més famosos, i rècord de longitud de l'obertura central durant molts anys. San Francisco (Califòrnia )

Un pont penjant és un pont sostingut per un arc invertit format per nombrosos cables d'acer, del qual se suspèn el tauler del pont mitjançant tirants verticals. Des de l'antiguitat aquest tipus de ponts han estat utilitzats per la humanitat per salvar obstacles. A través dels segle s, amb la introducció i millora de diferents materials de construcció, aquest tipus de ponts són capaços en l'actualitat de suportar el trànsit rodat i fins i tot línies de ferrocarril lleugeres.

Història[modifica]

El disseny actual dels ponts penjants va ser desenvolupat a principis de segle xix. Els primers exemples inclouen els ponts de Menai i Cowny (posats en funcionament el 1826) al nord del país de Gales i el primer pont Hammersmith (1827) a la zona oest de Londres. Des de llavors ponts penjants han estat construïts al llarg de tot el món. Aquesta tipologia de pont és pràcticament l'única solució possible per salvar grans llums (superiors a un quilòmetre), per exemple, quan sigui perillós per al trànsit marítim afegir suports centrals temporals o permanents, o no sigui viable afegir suports centrals. En l'actualitat, el pont de més va és el de Gran Pont de Akashi Kaikyo, en Japó, i fa gairebé dos quilòmetres. Hi ha un projecte, el pont de l'estret de Messina, que permetria unir aquesta zona, per a això comptarà amb una obertura de més de tres quilòmetres, encara que aquest projecte estava a punt d'iniciar-la seva construcció, s'ha posposada.[cal citació]

Avantatges[modifica]

Pont Verrazano Narrows a NY, conegut per ser imatge d'una companyia d'assegurances, a més, va succeir al Golden Gate com a pont amb el major va del món .
  • El va central pot ser molt llarg en relació a la quantitat de material emprat, permetent comunicar canons o vies d'aigua molt amples.
  • Poden tenir la plataforma a gran alçada permetent el pas de vaixells molt alts.
  • No es necessiten suports centrals durant la seva construcció, permetent construir sobre profunds canons o cursos d'aigua molt ocupats pel trànsit marítim o d'aigües molt turbulentes.
  • Sent relativament flexible, pot flexionar sota vent s severs i terratrèmols, on un pont més rígid hauria de ser més fort i dur.

Inconvenients[modifica]

  • A l'faltar rigidesa el pont es pot tornar intransitable en condicions de forts vents o turbulències, i requeriria tancar temporalment al trànsit. Aquesta manca de rigidesa dificulta molt el manteniment de vies ferroviàries.
  • Sota grans càrregues de vent, les torres exerceixen un gran moment (força en sentit corb) a terra, i requereixen una gran fonamentació quan es treballa en sòls febles, la qual cosa resulta molt car.

Tipus de suspensió[modifica]

La suspensió en els ponts més antics es pot fer per cadenes o barres enllaçades (veure: Pont de les Cadenes de Budapest), però els ponts moderns tenen múltiples cables d'acer. Això és per a més redundància; uns pocs cables amb defectes o fallades entre els centenars que formen el cable principal són una petita amenaça, mentre que un sol baula o barra dolent o amb defectes pot eliminar el marge de qualitat o tirar avall l'estructura.

Tipus de taulers en els ponts penjants[modifica]

Observa què prima és la pista d'aquest pont sobre el Yangtze a Xina.

La majoria dels ponts penjants usen estructures d'acer reticulades per suportar la carretera (particularment posseint els efectes desfavorables) Recents desenvolupaments en aerodinàmica de ponts han permès la introducció d'estructures de plataforma. A la il·lustració de la dreta noti's la forma molt aguda a la vora i el pendent a la part inferior del tauler. Això possibilita la construcció d'aquest tipus sense el perill que es generin remolns d'aire (quan bufa el vent) que facin retorçar al pont com va passar amb el pont de Tacoma Narrows.

Altres aplicacions del tipus d'estructura[modifica]

Els principis de suspensió usats en grans ponts poden també aparèixer en contextos menors que aquests ponts de carretera o tren. La suspensió amb cables lleugers pot servir com una solució menys cara i més elegant per ponts de vianants que suportar mitjançant un gran enreixat. On un pont uneix dos edificis pròxims no cal construir torres i els mateixos edificis poden sostenir els cables. La suspensió amb cables pot ser també augmentada amb la inherent rigidesa d'una estructura tenint molt en comú a un pont tubular.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Pont penjant