Òxids de ferro

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els òxids de ferro són compostos derivat de l'oxidació del ferro. Hi ha setze òxids de ferro coneguts. Aquests (hematita, magnetita, maghemita, ?-Fe2O3, ?-Fe2O3, Wüstite), o hidròxids i oxihidròxids (goetita, lepidocrocita, akaganeïta, feroxihita, ?-FeOOH, FeOOH d'alta pressió, ferrihidrita, bernalita, òxids verds de Fe (OH)2). Alguns d'aquests òxids són utilitzats en ceràmica. Els òxids de ferro, com els òxids d'altres metalls, proveeixen el color d'alguns vidres després de ser escalfats a altes temperatures. També són usats com pigment.

Òxids de ferro[modifica | modifica el codi]

  • Òxid de ferro (II) o òxid ferrós (FeO). La pols d'òxid ferrós pot causar explosions, ja que literalment entra en combustió.
  • Òxid de ferro (III) o òxid fèrric (Fe2O3). En el seu estat natural és conegut com a hematita. També és purificat per al seu ús com suport d'emmagatzematge magnètic en àudio i informàtica. Aquesta és la forma d'òxid comunament vista en ferros i estructures d'acer oxidades que ataca des de ponts fins a carrosseries d'automòbils i la qual és altament destructiva.
  • Òxid de ferro (II, III) o òxid ferrós fèrric (Fe3O4). En el seu estat natural és conegut com a magnetita, un mineral de color negrenc que constitueix una de les fonts principals d'obtenció de ferro. Aquesta forma d'òxid tendeix a formar-se quan el ferro s'oxida sota l'aigua i per això és freqüent trobar-lo dintre de tancs o sota la línia de flotació dels vaixells.

Hidròxid de ferro[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Òxids de ferro Modifica l'enllaç a Wikidata