Viquiprojecte:INS Domus d'Olivet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:INS Domus d'Olivet
INS Domus d'Olivet — Curs 2018/2019
Amb el suport de
Coordinació: Habicht i Linguacat

Benvinguts al Viquiprojecte:INS Domus d'Olivet, que se celebra durant el segon semestre del curs 2018-2019 a l'Institut Domus d'Olivet de Canovelles.

Objectius[modifica]

Volem que els estudiants potenciïn i comparteixin el seu coneixement tot editant articles de la Viquipèdia en el marc d'un projecte educatiu, ensenyant al món allò que estan aprenent. Quan els estudiants editen la Viquipèdia en el marc d'un projecte educatiu milloren el seu aprenentatge significatiu, col·laboren en una obra molt consultada, consulten i referencien diverses fonts i entenen que el coneixement no és monolític ni únic. La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors. Molta gent millora constantment els articles, realitzant-hi milers de canvis que s'enregistren íntegrament en els historials de cada veu i que es poden veure a la pàgina de canvis recents. Tots els articles sempre són millorables: corregint faltes d'ortografia o de gramàtica, millorant la redacció, ampliant el contingut i millorant les referències bibliogràfiques. L'objectiu és incorporar els estudiants en aquest procés, fent que millorin veus relacionades amb el currículum de l'assignatura.

Objectius didàctics[modifica]

L'objectiu d'aquest projecte és desenvolupar les competències de l'àmbit digital, matemàtic i lingüístic dels alumnes a través de l'edició d'articles de la Viquipèdia.

  1. Contribuir a la creació de productes culturals d'utilitat pública mitjançant eines digitals com GeoGebra i Wikipedia.
  2. Mobilitzar recursos per trobar, reunir, seleccionar, analitzar i contrastar informacions procedents de fonts diverses i en diferents suports.
  3. Valorar la fiabilitat i adequació de la informació als objectius de les activitats proposades.
  4. Mobilitzar les capacitats d'expressió escrita en contextos formals i comunicar de manera creativa i personal els resultats d'una recerca bibliogràfica i completar-la amb altres estratègies comunicatives no lingüístiques.
  5. Treballar en entorns no presencials de comunicació digital, interaccionar i cooperar amb els companys i amb la comunitat digital, seguint les seves normes i etiqueta.
  6. Desenvolupar l'autocontrol, la creativitat i el treball en equip, habilitats de mediació i exercir la ciutadania activa.
  7. Conèixer la forma adequada de respectar els drets d'autor, la manera de citar adequadament la informació de les fonts consultades i l'ús ètic de la informació obtinguda.
  8. Valorar l'aportació de diferents col·lectius, especialment els editors voluntaris de la Wikipedia, desenvolupar la consciència de pertinença social i comunitària, i prendre consciència de la diversitat de perspectives per analitzar la realitat i de com això afecta la producció de textos.
  9. Consolidar els continguts del currículum de matemàtiques i reflexionar sobre els conceptes i procediments apresos, tot autoregulant el propi aprenentatge, a través de la seva presentació a una audiència externa real i significativa (lectors de la Wikipedia) mitjançant mitjans escrits i visuals.
  10. Incorporar al propi vocabulari elements propis del llenguatge matemàtic per transmetre missatges en contextos on és especialment necessària la comunicació científica.
  11. Usar les eines tecnològiques de representació gràfica que permetin l'exploració, la simulació i la representació per fer emergir i entendre conceptes i procediments matemàtics.

Què cal fer?[modifica]

Cal elaborar o millorar un article enciclopèdic seguint les normes de la Viquipèdia. L'article ha d'estar preferentment relacionat amb els continguts treballats a matemàtiques i incloure-hi, si hi escau, il·lustracions originals fetes amb el GeoGebra. També són vàlids biografies de matemàtics, sempre que se n'expliquin de manera clara i precisa les seves principals contribucions matemàtiques, o articles sobre un tema no matemàtic on s'incloguin connexions amb idees matemàtiques concretes. Caldrà que:

  1. Creeu un usuari per a cada un de vosaltres. Afegiu el vostre nom d'usuari i article que elaborareu a la taula que hi ha més avall. Podeu començar a fer proves d'edició fent una petita presentació a la vostra pàgina d'usuari.
  2. Planifiqueu de manera autònoma la feina a fer: Quin article creareu o millorareu? Que cal fer per millorar-lo? Quina estructura voleu que tingui? Quines són les seccions necessàries en un article de la Viquipèdia? Quines il·lustracions, diagrames i gràfics necessiteu? Quina informació necessiteu?
  3. Investigueu. Busqueu informació tant a la biblioteca com a internet. Si l'article ja existeix, compareu el seu contingut amb el d'altres fonts. Valoreu els punts forts i febles de cada mitjà.
  4. Organitzeu, redacteu i corregiu la informació. Cal incloure de manera adequada les referències. Prepareu també exemples i visualitzacions originals amb el GeoGebra. Comproveu que la informació afegida no queda desorganitzada i segueix l'estructura planejada.
  5. Comuniqueu-vos amb altres viquipedistes a través de les pàgines de discussió i demaneu ajuda quan la necessiteu!
  6. Avalueu la feina del vostre grup.
  7. Avalueu l'article d'un altre grup.
  8. El vostre article l'avaluarà un altre alumne, voluntaris de la Viquipèdia i els professors. Reviseu l'article seguint les indicacions d'aquestes avaluacions. Reviseu-lo bé! Penseu que milers de persones el podran llegir a partir d'ara.
  9. Publiqueu la versió definitiva de l'article.

Com s'ha de fer?[modifica]

L'objectiu és ampliar o crear els articles indicats pel teu professor o que tu creguis convenient a la pàgina del viquiprojecte de la teva aula. Selecciona el que més t'agradi i comença a ampliar-ho. Recorda d'editar sempre registrat, perquè quedi constància de les teves contribucions associades al teu nom d'usuari, així se't podrà avaluar més fàcilment o altres viquipedistes podran contactar amb tu si ho necessiten per fer-te suggeriments. Per saber si has fet bé la feina, revisa aquesta llista:

El meu article....

  1. Comença amb una definició clara del concepte del títol? Aquest concepte apareix en negreta al principi de la primera frase?
  2. Té un estil de llengua formal, amb un to enciclopèdic? Està escrit en tercera persona?
  3. Reflecteix els diferents punts de vista de manera equilibrada?
  4. Aporta informació suficient per a un lector sense coneixements previs del tema?
  5. Està estructurat en diferents seccions i té un fil conductor?
  6. Referencia la informació rellevant amb fonts fiables (publicades i sense conflicte d'interessos amb el tema que es tracta)?
  7. Inclou imatges si és necessari?
  8. Integra la informació que ja hi havia amb la que he afegit després?
  9. Té una introducció d'un o pocs paràgrafs on apareix el més important que es tracta després amb més extensió?
  10. Conté enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació?
  11. Inclou al final una categoria perquè els lectors el puguin trobar fàcilment?

Com més Sí hagis contestat, millor serà la nota :-)

Propostes d'articles[modifica]

Podeu fer també les vostres propostes o agafar qualsevol article de la llista Categoria:Esborranys_de_matemàtiques.

Alumnes i articles[modifica]

Alumne Article original Pàgina de proves
Paulamm12 Plançó (joc) Usuari:Paulamm12/proves
Nurireishon Geometria del taxista Usuari:Nurireishon/proves
Nuurss09 Paradoxa de les rodes d'Aristòtil Usuari:Nuurss09/proves
Chiringo Xavielux Paradoxa de Galileu. Usuari:Chiringo Xavielux/proves
Nereagcdomus Cercle Usuari:Nereagcdomus/proves
bleedd la esponja de menger Usuari:Bleedd/proves

Enciclopèdies, revistes i altres documents[modifica]

Tot i que és correcte referenciar els continguts dels articles amb documents en un altre idioma, si existeix i és adequat, convé referenciar utilitzant documents en català.

En línia[modifica]

Llistat de recursos en línia en català on buscar referències:

A la biblioteca Frederica Montseny[modifica]

Busqueu a la secció 51(09). Per exemple:

  • Crilly, A.J. (2009). 50 cosas que hay que saber sobre matemáticas. Barcelona: Ariel. ISBN 9788434488120.
  • Enciclopedia didáctica de matemáticas. ISBN 844940696X.
  • Nicolau i Pous, Francesc (2000). La matemàtica i els matemàtics. Barcelona: Claret. ISBN 8482974742.
  • Matemáticas : una historia ilustrada de los números. Kerkdriel: Librero. ISBN 9789089986559.
  • Stewart, Ian (2008). Historia de las matemáticas en los últimos 10.000 años. Barcelona: Crítica. ISBN 9788484323693.
  • Rooney, Anne (2009). Historia de las matemáticas: de la construcción de las pirámides hasta la exploración del infinito. Barcelona: Oniro. ISBN 9788497544252.

També en podeu trobar d'interessants a les biblioteques de Granollers, a la mateixa secció 51(09).

Criteris d'avaluació[modifica]

4 3 2 1
Títol L'article té un títol fàcil de trobar, precís, concís i coherent No hi ha títol o és massa llarg o no queda clara la relació del títol amb el contingut de l'article.
Introducció La introducció ofereix una visió general concisa: defineix el tema, estableix el context, per què és rellevant i resumeix els punts més importants. Segueix el format adequat, amb el títol en negreta a la primera frase i evitant l'ús de fórmules matemàtiques. La introducció ofereix una visió general, tot i que falta mencionar algun aspecte important de l'article o no se segueix el format adequat amb el títol en negreta a la primera frase. La introducció té una mida adequada en relació a l'article, però s'inclou informació no present a l'article, no és clara o no segueix un punt de vista neutral. La introducció és excessivament llarga o inexistent.
Cos Els paràgrafs són expositius, ni massa curts ni massa llargs. En cas que l'article sigui suficientment llarg, s’utilitzen seccions de manera adequada i amb un ordre clar. Els paràgrafs són expositius. En cas que l’article sigui suficientment llarg, es divideix en seccions, tot i que no segueixin un ordre del tot clar. Hi ha algunes seccions o se segueix una certa estructura lògica, però el text consisteix principalment en frases deslligades o paràgrafs excessivament llargs. No se segueix cap estructura lògica, falten seccions i la redacció no és pròpia d'un text expositiu.
Seccions finals Se segueix l’ordre consensuat (pot haver-hi omissions): referències, bibliografia, vegeu també, enllaços externs. La llista «Vegeu també» és rellevant i curta. Es manté el nombre d'enllaços externs al mínim possible (o no se n'inclou cap). L'article està classificat dins d'almenys una categoria i és rellevant. Se segueix l’ordre consensuat (pot haver-hi omissions): referències, bibliografia, vegeu també, enllaços externs. Tanmateix, la llista «Vegeu també» no és rellevant o massa llarga, o hi ha massa enllaços externs. L'article està classificat dins d'almenys una categoria, però no la més rellevant. Se segueix l’ordre consensuat (pot haver-hi omissions): referències, bibliografia, vegeu també, enllaços externs. Tanmateix, la llista «Vegeu també» no és rellevant o massa llarga, o hi ha massa enllaços externs i no hi ha cap categoria. No se segueix l’ordre consensuat: referències, bibliografia, vegeu també, enllaços externs, o no hi ha seccions finals (com a mínim ha de tenir la secció de referències).
Ús de referències Se citen les fonts de manera adequada per tal de facilitar la verificació de la veracitat de l'article, amb el format estàndard de la Viquipèdia. Les fonts són rellevants i fiables (llibres, revistes, diaris, conferències...). Se solen citar les fonts, tot i que no totes són rellevants o fiables: s'inclouen, per exemple, blogs o altres fonts que no han seguit un procés de publicació fiable. Falten referències, i les que hi ha no són rellevants o fiables. No se cita cap font.
Correcció ortogràfica Escriu amb plena correcció ortogràfica. Escriu amb una ortografia força correcta, hi ha alguns errors però no són greus. Hi ha errors ortogràfics i alguns són greus. Hi ha molts errors ortogràfics.
Estil enciclopèdic Hi ha les diferents parts de l’article enciclopèdic. Usa el registre formal. El lèxic està utilitzat de manera precisa. Se segueixen les normes d'estil de la Viquipèdia. Hi ha les diferents parts de l’article enciclopèdic. Usa el registre formal. El lèxic és adequat. Tanmateix, no se segueixen altres normes lingüístiques de la guia d'estil com l'ús de majúscules, acrònims, cursives i cometes, etc. En alguna part del text, el registre no és adequat. Es tracta el tema amb un cert detall, però es tendeix a utilitzar la primera persona (singular o plural) i llenguatge informal. S'inclouen investigacions originals o inèdites, invencions o assaigs personals, o no es manté un punt de vista neutral.
Exposició matemàtica Utilitza correctament les formes de representació pròpies de la matemàtica adequades al contingut (símbols, taules, gràfics, figures, esquemes). Es contextualitzen les idees matemàtiques de manera adequada a un article de divulgació. Exposa de manera clara i precisa tot utilitzant la terminologia matemàtica adequada. Falta contextualitzar les idees o la comunicació no és pròpia d’un article de divulgació. Exposa un concepte matemàtic de manera clara i precisa. Hi ha alguna imprecisió o falta de rigor en l’ús del llenguatge matemàtic. L'article conté imprecisions grans, és poc clar o hi ha faltes de rigor greus en l'ús del llenguatge matemàtic.

Ajuda[modifica]