Vés al contingut

Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
754.194 articles
1.164 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l'any a causa de la proximitat del solstici d'estiu. No és gens clar l'origen d'aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al cristianisme. Una mena de reminiscència de les festes per al solstici d'estiu. En canvi, n'hi ha que li veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant de la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable. - Vegeu informació sobre la imatge

Nit de Sant Joan

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu dels Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 de juny, una de les més curtes de l'any a causa de la proximitat del solstici d'estiu.

No és gens clar l'origen d'aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al cristianisme. Una mena de reminiscència de les festes per al solstici d'estiu. En canvi, n'hi ha que li veuen un origen burleta i alegre en el fet que és la nit més distant de la de Nadal i per tant hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.



Imatge del dia

Imatge del dia

Grillet parlant a la pel·lícula de Walt Disney.

Projecte destacat
Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10 000

Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)



21 de juny

Una història és una pedra llançada al riu, de Mònica Batet, guanya la 53a edició del Premi Crexells de novel·la, que atorga l'Ateneu Barcelonès.


18 de juny

La tecnològica Nvidia esdevé l'empresa amb major valor borsari del món en arribar als 3,3 bilions de dòlars.


15 de juny

La Plataforma d'Afectats per la Funció Pública reuneix centenars d'interins en abús de temporalitat en una concentració per reclamar la fixesa, tal com estableix el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


13 de juny

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea avala de convertir els treballadors interins que estan en abús de temporalitat en indefinits.



Cabina de Nvidia


Tendències


Avui fa 25 anys
Mor Francesc Rovira-Beleta, director i realitzador de cinema català (n. 1912).
Avui fa 40 anys
Neix Duffy, nom artístic d'Aimée Ann Duffy, cantant i compositora gal·lesa.
Avui fa 70 anys
Neix Carme Pinós i Desplat, arquitecta i professora universitària catalana.
Avui fa 130 anys
Neix Eduard VIII del Regne Unit, rei de la Gran Bretanya i d'Irlanda del Nord, d'Irlanda i dels Dominis britànics d'ultramar, i emperador de l'Índia, que abdicà de la corona britànica per tal de poder-se casar amb Wallis Simpson (m. 1972), el mateix dia que mor Marietta Alboni, contralt italiana (n. 1826).