Usuari:Mcapdevila/Tractor eruga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Roda-pinyó de transmissió a la part posterior de l'eruga d'un tanc Leclerc.
Rodes de rodament de l'eruga d'un tanc Leclerc.
Erugues en un tanc M60 Patton.

Un tractor eruga és un dispositiu de transport utilitzat principalment en vehicles pesats, com tancs i tractors, o un altre tipus de vehicles. Consisteix en un conjunt de baules modulars que permeten un desplaçament estable encara en terrenys irregulars.

La majoria de les erugues formen part d'un cinturó flexible amb un conjunt de baules rígids units uns a altres fortament. Els baules ajuden al vehicle a distribuir el pes en una superfície més gran que la que hagués tingut amb l'ús de roda s, i això fa que pugui moure per un nombre major de superfícies sense enfonsar a causa del seu propi pes. Per exemple, la pressió que exerceix un automòbil sobre el sòl és igual aproximadament a 207 k Pa, mentre que les setanta tones que pesa un carro M1 Abrams exerceixen una pressió sobre el ferm de 103 kPa.

Història[modifica]

El 1826 l'enginyer britànic Sir George Cayley havia patentat una eruga mecànica amb la denominació de "universal railway" o ferrocarril universal.[1] L'any 1837 l'inventor rus Dmitry Zagryazhsky va dissenyar una mena de vehicle amb trams mòbils i que va patentar el mateix any. No obstant això a causa d'una gran falta de fons no va poder elaborar un prototip. Com a resultat la seva patent va ser oblidada en l'any 1839. el 1846, l'enginyer britànic James Boydell patentar una "roda ferroviària sense fi".[2] Els tractors empesos a vapor empraven una forma d'eruga que va ser provada per l'aliança occidental durant la Guerra de Crimea a la dècada de 1850. Una eruga efectiva va ser inventada i construïda per Alvin Lombard, que la va patentar l'any 1901.[3]

Hornsby/Holt[modifica]

Després del començament de les operacions de Lombard, Hornsby a Anglaterra va manufacturar almenys dos vehicles "guiats per erugues", i la seva patent va ser posteriorment adquirida per Holt el 1913, permetent a Holt ser popularment conegut com el " inventor " de tractors eruga. Hornsby va fer una versió per a l'exèrcit britànic que posteriorment seria la inspiració d'un "tanc" ".

Construcció i operació[modifica]

Diagrama d'una suspensió d'erugues. 1 = roda de transmissió posterior, 2 = eruga, 3 = corró de retorn, 4 = roda de transmissió davantera, 5 = rodes de rodament, 6 = corró tensor.

Exemples[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Tractor eruga


-->