Viquipèdia:La taverna/Arxius/2005/Agost

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Fer moltes redireccions a un mateix lloc

Algú sap una manera ràpida de crear molts articles de redirecció (per exemple més de 5) redireccionant-los a un mateix lloc però sense haver d'editar-los un a un? --Pau 14:52 1 ago, 2005 (UTC) Gràcies i salutacions a tothom.

Si no és amb un bot, a mi no se'm acut com... --Joanjoc (discussió) 15:05 2 ago, 2005 (UTC)

Canvis importants d'una pàgina

Quant temps hem d'esperar per fer canvis importants que es proposen a les pàgines de discussió dels articles? Per exemple, es va proposar reanomenar l'article "asteques" per "civilització asteca". Només un usuari hi va fer comentaris. Després de varies setmanes o un mes (crec), jo mateix vaig reanomenar l'article. També he fet propostes similars (canviar noms o canviar radicalment el contingut), però, només un usuari o dos hi fan comentaris, i segueixo esperant, i de vegades no vull fer res, especialment amb els articles que són molt controvertibles. A més, amb un o dos comentaris, hem arribat a un consens, o hem d'esperar un nombre major d'opinions, considerant que encara els usuaris actius som una comunitat petita? --Alonso 05:51 2 ago, 2005 (UTC)

Jo també m'ho he preguntat algun cop això. Últimament sovint escric que ho canviaré jo mateix si ningú no hi escriu res en contra en un cert període (normalment una quinzena), i en la majoria de casos, ningú hi escriu res, què hi farem. --Pau 13:15 2 ago, 2005 (UTC)

Jo estic d'acord amb en Pau :-) Si ningú canviés res esperant la vènia dels altres Viquipedistes, això no avançaria gens, i si tothom ho canviés tot sense cap mena de consens, això seria xauxa... Jo opino que aproximadament amb una setmana de marge n'hi hauria d'haver prou, les discussions tendeixen a oblidar-se quan s'escapen de la pàgina dels canvis recents... A més crec que aquest "problema" no el deixarem mai enrera, ja que tot i que cada vegada som més viquipedistes, també augmenten els temes a discutir... I poder dir a partir de n comentaris ja hi ha consens, és molt difícil, ja que no interessen per igual totes les discussions... --Joanjoc (discussió) 15:16 2 ago, 2005 (UTC)
Pse, amb el volum actual de la nostra viquipèdia, sovint tota la discussió que trobaràs serà, en efecte, tu parlant per la blanca buidor de la pàgina de discussió. Malgrat tot, crec que ja fas bé, essent educat i preguntant abans de modificar dràsticament. Em sumo als altres i mostro (humilment) la conveniència d'actuar pel dret si ningú no hi diu res al cap d'un temps prudencial (setmana, quinze dies, el què sigui).--Jahecaigut 15:18 4 ago, 2005 (UTC)


A mi també em passa igual, gairebé ningú respon els comentaris de les discussions. Estic d'acord amb els altres: dues setmanes i canvi (barcelona)

Jo també penso que 15 dies és un temps prou prudent per proposar un camvi important en un article. Si passats aquests dies ningú ha dit la seva en la pàgina de discussió de l´article en qüestió, doncs crec que qui ha proposat el canvi pot actuar lliurement sempre respectant les normes bàsiques de la wiki.

Us asseguro que aquesta situació és glòria. Que puguis fer i desfer a lliure criteri... Jo vinc de la wiki en castellà i allà has de demanar permís als bibliotecaris-caciqs per cualsevol cosa. I facis el que facis, sempre estarà malament. Disfrutem aquesta situació mentre poguem. :-) --Espercius 17:14 5 ago, 2005 (UTC) Hola Espercius, fa molt temps que no sabia de tú, vinga una abraçada.

Crear una taula de continguts

Com puc crear una taula de continguts?

Gràcies.

Les taules de contingut no les has de crear pas. Crec que en un article qualsevol, les veuràs si aquest té més de x seccions, on x és un número que cadascú tria en les seves opcions de preferències.--Pau 16:45 3 ago, 2005 (UTC)

Caixa desplegable

Navegant per la wp en francès, he trobat una caixa desplegable, i m'ha agradat molt per a delimitar les demostracions com fan a fr:Suite de Fibonacci. N'he estat buscant per les nostres Plantilles, i no n'he trobat cap. Llavors he intentat fer-ne una copipastant el contingut de fr:Modèle:Boîte déroulante i traduint els mots no clau, però no em surt bé.

El text diu això, <div style="clear:both" class="NavFrame"> <div class="NavHead">{{{titre}}}</div> <div class="NavContent" align="{{{align}}}"> {{{contenu}}} </div> <div class="NavEnd"> </div> </div>

Però el resultat no és l'adequat aquí: no hi ha cap caixa ni res que s'assembli a fr:Modèle:Boîte déroulante:

Algú sap perquè? --Pau 16:57 3 ago, 2005 (UTC)

entenc que el problema ve dels fulls d'estil (css). M'ho he estat mirant i ells en tenen que a la viquipèdia en català no hi són. El que aquesta pàgina crida és: fr:MediaWiki:Monobook.css que si et fixes en català no està editat: MediaWiki:Monobook.css, ni ho podem fer ni tu ni jo. Suposo que cal un administrador. Sit 'hi fixes, al final d'aquesta pàgina és on es defineixen els NaveFrame, NavHead, NavContent i NavEnd. El que no sé veure d'on ve és el Derouler Enrouler. --Viktor 19:13 3 ago, 2005 (UTC)

Revisió del missatge que surt en editar pàgines

Si's plau, algú que en sàpiga podria fer una repassada general de tot això d'Advertència de copyright que apareix a la part de baix en editar pàgines? (pel que fa a ortografia, gramàtica...) Hi ha, com a mínim, un "pàginas web" al final que fa força de mal d'ulls. I, un cop hagués estat revisat, algun administrador podria fer-hi els canvis pertinents, si us plau? Moltíssimes gràcies! --Jahecaigut 15:00 4 ago, 2005 (UTC)

Afegir que potser caldria posar també copyright cursivat. I parlant d'administradors, algun adm em podria eliminar l'article angle, ara buit, per a que hi pugui traslladar angle (geometria)? Gràcies


La Wikipedia a la ràdio

En aquest moment estàn parland de la wikipèdia per la SER.

Plàcid 80.58.40.237 15:55 4 ago, 2005 (UTC)

I què han dit?. --Espercius 11:21 5 ago, 2005 (UTC)

    • Van parlar molt breument de la Wikipèdia, van dir que es fa en uns 190 (?) idiomes i va sortir un "bibliotecario", així és com anomenen als administradors a la wiki castellana, i li feren una entrevista molt breu. Plàcid Pérez Bru 17:18 5 ago, 2005 (UTC)

190 idiomes són molts no?. Vaja, la wiki està en un fotimer de llengües però... arriben a les 190?.

Por em fa qui devia ser el "bibliotecario" que parlaria a l´entrevista. Ufff allà, a la wiki en castellà, ser "bibliotecario" és com tenir el títol d´arxiduc o alguna cosa semblant... Així que compte com pronuncieu aquesta paraula sagrada, infalible i totpoderosa. Aquí tot és molt diferent. Afortunadament.

De tota manera penso que la Wiki encara no és el suficientment popular entre el gran públic. Per aixó em va sorpendre que a la ràdio parlessin d´ella. :-) --Espercius 17:41 5 ago, 2005 (UTC)

    • Molta gent ha sentir a parlar-ne, però encara son molt pocs els que la coneixen. També em sorprèn, agradablement, la presència cada vegada més destacada de la Wiki a Google. En relació als "bibliotecarius", en la meva primera col·laboració en espanyol vaig ser tractat de cínic i de fantasma, em vaig justificar i em vaig callar el que pensava d'ell. Esperarem un temps a veure si desapareixen aquest vandàlics amb títol. Tot i això ho tinc molt dificil per desenvolupar el viquiprojecte de les canyes[1] en castellà a l’Espanya profunda, amb contrast de bon i esperat acolliment en espanyol a Colòmbia, Bolívia, Perú, Equador, Veneçuela, Hondures, Guatemala, Mèxic,...Per ser hi havia una polèmica reclamant una subwikipedia en Porteño, varietat del Espanyol del territori de Buenos Aires, Argentina. Si funciones, seria una excel·lent eina on trobar contingut d’espècies endèmiques d'argentina de bambú Chusquea, o d'instruments i tècniques úniques al món. Encara que tots parlin la mateixa llengua, molts articles poden tenir continguts contradictòris segons des del país que s'editin.

VULL UNA VIQUIPEDIA MURCIANA. Com puc fer-hi?

Hola gent, volia informació i ajuda sobre com puc fer per a crear una viquipedia murciana. Sembla dificil i fa falta uns arxius php que no se com trobar.

Algú em pot ajudar breument?

--Assarbe 09:38 5 ago, 2005 (UTC)Assarbe ----

Hola, les viquis no es creen per zones sinó per llengües i no hi ha cp idioma murcià. Pots entrar en la viqui espanyola o en aquesta i millorar els articles de Múrcia, que sempre serà benvingut (barcelona)

Hola!, és cert. Les wikis es creen per idioma i/o país. Però tal i com et recomana el company, pots dedicar-te a crear o corregir articles que parlin de Múrcia. Ho pots fer no només a la wiki en català si no també a la wiki en castellà. Si tens coneixements profuns de la cultura i la història d´aquesta comunitat no dubtis a col.laborar activament per fer-los conèixer. Ànim!, --Espercius 17:07 5 ago, 2005 (UTC)

Gracies, pero no és el que buscava. Volia fer una viquipedia en panotxo, com una mesura per a que poc a poc es vaja tenint en compte. Com ja han fet altres companys com els aragonesos,asturians i sicilians. En fi, si aixó es tot, ja veure com ho faig. :(

--84.121.10.206 09:54 6 ago, 2005 (UTC)


A la portada hi ha un enllaç; Inicieu una Viquipèdia en una altra llengua, que et porta a l'enllaç d'ací sota. Sort i espero que entenguis l'anglès :-) --Joanjoc (discussió) 19:13 6 ago, 2005 (UTC)

http://meta.wikimedia.org/wiki/How_to_start_a_new_wikipedia

Estic plenament a favor dels continguts en Panotxo dins la Wikimèdia. Aixins com en el ric Menorquí i fins i tot amb l’entranyable Ciutadellenc o es Plà. Tots els articles que ratllin de Menorca haurien de tenir versions en aquestes varietats que hem de mimar perquè TVC no ho fa. Estic en contra de crear noves viquipèdies per les varietats, que no és el cas o si, del desconegut Panotxo. Per no crear polèmica amb la normalització de la llengua, suggereixo que cada viquipèdia en una llengua pugui crear sub-viquipèdies de varietats territorials. En el Castellà-hispanoamericà una solució d’aquest tipus seria un gran avenç que enriquiria la viquipèdia i augmentaria el nombre d’articles. Pel cas de Panotxo heu pensat en el Viccionari?, on hi falten col.laboradors en especial que tradueixin la paraula al Panotxo i la defineixin correcta i breument en català. En l’article del viccionari: Canya http://ca.wiktionary.org/wiki/Canya hi ha tot un llistat de paraules orfes i estic molt interessat en la seva traducció al Panotxo. Jordi Coll Costa 16:32 7 ago, 2005 (UTC)

Si no m'enganye el panotxo (amb minúscula sempre, no com en anglès) és un dialecte castellà amb elements catalans. Les sub-viquipèdies no tenen gaire sentit, amb quina finalitat hem de subdividir una viquipèdia per raons de dialectisme, no és millor tenir-ne una encara que continga articles de diferents dialectes. Jo sóc valencià i en les meues opinions utilitze el valencià, quan redacte un article preferisc fer-lo en català normatiu, encara que alguns també continuen gastant la seua variant. En tot cas no hi veig cap problema que haja en una mateixa obra diverses variants sempre que un mateix article conserve la seua concordància lingüística en tot el seu cos.
Reprenent el cas del panotxo no sé si es deu de considerar o no llengua, no em considere prou acreditat per dir amb exactitud si és llengua o simplement dialecte del castellà, però si que asseguraria que de català té ben poc.

Assarbe, si vols, t'ajude i et donarè suport a meta-wikimèdia per a crear una viquipèdia en murcià. M'és igual si és un dialecte del castellà (n'hi han viquipèdies de dialectes, però de dialectes bén diferents, no la tonteria de valencià-català), o una parla de transició entre castellà i català (que també n'hi han), o si és una llengua pròpia. Per a mi és més important la voluntat d'una comunitat lingüística de tenir cura per les seues particularitats lingüístiques. Prompte rebràs missatges meus a meta. --Joanot Martorell 21:42 7 ago, 2005 (UTC)

Moltes gracies. Com puc començar?ç --84.121.10.206 18:18 9 ago, 2005 (UTC)


(És un poc absurd, per cert, que digueu això,del valencià i el menorquí perquê l'estàndard català accepta les variants principals de conjugació verbal i de lèxic dels dialectes en general en contextos formals, i pràcticament tots els canvis possibles (fins i tot determinades conjugacións "incorrectes") en contextos semi-formals i col·loquials. Tenim tots una mica de complex d'inferioritat dialectal i tendim per això a atacar l'estàndard per això, o a fer servir el terme "català estàndard" o "català normatiu" o fins i tot "barceloní" (!!!!) amb molt poc seny, però la veritat és que tenim un model estàndard molt permissiu i la sort de tindre una llengua amb poca variació dialectal en comparació amb d'altres... Miau40)

Alkes

Algú sap com es diu l'estel α Crateris (alkes en molts d'idiomes) en català. Plàcid Pérez Bru 18:47 5 ago, 2005 (UTC)

Esborrar pàgina

seria bo esborrar la pàgina León Trotsky, ja n'hi ha una de bona (Lev_Trotsky).

Gràcies per la correcció--Sebastià 20:23 13 ago, 2005 (UTC)

No entenc que al possar la plantilla <<fora>> hi surti ja 2 a favor i 3 en contra !!... aquí teniu la mostra :

Viqui lletra

Atenció: s'ha proposat esborrar aquest element.

Motius: mireu els 2 a favor i els 3 en contra que sempre surten....
A favor: {{{2}}}
En contra: {{{3}}}

Categoria:Elements a eliminar --Sebastià 22:29 6 ago, 2005 (UTC)

És que et falten els paràmetres dos i tres. la manera bona de cridar la plantilla fora és {{fora|Explicació|a favor de|en contra}} que dóna
Viqui lletra

Atenció: s'ha proposat esborrar aquest element.

Motius: Explicació.
A favor: a favor de
En contra: en contra

--Viktor 12:59 7 ago, 2005 (UTC)
O deixar-los sense arguments:
{{fora|Explicació||}} per obtenir
Viqui lletra

Atenció: s'ha proposat esborrar aquest element.

Motius: Explicació.
A favor:
En contra:

Es tracta de ficar la barra vertical per separar els paràmetres, el que indica el teu missatge és un error on s'han elidits estos.
Ludor ( respon aquí ) 17:29 7 ago, 2005 (UTC)
Gràcies per les respostes, ara ho vec més clar. Crec que, potser, mai ha de sortir aquest <<2 a favor i 3 en contra>>...una cosa a millorar i evitar confusions ;-) --Sebastià 20:25 13 ago, 2005 (UTC)

wikitravel.org

Hola, sóc un usuari de wikitravel.org, i he vist que està en pocs idiomes. Inlcús l'español no hi és. Podríem iniciar una en català! El que passa que no sé com fer-ho. Si algú em pogués ajudar, jo tinc temps per anar posant articles...

Ànims!

Imatge d'origen conegut

Hola, deprés de treballar una mica sobre l'article Pallejà, l'usuari rbanzan (que conec personalment) va incloure l'imatge de l'emblema AEiG Gratallops a l'apartat Entitats del poble. Ara ens hem trobat que l'imatge es troba a la categoria d'imatges d'origen desconegut i en perill de ser esborrada. Com ho puc fer per eliminar-la d'aquesta categoria i que no sigui esborrada? L'imatge és de lliure distribució car en tenim l'autorització dels fundadors i de l'actual grup directiu.

L'imatge en qüestió: Cau.jpg

Gràcies!

--Glm 10:15 8 ago, 2005 (UTC)


Hola :-) Prement el botó edita a la pàgina de l'imatge, es pot modificar la informació associada a aquesta.
  1. Podeu incloure-hi un petit text indicant que l'entitat n'autoritza el seu us
  2. A més podeu treure el codi {{OD}} que és el que l'inclou dins la categoria d'imatges d'Origen Desconegut
  3. També podeu afegir si s'autoritza l'us com a logo, Domini public, GFDL, ...
A reveure !! --Joanjoc (discussió) 17:00 8 ago, 2005 (UTC)

categorització de redireccions

hola,

he intentat categoritzar bopomofo, que és un redirect a Zhuyin però sembla que el mediawiki no ho permet (esborra les categories en quant piques el botó de desar).

no creieu que els redirects haurien de poder categoritzar-se? al cap i a la fi sol tractar-se d'entrades alternatives (una de les quals fem la principal, molts cops arbitràriament perquè no tenim més remei) i no veig per què no han de sortir a la mateixa llista.

suposo que deu haver gent que usa les categories com un ajut visual: "a veure, recordo que era un sistema fonètic i que es deia algo així com mopobof, vaig a mirar la categoria fonètica... doncs no, no hi ha res que s'hi assembli"... a aquesta persona li passa per alt totalment zhuyin perquè no s'hi assembla ni de bon tros i bopomofo, que l'hi hauria sonat, no surt perquè per una qüestió d'atzar és una redirecció (ja sé que l'exemple és estúpid, no n'he trobat cap altre).

què us sembla?

p.d. i ara no em digueu que ho comenti a meta que allà em fot por parlar-hi! xDDDD

--Guillem() 10:31 10 ago, 2005 (UTC)

potser si, pero llavors les categories s'emplenarien de seguida d'entrades redundants i encara seria mes dificil. De totes maneres que jo sapiga aqui no podem canviar aquestes coses, o sigui que no et quedara mes remei que parlar-ne a meta. Xevi 17:39 10 ago, 2005 (UTC)
aquesta és l'única pega que li veig jo també, però no crec que arribés a passar, perquè el viquipedista que fes la redirecció decidiria si vol categoritzar-la o no. és a dir, que el cas bopomofo/zhuyin potser estaria justificat i no molestaria si ambdós sortissin a la llista d'articles de la categoria malgrat un d'ells fos un redirect. en canvi algú que fes una redirecció de (un altre exemple estúpid que m'invento) "John F. Kennedy" a "John Fitzgerald Kennedy" no se li acudiria categoritzar les dues sinó només l'entrada principal.
sobre proposar-ho a meta, no em molesta proposar-ho (si em mentalitzo una mica xD) tot i que no confio gaire en el meu anglès, però abans voldria saber la vostra opinió de si considereu que és "proposable" o si m'ho tiraran per terra en 2 segons perquè és una tonteria
--Guillem() 18:18 10 ago, 2005 (UTC)

Plantilles babel

Hola Algu podria fer plantilla babel per a l'occità ? O em podria explicar com fer-les ? Mercès. Kekodactylus.

ja està, però en català, les hauries de traduir --Guillem() 19:22 10 ago, 2005 (UTC)
traduïdes per Usuari:Gangleri2001 (gràcies) --Guillem() 13:38 15 ago, 2005 (UTC)
Des res, de res. De fet no les he traduïdes jo, les ha traduït un amic que sap occità.Gangleri2001

Estadístiques interessants

Aquí hi han les estadístiques de les pàgines més vistes, actualitzades mensualment; http://www2.knams.wikimedia.org/logwood/logwood.php?site=ca.wikipedia.org

Què us semblaria, posar una caixa a la portada del tipus següent? No sé si seria una llista massa estàtica i sense gaire interès... --Joanjoc (discussió) 22:08 10 ago, 2005 (UTC)

Articles més visitats;

és possible que es mogui una mica. em fa l'efecte que sudoku ha pujat al primer lloc només perquè vàren parlar-ne fa poc a la tele. els altres articles, no sé no sé... tenen pinta de no abandonar el seu lloc al rànquin mai, no? potser podem tornar-ho a mirar la propera actualització, a veure què. o posar-ho i si es veu que no interessa votar la seva eliminació. --Guillem() 18:42 11 ago, 2005 (UTC)
D'això... les estadístiques que surten al link de "portada" no s'actualitzen? ho dic pq les que hi ha son del mes de maig, i tal... (Usuari:AnnubiX)

Impulsar Wikiquotes i Wikibooks

Crec que s'ha de fer alguna cosa amb els projectes de wikiquotes i wikibooks en català. Sincerament, wikibooks ha millorat una mica però l'estat de wikiquotes és penós, com la pàgina d'ajuda de wikiquotes, on diu: "Si te'n vas a dormir amb el dimoni, et despertes a l'infern.", això és penós. Crec que va sent hora de fer-hi alguna cosa.Gangleri2001

A viquillibres ja li estem fent una bona rentada de cara :) --Arturo Reina 17:49 11 ago, 2005 (UTC)

proposta icona enllaços externs

hola,

això és una afusellada d'altres wikipèdies, però es podria crear una plantilla (per exemple Template:nocat o Template:extern o algo així, amb el següent contingut:

[[Fitxer:Symbole-{{{1}}}.png|30px|Aquest vincle mena a una pàgina que no està en català ({{{1}}})]]

i (si no l'he cagada posant les clauetes) només caldria posar {{nocat|fr}} (per exemple) per a obtenir Aquest vincle mena a una pàgina que no està en català (fr), un avís ben visual. un parell d'exemples de com queda: commons:Lionel Jospin, es:Astrología#Enlaces_externos.

i aprofito per a encoratjar tothom a que especifiquem les llengües en què estan els vincles extern, que he notat que ho fem poc, tant se val si amb la parideta aquesta de la imatge o escrivint-ho, però crec que és una de les cosas que fan que la wp es vegi "polida".

si us mola ho fem. si no, no. -Guillem() 18:30 11 ago, 2005 (UTC)

p.d.: no hi són els símbols per a TOTES les llengües però amb el repertori que hi ha jo crec que en tenim prou. --Guillem() 18:34 11 ago, 2005 (UTC)

Estic d'acord amb tu, Guillem. Posar en quin idioma estan les pàgines dels enllaços externs és tot un detall que dóna una imatge de seriositat a l'article i de qui l'ha escrit s'ha pres la molèstia de treballar absolutament tota la informació que tingui a veure amb l'article fins l'últim detall i no només de la redacció del mateix. Jo ho faig i no costa gens, així que penso que ni tan sols cal una plantilla. :-) --Espercius 18:32 12 ago, 2005 (UTC)


Un altre vot a favor: ajuda a la navegació i a l'aspecte seriós de la wp. Jordi 13:21 13 ago, 2005 (UTC)

Jo també hi estic d'acord. Normalment, sempre que me'n recordo (poques vegades!), poso entre parèntesi l'idioma en què està l'enllaç extern. Trobo que amb la icona queda prou bé! --Oersted 13:48 13 ago, 2005 (UTC)

hola,

he creat el template:Extern, ara cal que entre tots li donem la forma que volem

--Guillem() 15:19 13 ago, 2005 (UTC)

Jo hi estic en contra. És purament una qüestió estètica: les icones aquestes no m'agraden, i a més aquesta mena de parèntesis de mida decreixent d'enfora endins (o creient d'endins enfora, depèn de com es vulgui veure) crec que fan pensar en un enllaç d'àudio, i no pas una pàgina web en general. Després de pensar-hi una estona (i potser és només per poder justificar dur la contrària a tothom, he he) hi he trobat un altre argument en contra: és només per a wikipedistes, cosa que suposo va en contra dels principis de la wikipedia en si. M'explico: algú que arribi a una pàgina web (que resulta que és la wikipedia,cosa que a ell ni sap ni li importa: només crerca informació) no té per què saber que Aquest vincle mena a una pàgina que no està en català (sk), vol dir que això el durà a un enllaç extern en eslovac. Potser es pensarà que és suec ("Svenska"). O, potser els wikipedistes àvids saben que ((nb)) vol dir noruec bokmaal i ((nn)), noruec nynorsk (perquè a base de fer enllaços interwikis ho han après), però crec que si hom arriba per casualitat a una pàgina de la wikipedia li serà més fàcil entendre, rera l'enllaç en blau una cosa de l'estil "(en eslovac)" o "(en suec)". En fi, suposo que seré l'únic rondinaire que m'hi oposaré, no us enfadeu massa... acceptaré el resultat (o seguiré escrivint parèntesis negres, he he). Bona nit a tothom! --Jahecaigut 21:26 13 ago, 2005 (UTC)

hola Jahecaigut,
els codis de llengua usats en aquestes icones són els codis de l'ISO 639, així que hi haurà molta gent familiaritzada tot i que no sigui viquipedista. tot i això hi estic d'acord en que no tothom ha de saber què significa "sk", per això seria recomanable com a mínim posar text alternatiu a la imatge que surti quan un passi el cursor per sobre. de tota manera també he de dir que segurament usarem gairebé exclusivament les icones "es" i "en". i potser "fr" i alguna altra llengua "gran" europea, amb la qual cosa estic segur que aquest problema serà mínim (crec, vaja).
altres maneres de fer-ho més entenedor seria usant altres tipus d'icona, com banderes o alguna cosa així, però això té la pega de que s'han de fer, i les icones de commons ja estan fetes i ens estalviem feina.
sobre l'aspecte de les icones, en això és en el que més d'acord estic amb tu: a mi també em semblen relacionats amb l'àudio a primer cop d'ull. l'única resposta que tinc per a això és el mateix que he dit al paràgraf anterior: que així és com estan a commons i que fer-ne d'altres seria fer el curro nosaltres.
el template està fet, però suposo que caldria no usar-lo fins que no hi hagi quòrum. això em porta a una altra pregunta (per tothom en general)... quan se sap que hi ha quòrum a la viquipèdia per a aquestes coses?
crec que no em deixo res. no sé si t'hauré convençut gaire.
--Guillem() 09:53 14 ago, 2005 (UTC)

Algú pot crear la categoria Ballarins?

Hola, sóc l'Espèrcius. Estic treballant l'article Vaslav Nijinsky. Era un ballarí de dansa clàssica, però quan em toqui ubicar-lo en una categoria no sabré on ficar-lo ja que la categoria Ballarins no existeix. La de Ballarines sí que està i la de Dansa també. Però penso que posar Nijinsky a la categoria de Ballarins quedaria més correcte. Com que jo no domino gaire bé aixó de les categories, a pesar que he cercat a les pàgines d'ajuda i no m'aclaro, he pensat que potser algun bibliotecari bondadós voldria crear aquesta categoria.

Gràcies!!!. Us saluda, --Espercius 18:20 12 ago, 2005 (UTC)

jatà --Guillem() 18:46 12 ago, 2005 (UTC)

GRÀCIES!!!!! :-))) --Espercius 18:55 12 ago, 2005 (UTC)

La propera vegada que et calgui una nova categoria, escrivint [[categoria:XXX]] al final d'un article, fa que aquest s'assigni automaticament a la categoria XXX (encara que no existeixi). Clicant a l'enllas a la categoria que surtira a l'article, pots editar la categoria mateixa (p.ex., posar-hi un petit comentari al principi, i fer que la categoria depengui d'una altra amb el mateix proces que s'ha seguit per l'article). Xevi

Gràcies Xevi! --Espercius 19:14 13 ago, 2005 (UTC)


Noms de les constel·lacions

Quan vaig crear el template constel·lacions [2] vaig posar el nom en llatí de les constel·lacions, car aquest és el nom oficial, segons la Unió Astronòmica Internacional, salvant les consideracions que es fan a l'article Corona Australis.

Algunes Viquipèdies posen el nom de les constel·laciones en llatí. És el cas de la Viquipèdia en Anglès: [3], mentre altres ho fan en l'idioma corresponent, com a la francesa: [4].

A algunes planes web en català posen els noms en català.

Els noms de les constel·lacions són noms científics, com en el cas dels noms d'animals i plantes, i per tant si hi ha una normativa, i segons aquesta normativa el nom és en llatí pens que haurien de estar en llatí.

Un cas diferent seria el noms dels signes del zodíac, que pens haurien d'anar en català, doncs així solen sortir en els periòdics, i no és un tema científic, i aniria apart dels temes d'astronomia, amb un lloc propi per l'astrologia.

Us agrairé els vostres comentaris.

Plàcid Pérez Bru 08:31 14 ago, 2005 (UTC)


Jo crec que no hi ha problema en posar els noms en català, de la mateixa manera que ningú utilitza els noms en llatí de les espècies per a referir-s'hi habitualment. Si vols buscar en una enciclopèdia l'ocell "Mascarell camablau" aniràs a buscar aquest terme, i no Sula nebouxii, que és el seu nom científic en llatí. Això no treu, òbviament, que hi hagi una entrada Sula nebouxii remetent a "Mascarell camablau". Per a les constel·lacions ho veig igual. L'entrada principal seria "Ossa major", deixant clar quina és la nomenclatura científica Ursa Major / Ursae Majoris / UMa; després una remissió d'Ursa Major cap a Ossa Major, etc. A més molta gent que sap què és l'Óssa major no té ni idea que en llatí es diu Ursa Major. És clar que també hi ha const. que són més conegudes en llatí que en cat, com Bootes ("El Bover" ho he sentit molt poc).
Però vaja, que tot és qüestió de definir un estàndard per a la Viqui i respectar-lo sempre. Ja he dit la meva ;-) però decidiu el que decidiu ho acceptaré sense problemes. --Oersted 11:49 14 ago, 2005 (UTC)
    • No és el mateix la gent diu he comprat un ase, o un pollaste, vaig a comprar taronges, etc. però no és el mateix amb les constel·lacions. Plàcid 80.58.40.172 09:19 15 ago, 2005 (UTC)


noms de les constel·lacions

Es proposa que els articles sobre constel·lacions es posin sota el títol en català.

Dins l'article es farà referència al nom en llatí.

El nom en llatí enllaçarà amb l'article.

Plàcid Pérez Bru 20:02 17 ago, 2005 (UTC)

Hi estic d'acord. Només cal mantenir sempre aquesta convenció i no hi haurà problemes. --Oersted 19:53 21 ago, 2005 (UTC)

WIKIQUOTES FOT PENA!!!

Hola!. Avui he estat fent unes contribucions a la Wikiquotes i la veritat m'he quedat parada de l'abandonada que està aquesta Viqui. Sent un projecte germà de la Viqui catalana fa vergonya veure com n'està d'abandonada. Els botons no estan ni traduits. Jo no tindria inconvenient en traduir-los i tal si ho sabés fer. La pàgina d'Ajuda és inexistent. He arreglat una miqueta la portada, més que res perquè fotia pena, classificant una mica els personatges que surten allà. Només hi ha 19 usuaris registrats i cap té ni una discussió oberta ni s'ha fet una portada ni res. Allò és una Viqui sense llei ni ordre. Com és possible aixó??.

Les cites sobre personatges són també molt importants i posar wikiquotes als vostres articles, els enriqueixen i dónen un aspecte seriós i complet a la Viquipèdia. No dubteu en cercar cites dels personatges que treballeu I POSEU-LES A WIKIQUOTES. La pàgina ho necessita. Penseu que les cites i pensaments són cultura de primer ordre.

Opino que si volem que la Viquipèdia en català sigui seriosa hem de treballar-la des de tots els seus aspectes. Wikiquotes és un complement de la Viquipèdia i l'hem de fer seriosa i rigorosa perquè és un annex importantíssim.

Jo no sóc bibliotecària ni res i tampoc sé com fer algunes plantilles o traduir els botons de les pàgines. No puc exigir allò que ni jo sé fer. Però em sembla encara pitjor que qui ho sap fer, no ho faci i permeti que aquella Viqui es trobi en un estat tan lamentable sense tenir cap remordiment.

Us saluda --Espercius 17:23 14 ago, 2005 (UTC)

Com tot, nomes cal algu que tingui ganes de fer-ho i s'hi posi. Si hi estas interessada, pots demanar que s'et faci bibliotecària i comensar a treballar-hi. Si portes un temps col.laborant segurament la majoria d'usuaris hi estara d'acord. Xevi 18:32 14 ago, 2005 (UTC)

Porto molt poc temps. Vaig venir cap el abril, i per problemes no vaig poder tornar fins a finals de Juliol. No tinc prou experiència ni prous contribucions com per sol·licitar ser bibliotecària. En tot cas el que sí puc fer es afegir wikiquotes i crear categories allà, que no les hi ha. Per aixó he d'aprendre bé a fer categories. També puc corregir les wikiquotes existens. De moment a la plana d'ajuda he posat com posar els enllaços cap a la Viquipèdia. :-)

--Espercius 18:45 14 ago, 2005 (UTC)

Estic treballant la Wikiquotes tant bé com sé. Em fascina veure´m tota sola a la pàgina de Canvis recents. :-) --Espercius 12:15 15 ago, 2005 (UTC)

Avui he creat les primeres categories i la Wikiquotes comença a estar una organitzada. Vinga nois animeu-vos a arreglar allò que semblo El llanero solitario tota sola allà!!!. Per cert, hi ha una Wikiquota que hauria de ser eliminada perquè és una repetició, però quan poso la plantilla per sol·licitar la seva eliminació no em surt. ;-) --Espercius 19:00 15 ago, 2005 (UTC)

Algú pot ajudar-me?

Hola, com va? Mireu estic buscant a una xica de muro que li diuen Alicia Olcina. Estudia Agrícoles en la Universitat Politécnica i es companyera meua de clase. Vullc parlar amb ella i no tinc el seu telefon ni la seua direcció de correu electronic. Per favor, si la conegeu digau-li que Fermín vol parlar amb ella. La meua direcció de e-mail es fermincomes@hotmail.com.

Be, moltes grácies, espere que la conegau i li doneu esta direcció meua.

Adeu....

Però aquesta noia col·labora a la Viquipèdia?. Dóno per entés que no saps el seu seudònim, perquè si no, no estaries deixant un missatge aquí.

Em sembla que la Viqui no és el millor lloc per cercar companyes de classe. De tota manera, Fermín, sort en la teva búsqueda. --Espercius 12:18 15 ago, 2005 (UTC)

Imatges i "Fair Use"

Hola a tothom,

Sóc nou en la redacció d'articles, i he pujat un parell d'imatges (AgataRoca.jpg i T_de_Teatre.jpg). Això del Copyright d'imatges veig que és un tema díficil i complex. Entenc que el servidor de la Wikipedia està als EUA, i que per tant podem fer servir el concepte de Fair Use, però segur que vosaltres en sabeu més. Algú em pot orientar?

Marc

Suposo que t'hauries de mirar l'explicació del fair use que fan a la viquipèdia en anglès en:Wikipedia:Fair_use, i també en:Wikipedia:Image_copyright_tags#Fair_use.
Personalment entenc que la imatge de la pel·lícula es podria fer servir com a il·lustració per a un article de la pel·lícula, però no de l'actriu, no? --Viktor 15:49 18 ago, 2005 (UTC)


Aeroport

Per què l'article Aeroport que ja existeix té un enllaç roig en la Portada? Roman Riopopoulos

Potser per què encara no li has donat temps a que la portada s'actualitzi. --80.58.33.170 10:48 19 ago, 2005 (UTC)

ISBN enllaç a catàlegs de biblioteques públiques a més de botigues

Quan es posa la refèrencia d'un llibre per ISBN l'enllaç et porta a una pàgina especial on només hi ha cerques precuinades a botigues en línia. Estaria bé que també donés opció de buscar el llibre a catàlegs de biblioteques públiques, per exemple:

Què és la versió apostrofada?

Hola, sóc l'Espèrcius. Avui he posat l'enllaç a Wikiquote de l'article de Charles Aznavour. La Wikiquote ha quedat perfectament enllaçada. Però per sorpresa meva se m'ha posat un missatge que diu: Vegeu la versió apostrofada. Mireu la plantila d'articles apostrofast (o alguna cosa així). Hi clico i em surt una Wikiquote apostrofada en la que ningú ha escrit res i que està per fer. Jo no tinc interés en fer res apostrofat. Només m'he limitat a fer una Wikiquote del personatge i enllaçar-la.

Com es treu aquest missatge?. Què és aixó d'apostrofat?. Per què passa?.

Us saluda, Espercius. --Espercius 11:33 19 ago, 2005 (UTC)

P.S: no em canso d'animar-vos a venir a Wikiquotes. Creeu Wikiquotes i enllaceu-les!!! ;-)


Ja està solucionat :-) dins la plantilla Template:Wikiquote hi havia un comentari respecte la plantiila wikiquotes que cal utilitzar si cal apòstrofar el text de la plantilla; Template:Wikiquote_apostrof. He mogut el comentari a la pàgina de discussió de l'article i ja està arreglat el problema.
  • Amb la primera versió veurem el text Wikiquote té una col·lecció de frases de Charles Aznavour.
  • Amb la segona versió veurem el text Wikiquote té una col·lecció de frases d'Aristòtil.
--Joanjoc (discussió) 16:08 19 ago, 2005 (UTC)

D'acord, té a veure en si el nom s'ha de començar amb apòstrof. Aviam si ho he entés: si el nom comença amb apòstrof he de posar clauetes Wikiquote_apostrof clauetes?. Ho he de tenir en compte?. :-)--Espercius 17:05 19 ago, 2005 (UTC)


Com es far per posar una foto més petita a l'article?

M'explico: la foto carregada és molt gran i quan la poses a l'article queda d'un tamany massa gran i no queda bé en el conjunt de l'article. M'he fixat que algunes fotos petites en la commons són de gran tamany.

Com s'ho fan per posar-les més petites a l'article?. He intentat enganxar tal i com ho editen i res, continúa quedant l'imatge en tamany Cinemascope, com dic jo.

Algú sap com arreglar aixó?. Gràcies!, --Espercius 12:39 19 ago, 2005 (UTC)

Dimensions de la bandera 1:2
Mira't aquest codi: [[Fitxer:Flag_of_Afghanistan.svg|thumb|right|250px|Dimensions de la bandera 1:2]],

que genera la figura de la dreta:

Pots canviar la mida de la figura, situar-la a esquerra o dreta, etc. Mira't tambe Ajuda:Ús d'imatges. Xevi

Hola Xevi!, si ja ho he intentat aixó però no hi ha manera. Em passa a la Wikiquotes. La foto que he posat a Oscar Wilde no hi ha manera d'empetitir-la. L'he copiada directament de l'article en anglès. En l'article que he començat a la Viquipèdia se m'ha enganxat molt bé, amb un tamany adeqüat. Però a la Wikiquotes, no hi ha manera. Li faig aixó del tamany px i es nega a fer-se petita. Es rebel·la i es queda en tamany gegant. Potser a la Wikiquotes les imatges encara no es carreguen prou bé perquè la pàgina no està prou preparada encara.

De totes maneres gràcies per posar-me l'enllaç d'ajuda per les imatges, no sabia que estava!. :-)--Espercius 16:56 19 ago, 2005 (UTC)

Amenaces bloquejos i censura en la Wiki espanyola

Hola. El propòsit d'aquest missatge és mobilitzar a tots els usuaris de la viquipèdia catalana sensibilitzant-los sobre els insults i amenaces (i fets) de bloqueig que vam sofrir diàriament els wikipedistas de la espanyola que escrivim articles sobre els Països Catalans en general, i molt especialment sobre el País Valencià. No hi ha més que revisar els absurds noms amb els quals s'han traduït els oficials de les comarques valencianes per part de Ecemaml, l'eliminació per la seva de l'entrada Catalunya Nord en la wikipedia espanyola. L'aberrant entrada Idioma valencià... Des d’aquí faig una crida a tots els viquipedistes catalans, valencians i balears a registrar-se en la wikipedia espanyola i lluitar contra les actituds sectaries de certs bibliotecaris que es dediquen a censurar la veritat històrica i fins i tot la actual. En breu es va a iniciar un procés revocatori contra Ecemaml, però per a votar és necessari haver editat cinquanta articles. Us animo a tots a complir aquestes cinquanta edicions reeditant els articles relacionats amb els territoris de parla catalana per a corregir el seu biaix nacionalista espanyol i després participar en el procés revocatori que es va a obrir.

--Netzahualcoyotl 20:56 19 ago, 2005 (UTC)

Els editors dels Països Catalans hauríem de dedicar tots els nostres esforços a l'edició en català. Hi ha molta feina a fer com per a perdre el temps en lluites en altres Wikipedies. Si a més, el que es pretén es donar difusió a la llengua i cultures catalans, els esforços s'haurien de dedicar a la Wikipedia anglesa, que és d'on després pot copiar la resta.

Si per cada article que un editor dels Països Catalans ha fet per a la Wiki española l'hagués fet a la catalana, s'estaria molt però que molt millor.

Marc


Un exemple: aquest bibliotecari espanyol insistia una vegada i una altra a batejar la comarca de L'Alcoià com la comarca de "La Alcoya" (sic). --Netzahualcoyotl 21:23 19 ago, 2005 (UTC)

¿http://es.encarta.msn.com/encyclopedia_1121506257/L'Alcoia_La_Alcoya.html? --80.58.11.42 22:21 19 ago, 2005 (UTC)

Ja que saps buscar i et justifiques amb el google t'hauràs adonat que només hi ha VUIT resultats que donin "La Alcoya" entre els milions de pàgines del ciberespai, i precisament es refereixen als taujans de Encarta, i a la discussió que vam tenir en l'espanyola sobre el tema, a més d'uns altres que han separat "Alcoya-no" amb guions al final d'una línia...

Es veu ara d'on saques i com crees tant article que escrius, Ecemaml

LAMENTABLE NO CONÈIXER BÉ NI EL CASTELLÀ NI EL VALENCIÀ I SER BIBLIOTECARI EN LA WIKI ESPANYOLA

--Netzahualcoyotl

Antes de nada, perdón por no hablar catalán, pero por alusiones. Netzahualcoyotl, te olvidas como siempre que es.wikipedia es wikipedia en español, no de Espanya. --es:Usuario:ecemaml 12:02 20 ago, 2005 (CEST)

Llistat de pàgines manipulades pel nacionalisme espanyol en la Wiki castellana:

País Valenciano, Batalla de Almansa, Blaverismo, Idioma valenciano (sic.), Aragonés oriental (sic. x2), Cataluña Norte, Espanya 2000, Coalició Valenciana, Carche, Comarcas de Cataluña, ... tots els noms de les comarques valencianes ...

UNA PENA, JUNTS PODEM CANVIAR-LO

Antes de nada, perdón por no hablar catalán. Netzahualcoyotl, mírate las discusiones correspondientes al aragonés (aquí, aquí y aquí, así como es:Dialectos del catalán en la zona oriental de Aragón y su historial) y luego háblame de parcialidad. --es:Usuario:ecemaml 12:02 20 ago, 2005 (CEST)

Jo no veig tant greu que a la wiki espanyola posin els noms de llocs en castellà. Recorda que nosaltres tenim un munt de planes de llocs en català els quals tenen un nom original castellà, com Castella-La Manxa, Andalusia, País Basc i Espanya. Seguint aquest criteri s'haurien d'anomenar Castilla-La Mancha,Andalusia, Euskadi i Espanya.

Si volem que ells canviin aquesta norma també l'hauriem de canviar nosaltres? De totes maneres no és cap problema posar una redirecció al nom en l'idioma original, com a Euskadi. En quant als articles manipulats ja no puc dir res --Arturo Reina 09:20 20 ago, 2005 (UTC)

No existeix cap organisme oficial sobre toponímia a Espanya? --Arturo Reina 09:45 20 ago, 2005 (UTC)
Al catastre [5] hi ha els noms de les poblacions que tenen nom en castellà a banda de l'original. Es veuen marcades amb una / com: Elche/Elx, Jabea/Xabia o Alcoy/Alcoi. Ho dic per aquestes discussions sobre els noms. La pena és que no hi són les comarques. --Arturo Reina 10:16 20 ago, 2005 (UTC)
Arturo, la toponímia no sorgeix perquè un Estat hagi (im)posat uns noms. La toponímia respon a raons històriques, i sabem de sobres als Països Catalans que al nostre país la versió oficial espanyola i francesa no respecta en absolut el nom propi i històric. Existeix també la tradició històrica d'anomenar d'una manera ciutats i llocs fora del domini lingüístic propi (Cadis, Londres...). Allí on no hagi tradició històrica, s'hauria de posar el nom oficial, per motius exclusivament pràctics (el nom oficial podria no ser el propi i "correcte"). Després també hi ha el problema de l'adaptació a l'alfabet nostre (cas rus, cas xinès...). En aquest aspecte, en català tenim Atles de referència internacional (el de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, el de l'Enciclopèdia Catalana), i només cal mirar que hi posa. A la Guia d'Estil de Softcatalà hi ha recomanacions[6] al respecte.
Una altra cosa és que en tràmits oficials s'hagi de fer servir el nom oficial, però el coneixement humà que ha d'aplegar una enciclopèdia és previ a la instauració dels estats moderns.
-- Marc
PD: Com coi poseu l'hora al costat del nom d'usuari?
Em sembla que el problema no és de quins noms s'han de posar a la Viquipèdia, sinó de quins noms s'han de posar a la Wiki en castellà. Les poblacions que son populars des de més temps tenen noms en altres idiomes, i més si aquestes poblacions són més antigues que l'idioma en si, com el cas de Londres. En el cas del castellà i el català que es van formar al mateix temps (em refereixo a la edat mitjana), es van fer adaptacions pròpies dels noms en llatí, que a vegades coincideixen (com Barcelona) i a vegades no (com Alacant/Alicante). Suposo que aquestes poblacions són les que no hi ha problema. El problema ve quan es fa una adaptació per poder-la pronunciar en l'altre idioma, com Cadis, que no es diu Cadiz perquè en Català no es pot pronunciar la z castellana, i es decideix posar una s sonora, o com Andalusia, que es el mateix cas. En el cas d'abans de L'Alcoià /La Alcoya, la i entre vocals no es pronuncia en castellà, i per això es fa la adaptació amb la y, però no sé si això està acceptat o no. El que ja no és lògic es fer traduccions literals, com seria Arenys de Munt/Arenales de Alto, però em sembla que aquest no és el cas.
En definitiva, que tampoc crec que ens hagem d'ofendre per que facin adaptacions dels topònims en català. Per posar els noms en català ja hi és la nostra Viquipèdia.--Arturo Reina 12:23 20 ago, 2005 (UTC) PD: Signem amb la barra d'eines. Pot ser que no tinguis ben configurada l'hora a preferències.
Antes de empezar, perdón por no hablar catalán. Sí que existe tal organismo y es el propio Ministerio de Administraciones Públicas (http://www.dgal.map.es/cgi-bin/webapb/webdriver?MIval=reel). Ahí puedes ver todas las denominaciones oficiales de todas las entidades administrativas de Espanya. Pero supongo que no se trata de eso. Yo no voy a venir a la wikipedia en catalán a deciros que Espanya es Espanya u Osca es Huesca. Disculpas de nuevo por hablar en castellano. --es:Usuario:ecemaml 12:02 20 ago, 2005 (CEST)

Proves? Exemples?

Hola,

L'usuari Netzahualcoyotl no l'he vist mai col·laborant en aquesta viquipèdia en els mesos que porto aquí. Només un parell de cops posant missatges inflamants a la taverna. No per res, però em sembles un troll. I hi ha una cosa que m'escama més. Per una banda ens demana fer una mena de "frau de llei" per a influir en una altra viquipèdia. I després fa acusacions sense donar proves. No és gens difícil, en aquest món d'edicions nominals i arxivades de posar enllaços a allò que s'afirma. Si us plau, Netzahualcoyotl, dóna'ns un parell dels insistents casos en que ecemaml volia anomenar l'Alcoià com la Alcoya. També dels insults i amenaces que us ha fet (suposo que ell, no?). I de les traduccions dels noms de les comarques valencianes per part seva. I sobre l'eliminació de l'article sobre la Catalunya Nord i no sé quantes coses més que en dius.

Quan ho hagis fet, entenc que podrem tenir-ne una opinió formada. Fins aleshores a mi em semblen, simplement, atacs sense fonament.

--Viktor 17:53 20 ago, 2005 (UTC)

Completament d'acord amb el Viktor. Es pot observar amb les colaboracions de Netzahualcoyotl a la wikipèdia catalana que no és gens un col·laborador habitual de la Viquipèdia catalana, per contra si busquem les colaboracions de Netzahualcoyotl a la wikipèdia en espanyol veurem que és molt més asidu. Per tant crec que el que volia aquest usuari era poder comptar amb més gent per poder fer front a una lluita d'edicions a la que segurament està sotmés.
Ludor (respon aquí) 18:01 22 ago, 2005 (UTC)

Hola, sóc el troll

Però és quin no us adoneu de la manipulació!!!, per favor visiteu l'article i la discussió Comarcas catalanas en la wiki en Espanyol i els quals us he indicat. No m'importa que em crideu troll, però per favor visiteu-los i visiteu la pàgina de discussió...

Ecemaml ha eliminat d'un cop de ploma les comarques de la Catalunya Nord i després en altre article nega el caràcter històric d'aquestes comarques.. (!). És una manipulació increïble emparant-se falsament en les polítiques de la wiki.

No es tracta dels topònims catalans, doncs jo en aquest aspecte (excepte el proscrit ús de País Valenciano) estic en línies generals d'acord amb les polítiques de la wiki espanyola. Encara que també els hi ha carregat en ocasions fent traduccions forçades.

També aquest usuari ha esborrat de l'article la dada que la nissaga dels Reis de Aragó es va iniciar a la Catalunya Nord (fa falta més?).

--Netzahualcoyotl 10:30 24 ago, 2005 (UTC)

La verdad es que es un poco tedioso desmontar las calumnias que, en otra wikipedia, se vierten sobre uno. Pido de nuevo perdón por usar el castellano y simplemente incluyo mis respuestas a las acusaciones, falsas en su totalidad, del compañero Netzahualcoyotl. Un saludo --80.58.11.107 20:30 29 ago, 2005 (UTC)
Pel que fa a l'article es:Comarcas de Cataluña crec que la seva penúltima edició és molt bona, la més neutra després d'una sèrie de canvis no justificats per cap banda. El que té de dolent la darrera és que ha canviat Comunidad Autónoma de Cataluña per Cataluña, però bé, és coherent amb la definició que es dóna de Catalunya a la pròpia wiquipèdia en espanyol. Personalment crec que és millor que l'article equivalent en català.
Pel que dius que ha esborrat la dada que la nissaga dels Reis de Aragó es va iniciar a la Catalunya Nord, el que ha esborrat és:
La saga de los reyes aragoneses se inició en esta zona, en el pueblo de Rià (antiguamente Arrià), en la villa de Prada situada en la comarca de Conflent.
Primer que el que es diu és bastant poc clar. En parlar de reis aragonesos, què volem dir? Ramiro, per exemple? O Jaume I? Suposo que dir "el Casal de Barcelona", o la casa reial dels comtes reis de la corona d'Aragó hagués estat millor.
I a més, és que ni tan sols és una dada certa, és una suposicióa. El que hagués estat potser bé seria alguna cosa com:
Es creu que Guifré el Pilós, primer en la línia dels comtes de Barcelona i després reis de la corona d'Aragó, va néixer a Rià.
Però clar, una dada no contrastada del tot tampoc no té per què admetre's en una enciclopèdia.
Per cert, dels exemples que donaves abans, tipus allò de "la Alcoya", on són els enllaços? O de les amenaces o les traduccions dels noms de les comarques valencianes.
--Viktor 11:52 24 ago, 2005 (UTC)
Ah, i per cert, en espanyol saga vol dir:
1. f. Cada una de las leyendas poéticas contenidas en su mayor parte en las dos colecciones de primitivas tradiciones heroicas y mitológicas de la antigua Escandinavia.
2. f. Relato novelesco que abarca las vicisitudes de dos o más generaciones de una familia.
O sigui que això de la "saga de los reyes aragoneses" sona més a llegenda que a nissaga...
--Viktor 11:57 24 ago, 2005 (UTC)
Potser no vinga molt a compte amb la temàtica abordada, pero Simplement volia afegir que nissaga en castella és: estirpe, casta, alcurnia.
Ludor (respon aquí) 12:51 24 ago, 2005 (UTC)
La redacción final de marras es:
El origen de la Casa de Barcelona, que llegaría a reinar sobre toda la Corona de Aragón, se inició en esta zona. Guilfredo el Velloso (Guilfredo I de Barcelona), el primer conde de Barcelona que obtuvo el derecho de legar legítimamente los condados a sus hijos, era natural del pueblo de Rià (antiguamente Arrià), situado en la villa de Prades (Prada de Conflent en catalán), capital histórica del condado del Conflent.

Sobre la viqui en castellà

Primer de tot, he de dir que no estic d'acord ni em sembla ètica la petició de Netzahualcoyotl, de voler implicar-nos en la seua particular croada guerrera d'edicions a la viquipèdia en castellà. Més encara quan ja vaig convidar-li més d'una vegada invertir els seus esforços en la nostra viquipèdia, en voltes de fer guerres, en fi, de tenir una actitud més constructiva a la viquipèdia en valencià, en voltes d'una actitud destructiva a la viquipèdia en castellà. I malauradament no vaig rebre resposta per part seua.

Aclarit aquest punt, perquè ningú no hi pense malament, jo també hi col·labore força a la viquipèdia en castellà, encara que no tant del que faig ací. Hi he de donar fe que no és gaire fàcil participar-hi allà en articles de temàtica valenciana, que és del que he tingut experiència. Moltes vegades, sí, és cert, hi han hagut greus manipulacions, es censuren termes absolutament correctes i actuals (com allò de "País Valenciano" en castellà), es nega el gentilici de "valencià" per als conceptes relatius amb les províncies d'Alacant i Castelló, no s'admet que molts topònims valencians no són tradicionals en castellà, es fan traduccions arbitràries de topònims en castellà que tan sols són trasliteracions fonètiques (com "Benigembla" -> "Benichembla") que van ser oficials en temps del franquisme, les províncies tenen més importància que les autonomies, es tradueix sistemàticament "Generalitat" com a "Generalidad", i un llarguíssim etcètera.

En fi, que es manipula tot allò que puga tenir una connotació antagònica al uniformisme centralitzador espanyol-castellà, moltes vegades amb l'excusa de que "els llatinoamericans no entendrien de què s'està parlant". El pitjor de tot és que si et defens, sense fer atacs personals i respectant tothom, donant arguments i enraonant, acaben per buidar-te tot el respecte i et desprestigien de mil i una maneres, i te titllen de sectari cap amunt... Això no ho fan els col·laboradors habituals d'allà, ni tampoc els "bibliotecaris" (que a vegades es pensen que són els reis del mambo), el paper de dolents ho fan anònims, participants esporàdics, i vàndals, mentres que els altres fan el paper de bons sense desacreditar en cap moment als altres, i només rebem de totes totes nosaltres.

Algú es pensarà, ¿i per què col·labore a la viquipèdia en castellà si ens tracten tan malament?. Doncs perquè les viquis estrangeres per a fer articles sobre coses dels territoris de parla catalana prenen com a referència la viqui en castellà i no la viqui en valencià, i així et pots trobar articles en anglés, per exemple, esborranys sobre localitats valencianes en que no s'esmenta ni la comarca ni l'autonomia, sols la província i l'Estat. I, al capdavall, que se'n adonen que la seua realitat del món on vivim no és l'única. Per a mostra, un botó: es:Discusión:Comunidad_Valenciana. --Joanot Martorell 21:00 29 ago, 2005 (UTC)

"Generalidad" és correcte en castellà. S'usa des de temps medievals. Pots vore perfectament que els mateixos ens amb eixe noms l'usen http://www10.gencat.net/gencat/AppJava/es/generalitat/generalitat/competencies/index.jsp

Viquillibres:La Taverna

Algú sap com es canvia el nom de Wikibooks:Community Portal a Viquillibres:La Taverna? És suficient amb canviar el nom de la plana? --Arturo Reina 22:38 19 ago, 2005 (UTC)

El template Unicode mostra sempre{{{1}}}

He vist que el template Unicode no es veu bé: per exemple {{Unicode|a}} apareix com a {{{1}}} (vegeu-ho: a). He revisat la plantilla i sembla que és correcta:

<span title="Aquest text usa caràcters especials. Vegeu l'article “Caràcters especials” class="Unicode"
style="font-family:Code2001, Code2000, TITUS Cyberbit Basic, Doulos SIL, Chrysanthi Unicode, Arial Unicode MS, Bitstream Cyberbit, Bitstream Vera, Gentium, GentiumAlt, Lucida Sans Unicode; font-family /**/:inherit; 
text-decoration:none!important">{{{1}}}</span>

He replicat aquesta plantilla en una instal·lació meva de MediaWiki i em funciona bé.

Òscar Álvarez Vilaplana 13:20 20 ago, 2005 (UTC)

Veig que ara ja va bé en aquest cas; tanmateix, quan s'usa dins de la plantilla Template:Alfabet grec segueix apareixent {{{1}}}.

Òscar Álvarez Vilaplana 22:42 20 ago, 2005 (UTC)

Anomenar pàgines

Fa tres mesos vaig escriure això a Viquipèdia Discussió:Anomenar pàgines#Quants cognoms? i encara ningú no me n'ha dit res. Algun comentari?


A la pàgina Viquipèdia:Anomenar pàgines es diu:

Si una persona és més coneguda pel seu nom artístic o de ploma,
o un pseudònim, cal utilitzar aquest per anomenar l'article.

Per noms en català i castellà, cal usar els dos cognoms, sempre
que sigui possible. També és convenient fer una redirecció usant
només el nom i primer cognom (o fer una plana de desambiguació,
si hi ha varis personatges amb el mateix nom i cognom).

Quin dels dos punts té preferència? Per exemple Lluís Llach és conegut amb el nom artístic de Lluís Llach. Però l'article es diu Lluís Llach i Grande. El primer nom faria cas de la primera recomanació. El segon, de la segona. Si té preferència la primera, la segona no té gaire sentit.

O la cosa només funciona quan el nom de ploma és MOLT diferent? Tipus Víctor Català per Caterina Albert i Paradís.

O potser també amb noms tipus Quim Monzó en lloc de Joaquim Monzó i elquesigui?


--Viktor 18:07 20 ago, 2005 (UTC)

Penso que el primer criteri hauria de prevaldre sobre el segon: no té sentit que per trobar l'article sobre en Lluís Llach, posem per cas, hagi d'escriure el nom desconegut de "Lluís Llach i Grande". De totes maneres, els dos criteris no tenen per què ser excloents: en casos com aquests es podria anomenar l'article segons el primer criteri i crear-ne una redirecció amb el nom complet. Què en penseu?
Òscar Álvarez Vilaplana 22:48 20 ago, 2005 (UTC)
En general jo estic d'acord amb aixo. Cal utilitzar el nom mes conegut (som una enciclopedia, no un directori telefonic), i fer totes les redireccions que siguin raonables. De per que hi ha molts casos que ara no son consistents ? Suposo que per que la gent va fent com pot, i no tothom s'haura llegit aquest text abans de fer un article nou. Xevi 08:50 21 ago, 2005 (UTC)
Penso que s'hauria d'ampliar el criteri i explicar com anomenar les pàgines de reis i prínceps. Només cal veure l'embolic que hi ha hagut a Categoria:Prínceps del Regne Unit.--VRiullop 11:48 21 ago, 2005 (UTC)

Plantilla Municipi

He creat la plantilla Municipi per fer els quadres d'informació dels municipis, ciutats, etc. que veig que fins ara es fan a mà. Podeu veure'n un exemple a l'article sobre Osca.

Òscar Álvarez Vilaplana 21:43 21 ago, 2005 (UTC)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Viquiprojecte_Municipis_de_Catalunya

Gràcies per l'enllaç! No coneixia aquest viquiprojecte; la propera vegada vercaré més a fons.
Ara bé,en el cas dels municipis que no són de Catalunya, com Osca, puc emprar aquestes plantilles o bé n'hi ha d'específiques (o s'haurien de crear)? Algunes dades, com la comunitat autònoma, no es poden indicar en les plantilles taucat. Se m'acudeixen dues solucions:
- Crear un conjunt de plantilles paral·lel a taucat per als municipis espanyols i no catalans, per exemple tauespElquesigui.
- Emprar taucat i afegir-hi les plantilles que calguin, per exemple taucatCom per a la comunitat autònoma.
Què en penseu?
Òscar Álvarez Vilaplana 09:40 22 ago, 2005 (UTC)

http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte

Gràcies! He afegit el viquiprojecte Municipis d'Espanya partint del de municipis de Catalunya i he adaptat les plantilles principals. Prevec que estarà llest entre avui i demà.

Òscar Álvarez Vilaplana 11:52 22 ago, 2005 (UTC)

Hola Òscar, he estat mirant aquestes plantilles que estàs fent i crec que ho fas massa complicat. Fixa't com està feta la plantilla de capitals de província en la wiki en espanyol (p.e. http://es.wikipedia.org/wiki/C%C3%A1diz ) o les plantilles Template:Riu o Template:Muntanya, en una sola plantilla hi és tot. A més, millor fer anar paràmetres amb nom {{{població}}} enlloc de numerats {{{3}}}, d'aquesta manera quan s'usa la plantilla queda molt més entenedor.
També veig que calcules el nom de la imatge amb la fòrmula Imatge:Localització {{{1}}}{{{2}}}.png, això obliga a pujar cada una d'aquestes imatges a la wiki catalana amb el nom corresponent. Seria millor crear un paràmetre {{{Foto}}} de manera que es pugués ficar el nom de l'arxiu complert, d'aquesta manera podriem aprofitar les imatges de mapes que ja estan pujades a commons.
--David 15:40 31 ago, 2005 (UTC)
Amb una sola plantilla hi ha l'inconvenient de que si et manca una dada hi has de posar forçosament un guió o un camp buit. Jo personalment preferesc fer servir plantilles per a cada filera de dades, així, si una dada hi manca, no es posa la plantilla i ja està. Ara, que també es pot fer una plantilla de taula en què es recullen totes les plantilles de fileres de dades, i també estic d'acord en fer la modificació sobre el nom dels fitxers. Per altra banda, personalment crec que per a les plantilles de municipis de qualsevol part del món serveixen millor les plantilles de Viquipèdia:Viquiprojecte Municipis del País Valencià. --Joanot Martorell 15:52 31 ago, 2005 (UTC)
Sabeu d'exemples a altres wikipèdies que fagin anar aquest sistema ? Jo no recordo haver-lo vist mai. --David 18:25 31 ago, 2005 (UTC)
Totes les plantilles d'éssers vius estan fetes en eixe mètode.

Articles enllaçats que no apareixen

Hola, fa uns dies vaig ampliar l'article Iniciativa per Catalunya Verds, però em trobo un problema perquè quan enllaço a Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra i a Joves d'Esquerra Verda, dos articles que ja existeixen, surt l'enllaç en vermell, com per crear un nou article. He comprovat la ortografia i és la mateixa. Algú sap dir-me perquè no funciona correctament l'enllaç? --Hug 12:27 22 ago, 2005 (UTC)

El problema està en els apòstrofs, estaves fent servir accents tancats (’) en comptes d'apòstrofes (') (potser vas editar el text en un programa amb correció automàtica?) estic canviant-ho ara mateix. Salut. --outlyer 13:39 22 ago, 2005 (UTC)
Merci, deu ser això, perquè ho vaig escriure en word i llavors vaig fer un copiar pegar... --Hug 17:27 22 ago, 2005 (UTC)
Jo sempre que escric en un programa amb correcció automàtica pasto primer en un notepad on els canvis del Word se'm reverteixen, però alerta que a l'ordinador de mon pare no ho fan.--Pau 09:21 23 ago, 2005 (UTC)

actualitzar

Hauríem d'actualitzar o fer que actualitzin:

  • les estadístiques, que no es toquen des del mes de maig
  • les pàgines d'articles demanats i altres de manteniment, que sembla que ningú visita, la gent demana però no crea articles per als altres (per cert, els nous sabeu que existeixen?)
  • les categories, bastant caòtiques (vaig fer un parell d'incursions en el tema al juny, però cal molta neteja)
  • pàgines especials
  • agenda (obra de poquets i esforçats viquipedistes)

Apart d'això: sabeu que els anglesos porten més d'un any (què fort!) demanant un article sobre Miquel Barceló i que no el tenim a la nostra viqui?? Algú s'anima a crear-lo i ho comunica a la viquipèdia grossa? --barcelona 18:16 22 ago, 2005 (UTC)

On pujar les imatges?

Hola a tothom,

Això de les imatges no ho domino gaire. Als experts: és millor pujar les fotos al Wikimedia Commons, o només a la catalana?. Es poden posar les imatges d'altres wikipedies a la catalana?

--Marc 19:05 23 ago, 2005 (UTC)

No es poden posar les imatges d'altres wikis a una determinada wiki. Per aixo, si creus que altres wikis poden utilitzar les imatges que vols pujar, es millor posar-les a commons.

Convindria canviar Imatges d'ús legítim --> Obres d'ús legítim

Hola a tothom,

Déspres d'haver actualitzat la plantilla de l'ús legítim [7], i seguint la terminologia de la traducció de les llicències Creative Commons, crec que pertoca parlar d'Obra en comptes d'imatge.

Existeixen no tants sols imatges (que poden ser fotos, logotips, portades de disc...), sinó fitxers sonors i en el futur "qui lo sap".

Obra és un terme més genèric (més neutre). Convindria fer les modificacions tècniques indicades.

--Marc 12:22 24 ago, 2005 (UTC)

Totalment d'acord. --outlyer 14:02 24 ago, 2005 (UTC)

Traducció Plantilles

Per cert, estic pensant en traduir les plantilles Albumcover i Magazinecover. He de conservar el nom de la plantilla, o s'ha de traduir? O es poden posar els dos?

Gràcies

--Marc 12:43 24 ago, 2005 (UTC)

No crec que calgui tenir-les amb el nom anglès, altres plantilles tenen el nom traduït i com que ara per ara no existeixen no hauria de supossar cap confusió. --outlyer 14:02 24 ago, 2005 (UTC)

Traduccions de noms¿?

Hola!

Fa pocs dies ha aparegut un usuari que com alguns sabreu ja, ha estat potinejant noms i denominacions de gent, i els ha anat "catalanitzant". Bé, entendríem la bona intenció d'aquest personatge en cas de que es dediqués a traduïr noms de reis, etcètera, que són els noms que teòricament poden ser canviats d'idioma. Ara bé, l'entrar a qualsevol article i posar-se a catalanitzar el nom de qualsevol persona, o denominació perquè sí, és una gosadia una mica vandàlica; no creieu?

Estaria bé que els administradors a poder ser li donéssiu un avís, o si més no li advertíssiu de "la norma", sinó ens podem trobar bestieses com per exemple "Miquel Primo de Rivera" o "Francesc Franco" ¬¬. Bé, amb aquest últim exemple algú ja s'hi ha trobat i creiem que amb bon criteri li han revertit els canvis. Bé, naturalment, parlem de l'Usuari Vicenç. Avisem, perquè no fa massa que hi és, i abans que causi algun estrall important convé saber-ho.

Gràcies! --Catalaunicus 00:11 25 ago, 2005 (UTC)

Proposta

Intentar que cada dia no hi haja cap enllaç en roig a la portada a la part que es canvia (efemèrides i anècdotes).

Nova Categoria: Farmàcia i Farmacologia

Hola, haureu vist en la categoria de Ciències de la Salut una nova categoria, Farmàcia i Farmacologia. Sóc un estudiant de Farmàcia i com que aquest món es tan ampli, pense que calia una categoria apart de Medicina. He vist en la Viquipèdia francesa o anglesa que existien una gran quantitat d'apartats i subapartats dins d'aquest apartat en les llengües ja anomenades. Pregaria a qualsevol, que es dediqués a l'ambit de les ciències de la salut (si es de farmàcia, millor), que m'ajudés i que puguerem aconseguir gran quantitat d'articles sobre aquest tema perque val la pena. Gràcies i Adéu-siau.--Pepetps 13:24 26 ago, 2005 (UTC)

Article d'Espanya

He estat treballant amb articles dels països d'Amèrica (EEUU, Canadà, Mèxic, Xile, Argentina). La categoria de Mèxic està molt bé, amb prou informació a l'article general i enllaços a molts articles relacionats, i en vull fer més. Però em sap greu que l'article de Mèxic sigui millor que l'article d'Espanya. Penso que a la viqui catalana després dels articles sobre Catalunya, València, Andorra i les Iles Balears, el següent article en importància és Espanya. He fet una proposta per a millorar el contingut (posar un resum d'història a l'article principal, i fer un nou article d'història d'Espanya). Però, no és suficient, hem de fer més per a millorar-lo. Que hi penseu? --Alonso 21:19 26 ago, 2005 (UTC)

Jo estic d'acord en que separis la història d'Espanya en un nou article i a Espanya en deixis un resum. Ara l'apartat d'història es desproporcionadament massa gran. --David 17:17 29 ago, 2005 (UTC)

Hoax: The Flowers Of Romance, please delete

Sorry, i don't speak the language of this Wikipedia and could not find the Template for Deletion-Requests. However i would like to inform you that the Article The Flowers Of Romance is an hoax, see [8] and commons:Commons:Village_pump#Hoax Article in 57 languages -- de:Benutzer:Kju 18:32 29 ago, 2005 (UTC)

segons he entés la versió de l'article que tenim a la nostra wp és correcta ja que sí parla de la banda dels 70 --Guillem() 07:10 31 ago, 2005 (UTC)
Doncs diria que no ho has entès gens bé. La nostra versió és una traducció clarament automàtica de l'article dolent anglès. Compara amb l'article actual en anglès en:The_Flowers_of_Romance_(band), que és el bo. Aprofitant que en la banda del 1977 (que mai no va gravar res, què hi pinta la discografia?, ni fer cap pel·lícula, què hi pinten?) hi havia gent que després es va fer famosa una colla de Riga s'han anomenat igual, s'han inventat pel·lícules i volen fer veure que són els mateixos. D'aquí a barrejar noms actuals amb els de, per exemple, Sid Vicious. --Viktor 17:58 31 ago, 2005 (UTC)
podria jurar que el nostre article (quan ho vaig mirar, ara ja no puc, està esborrat) no parlava pas de la colla de riga sinò que coincidia força amb l'article anglès que dones --Guillem() 07:42 1 set, 2005 (UTC)

Sense comentari

http://ca.wikipedia.org/wiki/Usuari:Ultraespanyol

Proposta sobre la página d'edició

Hola,sóc un usuari nou i a l'hora de fer les meves primeres edicions m'he trobat que no sabia com anomenar-les per a que sortís a la pàgina "historial". Després de llegir els tutorials m'ha quedat clar que en algun lloc ho havia de posar però no trobava ón (de fet veient la línia que possava "resum" pensava que amb això volia dir "resum de l'article"). Al final m'he aclarat mirant la versió anglesa. Per això proposo a qui ho pugui fer que si vol s'aprofiti de la meva visió de "novato" i canvi "resum" per "resum de l'edició", per aclarir-ho.--84.101.49.15 21:21 30 ago, 2005 (UTC)